♦ Start-up-ul are circa 1.200 de jocuri disponibile în peste 500 de oraşe din lume ♦ Echipa Questo va lansa în curând o tehnologie care va reduce considerabil timpul de lansare a jocurilor pe platformă ♦ Investiţiile totale în proiectul Questo se ridică la 2,5 milioane de euro, iar start-up-ul se pregăteşte acum pentru o rundă de serie A.
Start-up-ul românesc Questo, care a dezvoltat aplicaţia mobilă cu acelaşi nume prin care le pune la dispoziţie utilizatorilor jocuri pentru a explora diferite oraşe, a reuşit să îşi dubleze veniturile la 3 milioane de euro în 2024, menţinându-şi astfel ritmul de creştere pe care l-a avut an de an de la înfiinţarea businessului în 2017. Totodată, start-up-ul a reuşit să atingă şi pragul de un milion de utilizatori care s-au jucat cel puţin un joc de la lansarea aplicaţiei şi până acum. În total, aplicaţia are circa 1.200 de jocuri disponibile în peste 500 de oraşe din întreaga lume.
„2024 a fost cel mai spectaculos an din istoria noastră. Am ajuns la un milion de oameni care s-au jucat cel puţin un joc. Am reuşit să păstrăm ritmul de creştere, să ne dublăm veniturile aproape în fiecare an de la înfiinţare. Deci şi în 2024 am reuşit să ne dublăm veniturile. Totodată, am reuşit să construim jocuri, experienţe şi să creştem comunitatea de creatori în mod special acolo unde voiam foarte mult – în SUA, Australia, Canada şi Marea Britanie, în ţările vorbitoare de limba engleză, şi să punem acolo Questo în cât mai multe oraşe“, a spus Claudiu Petria, cofondator şi COO al Questo, în cadrul emisiunii ZF IT Generation.
Fondat în 2017, Questo a pornit iniţial cu o strategie axată pe jocuri pentru turişti, însă de anul trecut a început să se concentreze mai mult pe jocuri pentru localnici în condiţiile în care a remarcat un interes tot mai mare de la acest tip de utilizatori.
„Am descoperit că oamenii ne folosesc din ce în ce mai mult ca un motiv să iasă din casă, să se întâlnească unii cu alţii şi atunci vrem să construim din ce în ce mai mult pe direcţia asta şi să contribuim şi noi puţin la a crea un pic mai mult bine în lumea asta, un pic mai mult timp de calitate. Până anul trecut, peste 70% dintre utilizatori foloseau Questo când călătoreau. S-a inversat raportul şi majoritatea utilizatorilor folosesc Questo în oraş. Pentru că am crescut mult mai mult conţinutul pentru ei, activităţile pe care le-am făcut pentru ei, partea de pătrundere, suntem mult mai vizibili", a precizat el.
Un exemplu recent este un joc creat în parteneriat cu Muzeul Hărţilor din Bucureşti, care permite explorarea zonei Dorobanţi printr-o aventură interactivă. „Recent, am făcut un joc în Bucureşti un joc nou, dezvoltat de către o creatoare, într-un parteneriat pe care îl avem cu Muzeul Hărţilor, de a descoperi <<Comoara din Dorobanţi>>, un joc care porneşte din Piaţa Victoriei, te plimbă prin zona străzilor cu nume de capitale - Paris, Londra ş.a.m.d. şi apoi te duce inclusiv în Muzeul Hărţilor."
Platforma Questo este prezentă în peste 500 de oraşe la nivel internaţional, cu o concentrare puternică în ţările vorbitoare de limbă engleză şi în vestul Europei. Printre pieţele cheie se numără SUA, Australia, Canada, Marea Britanie, dar şi ţări precum Franţa, Germania, Italia, Spania, Portugalia, Belgia şi Olanda. România rămâne în continuare în top 10 ţări ca număr de utilizatori.
Pentru a face aplicaţia mai accesibilă pentru utilizarea mai frecventă, Questo a introdus un abonament numit „golden pass" care le permite utilizatorilor să acceseze toate jocurile de pe platformă, indiferent de locaţie, la un cost de 40 de dolari pe an. „Vrem să ajutăm o populaţie mainstream şi nu vrem ca preţul să fie o barieră", a punctat Petria.
Pe platforma Questo sunt în prezent listate peste 1.200 de jocuri, start-up-ul colaborând cu aproximativ 35.000 de creatori de conţinut care sunt remuneraţi. „Fiecare creator primeşte o parte din venituri în funcţie de performanţa jocului. Pot câştiga în jur de 50% din venitul net, cu posibilitatea de a câştiga şi mai mult prin promovare şi parteneriate", a menţionat el.
Echipa Questo lucrează în prezent la o tehnologie care va reduce considerabil timpul de lansare a jocurilor pe platformă. „Dacă anterior dezvoltam câteva jocuri pe an, acum putem lansa un joc nou la două săptămâni. Scopul nostru este să ajungem să creăm un joc în 30 de minute", a subliniat cofondatorul şi COO-ul Questo..
Recent, Questo a adăugat în platformă jocuri care nu necesită prezenţă fizică într-o locaţie anume. „Avem deja 8 provocări pe care utilizatorii le pot juca oricând. Unele sunt foarte provocatoare - avem unul la care credem că doar 1% din utilizatori îl pot rezolva."
Până în prezent, Questo a atras aproximativ 2,5 milioane de euro din investiţii de tip venture capital şi business angels. Pentru 2025, compania vizează o nouă rundă de finanţare, probabil de serie A, cu scopul de a accelera expansiunea internaţională.
În prezent, compania nu vizează extinderea în pieţe precum Asia, considerând că modelul lor de consum diferă semnificativ de cel european şi american. Start-up-ul se va axa în continuare pe consolidarea prezenţei în ţările unde deja are o bază solidă de utilizatori, cu perspectiva de a ajunge la sute de milioane de utilizatori în viitor.
Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.
ABONEAZĂ-TE