ZF IT Generation

ZF IT Generation. Ciprian Dudulea, cofondator şi CEO al Unfrosen – marketplace B2B pentru industria de modă: Încheiem anul acesta cu afaceri de 4 mil. euro şi pe profit. Avem clienţi din 9 ţări şi continuăm să ne extindem pe pieţe noi

12 dec 2024 Autor: Ioana Nita

♦ Pieţele vizate pentru extindere în 2025 sunt Italia, Spania şi Portugalia, dar şi explorarea unor ţări din Asia şi Africa ♦ Valoarea medie a unei comenzii realizate pe Unfrosen a crescut de la 1.000 de euro în 2023 la 1.600 de euro în prezent.

Start-up-ul românesc Unfrosen, care a dezvoltat o platformă de tip marketplace B2B pentru industria modei, şi-a triplat businessul în 2024, urmând să încheie anul cu o cifră de afaceri de 4 milioane de euro, comparativ cu 1,2 milioane euro în 2023. Totodată, start-up-ul a devenit profitabil anul acesta, platforma fiind lansată la începutul anului 2023. Marketplace-ul Unfrosen conectează în prezent peste 50 de furnizori cu o reţea de peste 3.000 de comercianţi din nouă ţări: România, Bulgaria, Grecia, Ungaria, Polonia, Lituania, Letonia, Slovacia şi Moldova. Pentru 2025, compania vizează expansiunea în noi pieţe precum Spania, Portugalia şi Italia, dar şi explorarea oportunităţilor din Asia şi Africa.

„Pe partea de ofertă au început să se concretizeze parteneriate cu branduri şi retaileri mai mari şi asta ne ajută foarte mult. Procesul de vânzări, din momentul în care iniţiez o discuţie până când ajung să lucrez cu firma respectivă, probabil durează în medie 8 luni, 12 luni. Deci recent, în ultimul trimestru cred că am reuşit să semnăm contracte cu mai multe companii mari de genul acesta care să-şi listeze marfa. Iar pe partea de cerere, aici evident s-au mărit recurenţa şi valoarea medie a unei comenzi şi am deschis totodată multe teritorii noi, am atras mulţi clienţi noi. Acestea ar fi principale motive pentru care am crescut aşa mult anul ăsta“, a explicat Ciprian Dudulea, CEO şi cofondator Unfrosen, în cadrul emisiunii ZF IT Generation.

Platforma Unfrosen a luat naştere la începutul lui 2023, când echipa The Outfit, o platformă B2C de fashion, a decis să pivoteze către segmentul B2B. Unfrosen funcţionează ca un marketplace care facilitează vânzarea stocurilor în exces ale brandurilor şi retailerilor către comercianţi independenţi.

„Momentan avem pe platformă campanii de tip <<flash sale>>. Adică vine un seller care are nişte stoc disponibil, îl trimite către noi şi echipa noastră evaluează potenţialul de <<recovery rate>>, îl numim noi, pentru stocul respectiv. În momentul în care sellerul e de acord cu simulările noastre de <<recovery rate>>, începem o campanie în platformă. Stocul respectiv e disponibil în platformă pentru clienţii care au acces la genul acela de brand într-un teritoriu anume şi încep să apară comenzi de la clienţi. O campanie durează circa 3-5 zile, poate să fie prelungită de către selleri în funcţie de performanţa vânzărilor sau de nevoile lor“, a detaliat el.

Unfrosen se adresează unei game variate de clienţi din industria modei, de la magazine fizice tradiţionale şi comercianţi online, până la un nou segment în creştere - comercianţii care folosesc transmisiuni live pe TikTok pentru a ajunge în timp real la mii de potenţiali cumpărători. Platforma operează într-un mediu strict controlat, cu acces limitat doar comercianţilor verificaţi din industria modei, fiecare cont fiind evaluat manual de echipa Unfrosen. "Una dintre cerinţele lor este însă să fie totul foarte discret. Noi avem motto-ul <<discretion is our craft>>, adică te poţi lista ca seller în platformă fără să ai identitatea publică şi poţi vinde marfa fără să fie afişată public nicăieri tranzacţia respectivă. Asta este o cerinţă importantă pentru seller şi este ceva ce respectăm şi noi", a punctat Dudulea.

Modelul de business al Unfrosen se bazează pe reţinerea unui comision din fiecare tranzacţie, care variază în funcţie de volum şi urgenţa vânzării. Valoarea medie a unei comenzi a crescut de la 1.000 de euro în 2023 la 1.600 de euro în prezent.

În ceea ce priveşte categoriile de produse, articolele sport reprezintă aproximativ 50% din volumul tranzacţionat prin platformă, urmate de produse vestimentare „lifestyle“ (denim, casual) şi accesorii, în special genţi. Platforma se adresează în principal comercianţilor din oraşe mici, unde nu există prezenţă directă a brandurilor prin magazine monobrand.

„Pentru branduri acesta este un mare avantaj. Să ajungi cu produsul respectiv într-un orăşel mic din Bulgaria, unde nu există un magazin monobrand al brandului. Asta protejează foarte tare brandul în comparaţie cu a-l vinde în cadrul unui magazin multibrand retail în mall“, a subliniat Dudulea.

Pentru anul viitor, start-up-ul şi-a propus să lanseze noi funcţionalităţi pentru platforma B2B, care momentan sunt în perioada de testare. „Pentru clienţi avem mai multe funcţionalităţi care nu sunt <<live>> încă. Multe dintre ele sunt în faza beta, încă le testăm. Deci să facem <<streamline>> la lanţul lor de aprovizionare prin Unfrosen este o prioritate pentru clienţi. Iar pentru selleri vrem să le trimitem instant estimări de <<recovery rate>> pentru marfa respectivă. Acestea ar fi două funcţionalităţi principale pe care le avem în dezvoltare pentru <<seller>> şi pentru <<buyer>>“, a precizat cofondatorul şi CEO-ul Unfrosen.

În ceea ce priveşte expansiunea geografică, Unfrosen vizează intrarea pe noi pieţe în 2025. „Am vrea să explorăm Asia şi Africa ca teritorii, dar cu siguranţă şi în Europa mai sunt ţări unde încă n-am păşit şi, probabil o să începem cu Spania, Portugalia şi Italia, de exemplu. Acestea trei cred că sunt musai pentru anul viitor“, a menţionat el.

În privinţa investiţiilor, start-up-ul a folosit pentru dezvoltarea Unfrosen capitalul rămas din finanţarea de venture capital atrasă anterior pentru The Outfit. „Deci noi suntem un caz mai aparte pentru că pornind cu The Outfit, acolo am avut o finanţare de venture capital şi ulterior am pivotat. Mai avem capital rămas din finanţarea respectivă pe care l-am folosit ca să creştem Unfrosen. Vestea bună este că anul acesta facem profit, adică nu a fost nevoie de capital extra ca să ajungem la rezultatele astea“, a punctat Ciprian Dudulea.

O campanie Ziarul Financiar Partener: BCR