ZF IT Generation

ZF IT Generation. Denis Tudor, cofondator şi CEO al Swisspod Technologies – soluţie de transport terestru de mare viteză: Am atras circa jumătate din suma de 7 milioane de franci elveţieni pe care o ţintim în runda actuală. Fondurile ne vor ajuta să testăm tehnologia la scară reală în SUA

24 iul 2024 Autor: Ioana Nita

♦ Start-up-ul a semnat un memorandum de înţelegere cu Ministerul Căilor Ferate din India ♦ India, împreună cu China, Arabia Saudită şi SUA se numără printre primele ţări care vor implementa în viitor soluţii de transport terestru de mare viteză.

Start-up-ul Swisspod Technologies din Elveţia, fondat de românul Denis Tudor împreună cu Cyril Dénéréaz, are deschisă în prezent o rundă de finanţare în valoare totală de 7 milioane de franci eleveţieni (7,2 mil. euro), sumă din care a reuşit să atragă deja circa jumătate. Fondurile vor fi utilizate în principal pentru a avansa dezvoltarea astfel încât echipa Swisspod să poată testa tehnologia la nivel de scară reală în cadrul infrastructurii pe care construieşte în SUA. Până acum, start-up-ul a testat infrastructura sa şi vehiculul său „hyperloop“ în Elveţia, unde infrastructura construită este de dimensiuni mici. În primă fază, echipa Swisspod vrea să folosească tehnologia sa pentru transportul de mărfuri, iar ulterior şi pentru pasageri.

„Obiectivul numărul unu pentru noi acum este să extindem <<testing trackul>> din SUA astfel încât tehnologia să fie testată şi validată la scară largă, iar apoi certificată. Aceştia sunt paşii, doar că partea de certificare va veni când vom atrage runda de serie A pentru că este puţin mai costisitoare. Însă cred eu că dacă reuşim să acce­săm şi runda de serie A vom fi foarte aproape de a accesa prima piaţă, cea de mărfuri, şi apoi cea de pasageri.“

„Cred că toată lumea vorbeşte astăzi despre Tesla Model S sau Cybertruck şi foarte puţină lume vorbeşte de truck-urile astea de transport de marfă de la Tesla. Partea de transport de pasageri este foarte importantă, însă ca pas de bază în a crea şi a inventa un nou mod de transport care să ruleze comercial este transportul de bunuri, unde un potenţial accident nu ar crea foarte multe pierderi, iar o asigurare foarte bună poate acoperi aceste pierderi. Deci intâi ne uităm la a transporta bunuri şi cred că undeva la sfârşitul rundei de serie A vom putea accesa această piaţă de transport de mărfuri“, a spus în cadrul emisiunii ZF IT Generation Denis Tudor, cofondator şi CEO al Swisspod Technologies. Proiectul a fost demarat în 2019, iar până în prezent a reuşit să obţină două granturi de la statul eleveţian în valoare toatală de circa 8 milioane de franci elveţieni, la care se adaugă şi fonduri private atrase, atât de la investitori mari, cât şi de la investitori de talie mică prin intermediul platformei Seedblink, unde a avut deja două campanii derulate. Cu ajutorul finanţărilor, start-up-ul a reuşit să avanseze dezvoltarea tehnologiei şi să facă primele teste în Elveţia.

„Am reuşit să construim atât un vehicul de hyperloop cât şi o infrastructură de hyperloop, iar apoi am reuşit să integrăm cele două sisteme, ceea ce a fost o mare provocare. Până acum, framework-ul sub care lucram era doar să creăm un vehicul de hyperloop, dar în momentul acesta am reuşit să înţelegem cumva complexitatea creării şi integrării unui vehicul de hyperloop într-o infrastructură proprie şi acesta a fost un mare <<milestone>> pe care am reuşit să-l atingem în ultimul an şi jumătate. Practic am reuşit ca după închiderea rundei pe SeedBlink, prima închidere pe SeedBlink, să aducem împreună vehiculul să fie construit total in-house de noi şi am reuşit să testăm recent, acum vreo lună şi jumătate, cea mai lungă misiune de hyperloop care s-a întâmplat vreodată în infrastructura noastră circulară în Elveţia, şi anume o călătorie de 12 km în condiţii de presiune scăzută“, a precizat el.

 

 

O campanie Ziarul Financiar Partener: BCR