ZF IT Generation

ZF IT Generation. Daniel Mereuţă, Cosmin Ghinea, Dragoş Simion, fondatori ai OPX Ventures: Vom merge pe un fond de 25-30 mil. euro. Sperăm ca la jumătatea lui 2023 fondul să devină operaţional

21 dec 2022 Autor: Ioana Nita

OPX Ventures vizează realizarea a 20-25 de investiţii în start-up-uri tech aflate la început de drum, tichetul mediu urmând a fi de 400.000 – 500.000 euro.

OPX Ventures, un fond de investiţii creat de Daniel Mereuţă, Cosmin Ghinea şi Dragoş Simion, vrea să obţină circa 25-30 de milioane euro din fonduri publice şi de la investitori privaţi pentru a finanţa start-up-uri de tehnologie în faza early stage, obiectivul fiind ca fondul să devină operaţional începând cu jumătatea anului viitor. În medie, valoarea unui tichet investit de OPX Ventures se va situa între 400.000 – 500.000 euro, fondul urmând să facă circa 20-25 de investiţii în următorii zece ani. Investiţiile vizează în principal start-up-uri tech ce creează soluţii software de tip SaaS (software as a service) sau soluţii complexe de analiză a datelor.

„În mod concret, cel mai probabil la începutul anului viitor vom începe şi formal procesul de aplicaţie pentru investitori instituţionali, pentru bani publici. În paralel, avem discuţii şi cu investitori privaţi, cu aceşti «limited partners», cum îi denumim în industrie. Vedem interes, ceea ce ne bucură foarte tare, pentru că, evident, avem un pic de «track record» pe care să-l arătăm şi credem noi că undeva la mijlocul anului viitor vom fi operaţionali şi vom da drumul efectiv, din toate punctele de vedere, formal, la fond“, a declarat în cadrul emisiunii ZF IT Generation, Daniel Mereuţă, cofondator al OPX Ventures.

„Vom fi un fond de investiţii early stage, un fond de investiţii timpuriu, ceea ce înseamnă că pentru noi este foarte important să găsim start-up-uri care pot să scaleze repede, ca să poată să meargă în rundele ur­mă­toare într-un an şi jumătate, doi ani, asta este misiunea unui fond early stage: îl scalezi, îl ajuţi să crească, după care, evident, când vin jucători mai mari, faci un exit cu, sperăm, majoritatea dintre ele“, a completat el.

OPX Ventures a luat naştere recent, ca o evoluţie a activităţii de angel investor al lui Daniel Mereuţă din ultimii trei ani, fiind momentan un micro-fond căruia i s-au alăturat încă doi parteneri: Cosmin Ghinea şi Dragoş Simion.

Cei trei au participat anul acesta şi la prima ediţie a programului dedicat fondurilor de investiţii demarat de InnoX-BCR: VC Bootcamp.

„Şi eu, şi Cosmin, şi Dragoş ne cunoaştem de foarte mulţi ani, încă din ti­nereţe, iar de-a lungul anului am tot dis­cutat despre investiţii, despre start-up-uri. Acum 3 ani eu am început să fac investiţii ca angel investor, fie prin intermediul plat­for­-me­lor de crowdfunding, fie direct ca angel investor sau prin reţelele de angel investors din ţara noastră. Uşor-uşor, am început să con­struiesc un portofoliu care acum numără 13 companii şi crescând portofoliul, mi-am dat seama că este nevoie de mai multă expe­rien­ţă şi aşa am început să discut şi cu Cosmin, şi cu Dragoş, să ne sfătuim, să îi mai întreb, să analizăm diverse oportunităţi. Acum suntem la nivelul la care am construit un micro fond şi ne-am dat seama că poate este momentul să mergem la nivelul următor.“

„A apărut şi oportunitatea cu programul de la InnovX-BCR şi am zis că acesta este momentul în care trebuie să începem şi formal, şi educaţional, să accelerăm ideea noastră de a forma un fond“, a povestit Daniel Mereuţă. El şi-a început cariera în domeniul colectării de creanţe, iar ulterior a lucrat în industria de outsourcing. Recent, a reuşit să facă şi primul său exit, odată cu intrarea Medlife în acţionariatul start-up-ului local Sanopass.

„Suntem 3 persoane care la bază venim din domenii diferite. Eu am experienţă care vine din zona de media, iar de 10-15 ani am trecut în barca de digital, lucrez pe proiecte digital, în special pe marketplace-uri şi nu numai. Iar Dragoş are o experienţă de 25 de ani în zona de private equity, a făcut şi un IPO pe piaţa românească şi aşa mai departe. Deci reprezintă foarte bine profilul persoanei care înţelege extrem de bine zona corporate, finance şi aşa mai departe“, a adăugat Cosmin Ghinea, cofondator al OPX Ventures.

Cosmin Ghinea, cofondator al OPX Ventures: Ne adresăm în continuare unor start-up-uri din zona de tehnologie pe care le înţelegem, unde avem deja un istoric, adică nu clădim ceva de la zero. Cele 13 firme în care am investit sunt toate dintr-o zonă de tehnologie sau îmbrăţişează concepte de tehnologie, toate sunt pe zone de tip SaaS, advanced analytics şi aşa mai departe. Deci undeva în această zonă vom merge natural mai departe.

Dragoş Simion, cofondator al OPX Ventures: Planul pentru 2023 ar fi să ne structurăm sau să ne calibrăm un pic teza investiţională, bazată pe feedbackurile pe care le-am primit în cadrul programului InnovX - BCR VC Bootcamp şi bazat pe această rafinare a tezei, care să însemne şi ceea ce consideră alţii că este bine să facem, dar, evident, bazat pe competenţele noastre principale şi pe filozofia noastră de a face business, să încercăm să să strângem şi acel fond de 25 – 30 mil. euro.

O campanie Ziarul Financiar Partener: BCR