♦ Investitorii au încă bani şi sunt gata să parieze pe proiecte noi, dar se uită cu multă atenţie la capabilitatea echipelor de a genera venituri şi de a obţine profit au spus investitorii dintr-un panel de discuţii organizat în cadrul evenimentului Demo Day InnovX BCR, grupa Scale-ups şi care a fost moderat de Dana Ciriperu, redactor şef-adjunct al ZF.
Piaţa de investiţii în start-up-uri tech este uşor paralizată în aşteptarea unei clarificări privind direcţia în care o va lua economia, astfel că unele tranzacţii începute în primăvară încă aşteaptă să fie finalizate, ceea ce nu înseamnă că banii au dispărut ci că fondurile nu sunt gata să facă noi pariuri, doar că banii sunt mai greu de obţinut şi la evaluări mai mici, au spus investitorii participanţi la panelul de discuţii dedicat ecosistemului din regiune care a avut loc în cadrul evenimentului Demo Day InnovX BCR, grupa Scale-ups.
„Vedem o presiune pe evaluările start-up-urilor. Investitorii care sunt gata să investească în acest context pun multă presiune pe evaluări şi de aceea vedem cum rundele se prelungesc cu lunile de zile, de aceea accesul la noi fonduri poate fi mai dificil, chiar dacă ideile sunt bune iar echipele excepţionale”, a spus Ioana David, managing director al fondului de investiţii Cleverage VC, concentrat pe start-up-uri medtech. „Aceasta este realitatea acestui an. Vedem cum mediul a evoluat din unul care era «founders’ friendly» într-unul «founders’ fair»”, a mai spus Ioana David.
ROCA X are în plan să lanseze un al doilea fond de investiţii, a spus Alex Bogdan, CEO al vehiculului de investiţii, care a semnat multe tranzacţii şi în afara României. El a avertizat însă asupra faptului că piaţa suferă de o oarecare „paralizie” în aşteptarea unei clarificări a direcţiei spre care merge economia. „Este un moment critic pentru start-up-uri să se concentreze pe profitabilitate şi să-şi prelungească perioada de funcţionare cu fondurile de care dispun deja. Se observă pe piaţă o oarecare paralizie, nu aş numi-o o aversiune la risc, pentru a vedea ce se mai întâmplă, încotro merg lucrurile”, a spus Alex Bogdan.
El a mai spus că le recomandă start-up-urilor să aibă echipe care să fie aliniate în jurul obiectivelor şi a valorilor. „În aceste vremuri grele echipele ar trebui să fie mobilizate, poate prin distribuirea de acţiuni, pentru ca oaamenii să aibă mai puţin mentalitatea de angajat ci cea de cofondator”.
Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.
ABONEAZĂ-TE