Compania investeşte între 20.000 şi 100.000 de euro per start-up, în funcţie de nivelul de dezvoltare al acestuia.
Compania locală Softbinator Technologies, specializată în proiecte de cercetare-dezvoltare în blockchain şi inteligenţă artificială, are în plan să investească în trei start-up-uri tech, dintre care un proiect din cadrul programului de accelerare Innovation Labs, şi să facă o achiziţie în zona de consultanţă.
„Acum suntem în discuţii în zona de produs cu mai multe start-up-uri, majoritatea în zona de inteligenţă artificială, computer vision, machine learning şi în zona de blockchain unde ne uităm la câteva start-up-uri în care s-ar putea să investim doar că nu putem să ducem un volum foarte mare“, a declarat în cadrul emisiunii ZF IT Generation Daniel Ilinca, CEO şi fondator al Softbinator Tehnologies.
În ultimii ani, el a investit în circa 6-7 start-up-uri, fie pe cont propriu ca business angel, fie prin intermediul companiei.
„Investiţiile în start-up-urile unde nu intrăm cu pachete majoritare se situează între 20.000 şi 100.000 euro – suma exactă depinde de stadiul în care se află strat-up-ul. Căutăm de asemenea să facem sindicalizări împreună cu alţi investitori – fonduri de investiţii, business angels“, a adăugat el.
Până în prezent, Softbinator Tehnologies a investit şi în două start-up-uri din strănătate – unul care a dezvoltat o soluţie bazată pe blockchain din care a ieşit deja din acţionariat, iar al doilea este un start-up activ din SUA, numit Quick Board, ce a dezvoltat o soluţie de antrenament şi recuperare pentru sportivi de performanţă folosită acum de jumătate din echipele din NBA.
Softbinator Technologies s-a desprins din grupul Cornerstone Technologies (CST), compania fiind axată pe dezvoltarea software cu ajutorul noilor tehnologii – inteligenţă artificială, robotică şi blockchain în special pentru domeniile de educaţie, medicină şi sănătate.
„Softbinator Tehnologies este un business care a preluat trecutul şi clienţii unei foste companii din grupul Cornerstone.
Noi avem o orientare mai progresistă/modernistă asupra modului în care abordăm dezvoltarea software, suntem foarte orientaţi pe product development, fast prototyping şi încercăm să facem fine tunning constant cu clienţii pe care îi avem, motiv pentru care avem clienţi din toată lumea - Asia până în America, cu care lucrăm de mulţi ani.
Mjoritatea sunt clienţi pe termen lung şi sunt din străinătate“, a precizat Daniel Ilinca.
În prezent, Softbinator Tehnologies are peste 10 parteneri în întreaga lume, SUA şi câteva ţări din Asia numărându-se printre principalele pieţe.
„O mare parte din piaţa în care activăm noi este în SUA şi acolo avem parteneri de la est la vest. În Marea Britanie suntem într-o creştere destul de bună în zona aceasta şi chiar avem un mic birou de vânzări acolo care lucrează cu noi.
În Asia în principiu ne interesează foarte mult Japonia şi avem nişte direcţii clare şi încercăm să consolidăm relaţiile acolo. În Singapore deja avem clienţi şi lucrurile funcţionează foarte bine“, a punctat el.
Pe zona de achiziţii, Softbinator Tehnologies este interesată atât de start-up-uri de tehnologie, cât şi de companii care oferă servicii similare sau complementare cu ale sale.
„Noi ne dorim să avem o creştere atât pe verticală cât şi pe orizontală şi să scalăm în ambele direcţii. Suntem în discuţii cu diverse companii, am făcut chiar un anunţ acum o lună şi jumătate, că suntem într-un proces activ de achiziţie de companii noi care oferă consultanţă“, a subliniat CEO-ul Softbinator.
„Noi oferim servicii de consultanţă clienţilor, dar credem că având ajutorul lor putem să fim mult mai puternici în piaţă şi invers - şi ei au nevoie de ajutorul nostru, s-ar putea să ajungem la o fuziune în zona aceasta şi să fie o achiziţie destul de serioasă în direcţia aceasta. Este vorba de o companie locală de consultanţă“, a completat el.
De asemenea, Softbinator este interesată şi de a achiziţii pe plan extern.
„Suntem într-un proces de a întări relaţiile cu partenerii pe care îi avem deja şi suntem în tot felul de discuţii şi gândim tot felul de joint-venture-uri astfel încât toată lumea să fie fericită şi să fie o situaţie win-win pentru toţi partenerii intraţi în astfel de joint-venture-uri pe care le discutăm în principiu cu parteneri din afara ţării atât din SUA, cât şi Europa şi Asia.“
Anul trecut, businessul Softbinator Tehnologies s-a situat la aproape 2 milioane de dolari, iar pentru anul acesta compania mizează pe o creştere de 50%, urmând să ajungă astfel la o cifră de afaceri de 3 milioane dolari la finalul lui 2020.
Ce a mai declarat Daniel Ilinca la emisiune:
► Cu siguranţă dacă ne uităm la SUA unde se întâmplă lucrurile într-un alt ritm şi la o altă scară, e cam greu să compari SUA cu Europa chiar şi cu vestul Europei mai ales cu partea de est. Ce se întâmplă la noi interesant este că lucrurile se mişcă.
Acum 10 ani când eram eu încă la început cu ideea de a face o companie chiar şi cuvântul start-up era destul de nou şi cumva nu exista foarte multe unele pe care să le accesezi de la finanţare până la mentorat. Acum lucrurile au crescut în zona de mentorat.
S-au întâmplat nişte lucruri faine în zona de investiţii şi au apărut destul de mulţi investitori de tip angel care au avut suces în alte start-up-uri şi au continuat să pună bani în idei noi.
Apoi avem zona aceasta de Innovation Labs care cred că a făcut o treabă foarte bună în a stârni spiritul antreprenorial în tineri şi chiar dacă ei nu ajung să ducă până la final start-up-urile să îl transforme într-un business de succes, cumva prind gustul şi se <<virusează>> şi ei.
► Eu investesc în start-up-uri de circa 5-6 ani. În ultimii ani am investit în 6-7 start-up-uri – unele s-au închis, altele o duc bine, dintr-unul vrem să facem exit acum.
► Softbinator este un concept început în 2011 când am vrut iniţial să creăm o platformă de perfect matching între programatori şi companii. Am pivotat spre a contrui o comunitate şi am construit uan dintre cele mai mari comunităţi de dezvoltatori software din Bucureşti, iar acum ne extindem în ţară.
Apoi eu am intrat alături de alţi parteneri ca managing director într-o companie de software numită Cornerstone Tehnologies.
La începutul acestui an în grupul Cornerstone Tehnologies eram deja mai multe companii, iar una dintre ele a fost preluată de mine şi redenumită Softbinator Tehnologies, legându-ne de conceptul lansat în 2011.
Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.
ABONEAZĂ-TE