♦ Platforma ţinteşte în principal cercetători, utilizatori din mediul educaţional şi de business, cărora să le ofere rapid seturi de date curăţate de erori şi îmbinate, gata de utilizat, inclusiv informaţii despre utilizarea datelor în alte lucrări ştiinţifice.
Data Sweep, un start-up care lucrează la dezvoltarea unei platforme care agregă date, cu funcţii bazate pe inteligenţa artificială pentru eliminarea erorilor şi îmbinarea datelor, se află în discuţii pentru obţinerea unei finanţări de 250.000 de euro.
„Ţintim o investiţie de 250.000 de euro, suntem încrezători că până la finalul acestui an o să avem cel puţin discuţiile încheiate pe suma respectivă, chiar dacă nu o să avem banii în cont“, a declarat în cadrul emisiunii ZF IT Generation Cosmin Boţoroga, cofondator & CEO, Data Sweep. „Este destul de complicat să evaluezi un startup mai ales la etapa în care ne aflăm noi. De aceea, cel mai probabil, nu o să dăm equity ci o să apelăm la un împrumut de tip convertible (care va fi ulterior transformat în acţiuni)“.
Echipa, din care mai fac parte Raul Pop, Filip Blajiu şi Andrei Găliţianu, dezvoltă o platformă care agregă date, pentru utilizatori din mediul de cercetare, educaţie şi business. „Data Sweep este o platformă, un agregator de date unde tu ca cercetător ştiinţific, profesor sau persoană care lucrează într-un business şi are nevoie de date, intri la noi pe platformă, spui de ce fel de date ai nevoie, descrii acolo problematica ta şi practic platforma noastră îţi va oferi variabile.
Tu îţi selectezi datele respective şi ceea ce primeşti ca rezultat de la noi de pe platformă este o arhivă cu toate variabilele pe care tu ţi le-ai ales, gata de a fi analizate, toate într -un singur document. Şi tu nu va mai trebui să stai să umbli, de exemplu, să ai 15 sau 20 de fişiere Excel cu variabile şi să te uiţi în fiecare fişier“, a explicat Cosmin Boţoroga.
Platforma este deocamdată accesibilă gratuit, până când echipa finalizează dezvoltarea funcţiilor de curăţare şi îmbinare a datelor. „Noi am lansat platforma şi dacă tu, spre exemplu, intri şi vrei să vezi - să presupunem că te intersează partea de sănătate - vrei să vezi cum stăm cu sănătatea în Europa sau în SUA intri la noi pe platformă, scrii <Healthcare in Europe> şi noi îţi dăm seturi de date. Tu îţi selectezi variabilele şi le poţi descărca sau îţi poţi crea o listă. În momentul de faţă, platforma este pusă la dispoziţia tuturor utilizatorilor în mod gratuit, pentru că nu oferim şi partea de curăţare şi de unificare a seturilor de date, pentru că aceste părţi vor fi monetizate. Partea de monetizare va începe deci după ce o să avem şi partea de curăţare şi îmbinare a bazelor de date. O să oferim acest lucru cel târziu pe la începutului noiembrie, deoarece vrem să începem partea de testare, de a susţine demo-uri la universităţi, deci cel târziu la începutului noiembrie o să avem partea aceasta“.
Conform datelor de pe site, abonamentul lunar pentru utilizatorii individuali va fi de 20 de euro pe lună, planul dedicat universotăţilor urmând să fie stabilit cu fiecare în parte.
Ideea echipei a fost validată de o companie locală care oferă deja date ştiinţifice către universităţi, şi care s-a oferit să ofere suport pentru partea de vânzări şi ia în considerare chiar o investiţie, a spus Cosmin Boţoroga. „De asemenea, noi am stârnit puţin şi interesul unei companii din România, care oferă acces la literatură ştiinţifică şi la baze de date către universităţile din România, în sensul în care să ne ajute, să faciliteze procesul de vânzare şi chiar să şi investească în noi“. Reprezentantul Data Sweep nu a dorit să ofere detalii despre compania cu care se află în discuţii.
Ce a mai declarat Cosmin Boţoroga în cadrul emisiunii:
Noi în momentul de faţă avem doi mari furnizori de date pe platformă şi o să adăugăm şi alţi furnizori de date în curând. Avem în jurul a 620.000 de variabile şi sperăm că o să trecem de ordenul milioanelor, cel puţin o să trecem de 1 milion până la finalul lui 2024. De asemenea, în momentul de faţă chiar astăzi noi am lăsat platforma şi vreau să spun că îţi oferim posibilitatea de a căuta variabile, posibilitatea de a crea liste cu cercetările tale, ce te interesează pe tine, şi de asemenea îţi dăm posibilitatea să vezi unde au mai fost utilizate în trecut respectivele variabile pentru că vorbim despre credibilitatea datelor, a seturilor de date. Noi avem o bază de date de 550 de milioane de referinţe ştiinţifice unde noi verificăm dacă un set de date a mai fost utilizat anterior. Şi dacă setul de date respectiv a mai fost utilizat anterior într -o publicaţie ştiinţifică, noi îţi oferim respectiva publicaţie ca tu să poţi să citezi să vezi cum a fost utilizat şi care sunt rezultatele la care respectivul studiu sau studii au ajuns. Şi asta îţi dă şi credibilitatea respectivului set de date. Noi lucrăm în momentul de faţă cu doi furnizori de date foarte mari şi foarte cunoscuţi, adică nimeni nu poate să spună că FRED (Federal Reserve Economic Data) din SUA sau Eurostat nu ar fi surse de date credibile. Partea de credibilitate a datelor va fi importantă atunci când vom adăuga furnizori de date mai mici.
Nu am ţintit un singur fond de investiţii, ci vorbim cu mai mulţi oameni şi suntem în discuţii. Interes există, mai ales în condiţiile în care o companie care lucrează în sectorul educaţional ne-a validat platforma şi a spus că există necesitatea şi doresc să colaboreze cel puţin pe procesul de vânzări.
Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.
ABONEAZĂ-TE