ZF IT Generation

ZF IT Generation. Cristian Negruţiu, partener: Sparking Capital, fond privat de investiţii: Vom mai finanţa 3-4 start-up-uri anul acesta. În medie noi investim între 150.000 şi 200.000 euro per start-up

6 apr 2020 Autor: Ioana Nita

În prezent, portofoliul Sparking Capital numără cinci start-up-uri, printre cele mai cunoscute numărându-se SymphoPay, EverToys şi Bright Spaces.

Sparking Capital, fondul privat de investiţii de pe plan local, dedicat proiectelor de tehnologie, va face în continuare investiţii anul acesta, în pofida crizei actuale declanşate de pandemia cu noul tip de coronavirus, planul fiind de a finanţa încă 3-4 start-up-uri până la finalul lui 2020, urmând să ajungă astfel la un portofoliu de peste opt businessuri.

„Analizăm în continuare potenţiale start-up-uri în care putem investi. Avem discuţii şi chiar angajamente pe care le discutăm în acest moment. Nu am întrerupt nicio discuţie din trecut – lucrăm în continuare la proiectele începute înainte de criză şi ne îndreptăm spre o finalizare a lor. Noi credem că vom mai face circa 3-4 investiţii anul acesta. Aici intervine însă într-adevăr criza pentru că nu ştim exact cum vor evolua lucrurile“, a declarat în cadrul emisiunii ZF IT Generation, Cristian Ne­gruţiu, partener în cadrul Sparking Capital.

El alături de partenerul său Vlad Panait au pus bazele Sparking Capital în 2017, iar în 2019 au început să strângă bani de la investitori privaţi pentru a putea finanţa start-up-uri din domeniul tehnologiei.

Pentru anul acesta, bugetul de investiţii al Sparking Capital este cuprins între circa 450.000 şi 800.000 euro, în condiţiile în care în medie fondul de investiţii alocă sume cuprinse între 150.000 şi 200.000 euro per start-up.

„Suntem un fond constituit din surse private. Colectăm bani de la investitori privaţi. Contăm în continuare pe suportul lor, dar suntem precauţi“, a punctat el.

Fondatorii Sparking Capital aveau în plan să ajungă la un buget de investiţii de 2 mil. euro la sfârşitul acestui an, obiectiv care rămâne în continuare în picioare.

Până în prezent, Sparking Capital a investit în total în cinci start-up-uri, dintre care patru de pe plan local – SymphoPay, ProductLead, EverToys şi Bright Spaces, şi unul din Marea Britanie – Mindful Chef.

Care au fost măsurile luate pentru fiecare start-up din portofoliu după izbucnirea crizei actuale?

„Analizăm cât cash mai au la dispoziţie, ce oportunităţi pot exploata şi ce ameninţări au şi cum îi afectează toată această situaţie. Nu au fost însă foarte afectaţi pentru că toţi au o prezenţă online - nu sunt businessuri clasice, ci toţi au o componentă online. Se simte un impact şi în activitatea lor, însă nu foarte mare, cel puţin nu până acum“, a menţionat Cristian Negruţiu. El a adăugat că deşi orice criză are un impact negativ, acestea creează totodată şi oportunităţi de business.

„Fondurile de investiţii sunt active, vedem în continuare multe start-up-uri interesante. Programele continuă. Şi cred că pot apărea oportunităţi. După cum se ştie orice criză are un impact negativ, dar poate veni şi cu multe oportunităţi mai ales în acest domeniu al start-up-urilor.“

Cu toate acestea, este nevoie să treacă o perioadă mai lungă de timp, pentru a vedea ce schimbări şi implicaţii va avea criza actuală per total în ecosistemul de start-up-uri. 

„Cred că încă este devreme. Nu avem încă o lună de când a început. Spre deosebire de criza din 2008 care a venit treptat, aici am avut un lock down instantaneu. Este devreme să discutăm doar după 3 săptămâni de la declanşare. Totul va depinde de cât va dura această criză şi de modul în care vom ieşi din această criză“, a subliniat Cristian Negruţiu.

În aceste condiţii, Sparking Capital va anunţa proiectele la care lucrează în prezent peste circa 2-3 luni.

„Veţi vedea noi start-up-uri finanţate de Sparking Capital însă nu pot să spun cu exactitate un orizont de timp pentru că această situaţie îngreunează un pic procesul. Avem proiecte la care lucrăm şi pe care le vom anunţa în circa 2-3 luni“, a completat el.

O campanie Ziarul Financiar Partener: InnovX-BCR