ZF IT Generation

ZF IT Generation. Cristi Moldovan, fondator Heimdallr, aplicaţie ce oferă protecţie împotriva atacurilor de tip phishing. „La finalul lunii august lansăm versiunea finală a soluţiei şi estimăm un număr între 500 şi 1.000 de utilizatori la sfârşitul anului în curs“

20 aug 2021 Autor: Alexandra Cepăreanu

În prezent, pe piaţă este disponibilă varianta beta a soluţiei Heimdallr, care este testată de 15 utilizatori ♦ Start-up-ul Heimdallr a primit recent o bursă în valoare de 3.000 de dolari din partea Innovation Labs Cluj, bani care susţin dezvoltarea produsului final.

Start-up-ul local Heimdallr, care a intrat în programul de accelerare Innovation Labs de anul acesta, va lansa la finalul lunii august varianta finală a soluţiei ce îşi propune să ofere utili­zatorilor protecţie împotriva atacurilor cibernetice de tip phishing sau furtului de identitate şi vizează să atingă până la 1.000 de utilizatori, până la sfârşitul acestui an.

„Până la finalul anului estimăm un nu­măr între 500 şi 1.000 de utilizatori. Asta după ce o să pornim o campanie de advertising, care nu o să fie foarte violentă“, a spus în cadrul emisiunii ZF IT Generation, rubrica Start-up Pitch, Cristi Moldovan, fondator al Heimdallr.

El a adăugat că în prezent soluţia este disponibilă în variantă beta şi este testată de aproximativ 15 persoane.

„Nu este un număr foarte mare de oameni, sunt prieteni din toate categoriile sociale – elevi, angajaţi – pentru că am vrut să avem un public cât mai variat. Extensia este disponibilă pe Chrome, este încă varianta beta. O să trimitem versiunea finală la finalul acestei luni.“

De asemenea, aplicaţia împotriva atacurilor de tip phishing, dezvoltată de trei studenţi în anul întâi, pasionaţi de programare, va fi disponibilă în primă fază doar pe piaţa din România, urmând ca mai apoi să fie extinsă pe mai multe pieţe.

„Vom lansa aplicaţia doar pentru piaţa din România, dar în momentul în care o să finalizăm o variantă stabilă o să ne prezentăm şi pe Product Hunt, un loc în care apar multe start-up-uri de tehnologie, în principal, şi de acolo o să primim probabil diverşi utilizatori din toate părţile lumii.“

În prezent, soluţia este împachetată ca o extensie de Chrome, care scanează fiecare pagină accesată de un utilizator şi îl anunţă dacă site-ul este sau nu sigur.

„Doar se intră în aplicaţie şi se adaugă un buton de add la browser, iar de acolo începe să facă totul singură. Practic, soluţia scanează fiecare pagină pe care intră un utilizator, scanează tot conţinutul paginii, toate elementele importante, le trimite la serverul nostru şi noi de acolo avem un arbore de decizii şi încercăm să înţelegem ce vrea pagina aceea să transmită. Noi oferim un număr de siguranţă de la 0 la 100 şi încercăm să îl dăm cât mai precis. Dacă numărul este sub 50, anunţăm utilizatorul că pagina nu este sigură.“

Cristi Moldovan a adăugat că Statele Unite ale Americii reprezintă una dintre principalele ţinte ale Heimdallr.

„Probabil că anul următor vom fi prezenţi şi pe piaţa din America, pentru că ei sunt mai digitalizaţi, acolo aproape toate lucrurile sunt bine digitalizate şi ne putem extinde foarte uşor. Acolo lumea are nevoie mai multă de protecţie cibernetică poate chiar şi decât România.“

Recent, start-up-ul Heimdallr a primit o finanţare în valoare de 3.000 de dolari din partea Innovation Labs din Cluj, bani care susţin dezvoltarea versiunii finale a aplicaţiei.

„Alte finanţări nu au mai fost până la acest moment. Pentru moment, cei 3.000 de dolari sunt suficienţi pentru a ne duce planurile pe termen scurt la bun sfârşit. Iar în continuare vrem să participăm în această toamnă la o competiţie numită Stage Two, prima competiţie pan europeană de startup-uri din universităţi, aşa se descriu ei. Noi am fost nominalizaţi de Universitatea Babeş Bolyai din Cluj să participăm în cadrul competiţiei de la Berlin. Nu ştim exact cum o să decurgă, dar sperăm că o să primim finanţare şi de acolo.“

De asemenea, planurile celor trei fondatori vizeză extinderea servciilor oferite spre mai multe tipuri de atacuri prezente pe internet, a mai spus Cristi Moldovan.

„Am început să ne extindem de la un serviciu anti phishing, la un serviciu de protecţie mai general pe internet. Praic, ne îndreptăm spre orice vulnerabilitate ce se poate găsi pe internet şi poate fi exploatată. Nu o să ne ducem în direcţia unei soluţii de antivirus pentru că deja sunt companii foarte mari în această zonă, sunt mai puternice, nu avem destulă experienţă, însă o să ne extindem pe partea de internet şi pe partea de Android şi iOS.“

 

Ce a mai spus Cristi Moldovan la ZF IT Generation

Avem diferite metode de monetizare, dar în prezent nu este nici una activă pentru că încă suntem în perioada de beta testing. Practic, metodele noastre de monetizare se rezumă la o variantă premium pentru utilizatorii individuali, care ar fi limitaţi la a fi protejaţi la maximum patru site-uri dăunătoare pe lună. Acesta este un număr aleatoriu, încă nu am decis asupra lui. A doua variantă de monetizare este direcţionată asupra companiilor. Practic, noi oferim şi un serviciu de protecţie pe brand. Spre exemplu, o companie sau oricine îşi poate înregistra un brand la noi. Noi intrăm pe site ul acestora, încercăm să luăm elementele importante din site. Nu ştiu cuvinte cheie, culori şi începem să protejăm brandul acela de orice atac de tip phishing. Teoretic nimeni nu ar mai putea să conducă un atac de phishing pe marca acestora, iar noi am putea să ne îndreptăm asupra companiilor şi să le protejăm întreaga reţea.

Din punctul meu de vedere, provocările unui antreprenor la început de drum ţin practic de toată partea de business. Eu ca programator ştiu foarte bine să scriu cod, dar nu mă pricepeam foarte bine, nu ştiam în ce direcţie să mă duc în ceea ce priveşte zona de business, nu ştiam pe ce piaţă să merg, nu ştiam cui să mă adresez, eu ştiam să fac un lucru, dar m-au ajutat alţi oameni - cei care ştiu de la Innovaion Labs -. Practic trebuie să înveţi ceva de la zero ceva.

Când a început pandemia atacurile cibernetice au crescut semnificativ, în special atacurile de phishing. De ce? Datorită faptului că sunt şi cele mai uşoare de condus. O statistică spune că 74% din companiile din Statele Unite au avut de suferit din cauza atacurilor de tip phishing. Este număr foarte mare având în vedere că oricine poate să conducă un astfel de atac. Desigur, atacuri la un nivel mai mare sunt mai complexe dar se întâmplă tot timpul se văd pe Facebook câte un link către o pagină de autentificare cu Facebook, iar soluţiile generale de antivirus nu protejează eficient împotriva acestor atacuri. Acest procentaj de atacuri de phishing doar o să crească în anii ce vin datorită digitalizării forţate a tuturor businessurilor. 

 

O campanie Ziarul Financiar Partener: InnovX-BCR