În prezent, majoritatea clienţilor SVGator sunt din SUA, Marea Britanie, Canada şi Australia.
Start-up-ul SVGator, parte din compania Smartware din Oradea, ţinteşte să ajungă anul acesta la venituri de aproape 500.000 euro şi la circa 30.000-40.000 de utilizatori activi pentru aplicaţia online dezvoltată ce permite animarea graficelor vectoriale fără cunoştinţe de programare.
Proiectul a luat naştere în 2017, iar în prezent a ajuns să aibă 20.000 de utilizatori activi/lună şi la venituri de 240.000 euro în primele opt luni ale acestui an.
„Deja în august noi avem o creştere de 40% faţă de anul trecut - putem să spunem că am făcut deja exact cât am făcut anul trecut până la finalul anului. Este important de ştiut că în anul 2018 în primele câteva luni aplicaţia a fost gratuită.
Noi am făcut acest lucru ca să încurajăm utilizatorii să înveţe cum să facă o animaţie şi să ne cunoască mai bine. Am monetizat proiectul abia din iulie 2018 şi am reuşit să facem în jur de 30.000 de euro până la finalul anului.
În anul 2019 am făcut de opt ori mai mult şi am ajuns pe la 240.000 de euro, iar anul ăsta am depăşit deja în august cât am făcut anul trecut“, a declarat în cadrul emisiunii ZF IT Generation Csenge Miklos, product manager în cadrul SVGator.
Ea a adăugat că declanşarea pandemiei nu a afectat foarte mult businessul SVGator şi ca atare a reuşit să crească în continuare.
„Din fericire nu ne-a afectat foarte tare declanşarea pandemiei.
Noi în ianuarie-februarie am avut o creştere foarte frumoasă de aproape 30%, după care a urmat o perioadă în care creşterea a fost mai mică, dar am folosit timpul acela pentru a ne concentra pe dezvoltarea produsului mai mult decât pe promovare agresivă, iar din vară am continuat din nou creşterea până în prezent.“
Aplicaţia SVGator, al cărei nume vine de la prescurtarea tipului de fişier folosit - SVG - Scalable Vector Graphics, se adresează designerilor, fie că este vorba de designeri grafici, designeri web sau directori de creaţie.
„Ei sunt cei care folosesc cel mai des acest tip de fişier, dar sunt foarte mulţi designeri extrem de talentaţi care nu au cunoştinţe de programare şi au nevoie de o soluţie care face posibil acest lucru într-un mod foarte simplu.
În acelaşi timp avem şi programatori, sunt sub 10%. Aşa cum ar fi foarte greu pentru un designer să facă programare şi să animeze un fişier de tip SVG din cod, la fel ar fi foarte complicat pentru un programator să animeze un fişier şi să vadă vizual exact care va fi rezultatul final“, a explicat Csenge Miklos.
Ea a precizat că prin intermediul aplicaţiei SVGator, utilizatorii pot crea spre exemplu logo-uri pentru businessuri, fundalul unei pagini de prezentare, ilustraţii, butoane şi inclusiv text.
„Acestea diferă însă foarte mult de imagini obişnuite pentru că nu sunt imagini formate din pixeli, ci sunt imagini compuse din expresii matematice.
Cea mai importantă proprietate ar fi scalabilitatea până la infinit fără a pierde din calitate.
Este un lucru foarte foarte important acum când o pagină de prezentare trebuie să arăte bine şi pe telefon şi pe laptop şi inclusiv şi pe televizor şi are foarte multe avantaje faţă de imagini. Spre exemplu fiecare element din cadrul unui explici poate să fie animat şi suportă interactivitate.“
În prezent, aplicaţia online SVGator este folosită în mod activ pe lună de peste 20.000 de utilizatori din diferite ţări, în special din SUA, Marea Britanie, Canada şi Australia.
„Începând cu anul acesta avem din ce în ce mai mulţi utilizatori inclusiv din Europa, am ales din Germania şi Franţa“, a punctat ea.
SVGator se bazează pe modelul de business freemium, astfel că cei care abia acum învaţă cum să facă o animaţie pot folosi aplicaţia în mod gratuit, iar utilizatorii experimentaţi au la dispoziţie abonamnete lunare/anuale pentru a avea acces la funcţionalităţi mai avansate.
„Versiunea gratuită este evident o versiune limitată - importul fişierelor este limitat la trei proiecte noi pe lună şi utilizatorii au acces la toate funcţionalităţile din aplicaţie,dar fişierul o să fie exportat cu animaţiile de bază.
Cei care au nevoie de funcţionalităţi mai avansate pot alege între două abonamente - abonamentul light care include toate funcţionalităţile, dar la fel este limitat la 5 proiecte noi pe lună şi abonamentul pro care este un abonament nelimitat şi include şi opţiuni de interactivitate“, a menţionat Csenge Miklos.
Tariful abonamentului light începe de la 7 dolari pe lună, iar abonamentul pro de la 12 dolari dacă utilizatorul alege abonamentul pe un an. Din cei peste 20.000 de utilizatori activi/lună ai aplicaţiei SVGator, aproximativ 3.000 sunt abonaţi.
În cei circa trei ani de la demararea proiectului, compania din Oradea a investit peste 100.000 euro pentru dezvoltarea SVGator. După aproximatix un an de la lansare, aplicaţia a fost profitabilă.
“Nu am avut finanţări până acum, noi ne-am finanţat din fondurile proprii. Fondurile iniţiale au venit de la Gabriel Ciordaş, CEO şi fondator Smartware şi în momentul de faţă nu căutăm în mod activ finanţări, dar cu siguranţă când o să fie momentul vom fi deschişi la colaborare” a punctat ea.
În prezent, echipa SVGator, formată din 15 persoane, se concentrează pe dezvoltarea aplicaţiei şi integrarea ei cu platforme internaţionale.
“O să avem integrare cu alte platforme foarte cunoscute pe plan internaţional, iar după aia cu siguranţă o să ne concentrăm şi pe planuri B2B ca să încurajăm echipele de design din întreaga lume să folosească fişiere vectoriale şi să le animeze.”
Ce a mai declarat Csenge Miklos în emisiune:
# SVGator este o aplicaţie online care face posibilă animarea graficelor vectoriale fără cunoştinţe de programare.
În mediul online digital nu există limită la ce poate fi un fişier de tip SVG – vine de la prescurtarea scalable vector graphics şi nu există limită la ce poate să reprezinte o online - poate să fie logo de business, poate să fie fundalul unei pagini de prezentare, ilustraţie, buton şi inclusiv şi text.
Dar diferă foarte foarte mult de imagine obişnuite pentru că nu sunt imagini formate din pixeli, ci sunt imagini compuse din expresii matematice.
Cea mai importantă proprietate ar fi scalabilitatea până la infinit fără a pierde din calitate.
Este un lucru foarte foarte important acum când o pagină de prezentare trebuie să arăt bine şi pe telefon şi pe laptop şi inclusiv şi pe televizor şi are foarte multe avantaje faţă de imagini. Spre exemplu fiecare element din cadrul unui explici poate să fie animat şi suportă interactivitate.
Am început să căutăm alte soluţii pe internet ca să le facem foarte repede şi în acel moment am realizat că nu există o soluţie similară şi am fost foarte surprinşi cum nu există aşa ceva pentru că are extrem de multe avantaje şi ar trebui să le folosim mai des în mediu online.
Şi ne-am gândit dacă noi avem nevoie de o soluţie ca SVGator cu siguranţă mai sunt foarte mulţi care caută şi nu au găsit şi la moment dat au renunţat la idee ca să folosească grafice vectoriale şi am vrut să încurajăm şi pentru asta am făcut proiectul ca să încurajăm folosirea şi animarea graficelor vectoriale.
# Noi în perioada respectivă am avut un serviciu de banner design – am făcut design de reclame pentru foarte mulţi clienţi din străinătate.
# Cu siguranţă să schimbaţi foarte foarte mult de când am lansat proiectul în 2017 mai multe spre finalul anului când am lansat proiectul a fost cumva o versiune de teste pentru că noi am făcut presupunerea cu siguranţă o şi alţi nevoie de o soluţie similară.
# Ar fi puţin greu de estimat exact în trei ani cât am reuşit să investim. la început având în vedere că au fost şi o echipă relativ mică am lansat prima variantă de test din câteva mii de euro şi având în vedere că lansare a fost de succes am reuşit să investim foarte repede peste 100.000 de euro pentru o versiune mult mai avansată.
Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.
ABONEAZĂ-TE