ZF IT Generation

ZF IT Generation. EcoTree: Ţintim venituri de 500.000 euro în 2020, în primul an de la lansare

31 dec 2019 Autor: Ioana Nita

Start-up-ul este evaluat în prezent la aproape 1 mil. euro.

Start-up-ul local EcoTree, care a dezvoltat o platformă online pentru facilitarea procesului de reciclare a deşeurilor, estimează că va înregistra venituri de circa 500.000 de euro în 2020 - primul an de funcţionare comercială a soluţiei create, iar în decurs de cinci ani cofondatorii mizează pe afaceri de patru ori mai mari.

„Platforma ecotree.ro este «live» în prezent. Avem deja un colector care este în aplicaţie şi câţiva generatori. Lansarea oficială va fi însă în ianuarie anul viitor. Acum avem foarte multe discuţii «pre-sales»“, a declarat în cadrul emisiunii ZF IT GENERATION Marius Cîrstea, cofon­dator şi director dezvoltare în cadrul EcoTree. El a demarat proiectul EcoTree în 2017, alături de Alexandru Petrescu (director operaţiuni), Bogdan Andronache şi Dan Simote (director tehnic), ideea dezvoltării platformei pornind de la o discuţie amicală despre reciclare.

„Am identificat o comunicare precară între colectorii şi generatorii de deşeuri şi am zis că vrem să o îmbunătăţim. De atunci am început să finanţăm proiectul. Investiţia iniţială a venit din partea noastră şi s-a ridicat la circa 10.000 euro, însă per total, pe parcursul celor trei ani, investiţia a crescut la aproape 100.000 euro. Aici includem şi orele de muncă dedicate proiectului“, a explicat Alexandru Petrescu, cofondator şi director de operaţiuni în cadrul EcoTree. Platforma EcoTree reuneşte în acelaşi loc, într-un market-place, generatorii şi colectorii de deşeuri reciclabile. Astfel, pe site-ul eco-tree utilizatorii îşi pot face un cont, fie de generator, fie de colector, iar apoi colectarea deşeurilor reciclabile este la două clicuri distanţă.

Modelul de business la EcoTree presupune plata unui abonament lunar de către colectorii şi generatorii de deşeuri reciclabile, în cazul utili­za­torilor casnici utilizarea platformei fiind gratuită.

„Momentan ne axăm mai mult pe colectorii şi generatorii persoane juridice - companii mari, IMM-uri, pentru că ei sunt adevăraţii beneficiari - lor le automatizăm proce­sul de reciclare şi le scădem costurile. Avem mai multe tipuri de abona­mente în funcţie de necesităţile fiecărei companii. Totodată vom mai avea o serie de servicii pe care le vom putea oferi contracost - integrări de software, import de date ş.a.m.d.“, a explicat Marius Cîrstea.

Start-up-ul EcoTree valorează în acest moment aproape un milion de euro, cofon­datorii fiind în căutarea unei finanţări.

„Avem nevoie de o finanţare de cel puţin 500.000 euro. Această sumă ne-ar acoperi toate nevoile în scenariul pesimist şi ne-ar ajunge circa doi ani pentru a ne acoperi salariile, partea de dezvoltare tehnică, bugetul de marketing atât pentru România, cât şi pentru a analiza intrarea pe alte trei pieţe europene“, a precizat Alexandru Petrescu, adăugând că în prezent echipa EcoTree este în discuţii cu o serie de investitori.

„Suntem în discuţii cu mai mulţi investitori şi sperăm să încheiem anul acesta un contract.“

ZF IT Generation, emisiune lansată de ZF împreună cu Banca Transilvania şi casa de avocatură Stratulat & Albulescu, are ca ţintă descoperirea start-up-urilor hi-tech cu idei de produse sau servicii care vor duce la dezvoltarea unei noi generaţii de milionari din IT ai României.

O campanie Ziarul Financiar Partener: InnovX-BCR