♦ Platforma Taggle este destinată profesioniştilor din industriile creative şi îşi propune să rezolve problema organizării referinţelor video, dispersate pe multiple platforme online ♦ Modelul de business va fi bazat pe abonament (freemium şi pro), iar pe termen lung, Taggle plănuieşte să adauge o funcţionalitate de marketplace, prin care utilizatorii vor putea vinde propriile colecţii de referinţe.
Taggle, un nou start-up tech românesc, va lansa săptămâna viitoare o primă versiune a platformei sale software menită să rezolve o problemă a profesioniştilor din industriile creative: gestionarea şi găsirea rapidă a referinţelor video. Pornit dintr-o nevoie personală a fondatorului, regizorul Andrei Gheorghe, proiectul a fost dezvoltat din resurse proprii, iar acum start-up-ul caută o finanţare de aproximativ 270.000 de euro pentru a accelera dezvoltarea.
„Eu sunt regizor şi orice regizor, orice creativ din industria de advertising lucrează cu referinţe. Ca să poţi să vinzi o idee atunci când ai un brief sau un pitch, este mai uşor să îi arăţi clientului ce vrei să faci“, a spus Andrei Gheorghe, cofondator, Taggle, în cadrul unui interviu ZF IT Generation realizat la Festival of Modern Owners (FOMO) - eveniment susţinut de BCR.
Problema, a explicat el, este că aceste referinţe ajung să fie salvate pe zeci de platforme, iar găsirea unei idei specifice devine un proces care poate dura zile întregi.
„Toată lumea lucrează cu referinţe şi le salvează de pe diverse platforme. Ajungi astfel să ai 60-70 de pagini de referinţe pe Vimeo, zeci de playlisturi pe YouTube ş.a.m.d. La fel cum, spre exemplu, dacă faci sport, îţi faci un playlist de sport pe YouTube cu tot felul de filmuleţe; dacă eşti pasionat de mâncare, îţi faci alt playlist. Aşa facem şi noi, doar că din mai multe industrii şi de pe mai multe platforme.“
„Iar atunci când ai o idee şi vrei să explici cuiva ce vrei să faci, petreci ore în şir încercând să-ţi aduci aminte unde ai pus ideea aia, pe ce platformă, în ce playlist. Platforma noastră te ajută să îţi salvezi ideile cu nişte tag-uri şi nişte insight-uri foarte targetate şi le poţi găsi în câteva secunde. Mie îmi salvează cel puţin cinci zile pe lună.“
Ideea de a dezvolta o astfel de platformă a apărut în urmă cu circa doi ani, însă echipa Taggle a început să dezvolte platforma de aproximativ un an, cel mai intens în ultimele şase luni. Iar acum, platforma Taggle se află în stadiu de MVP (Minimum Viable Product), urmând a fi lansată iniţial într-o formulă beta pentru „early adopters“, care se pot deja înscrie pe site-ul proiectului.
Cum va funcţiona platforma Taggle? Utilizatorii vor putea să adauge linkuri de pe diverse platforme (precum YouTube sau Vimeo), iar Taggle va prelua automat thumbnail-ul şi descrierea, permiţându-le apoi să adauge tag-uri subiective, notiţe şi chiar să extragă GIF-uri sau imagini relevante din videoclipuri. În plus, platforma va avea şi o secţiune numită „Explore“ cu mii de referinţe pe care utilizatorii le pot salva în propriile baze de date.
„Platforma are două moduri de funcţionare. Ori îţi aduci tu manual referinţele, într-un mod semi-automat la început şi din ce în ce mai automat pe măsură ce implementăm şi partea de AI – pui un link acolo şi platforma îţi ia automat un thumbnail, descrierea, şi după aceea poţi să-i dai tu nişte tag-uri sau să-i pui nişte thumbnailuri personalizate, GIF-uri sau JPEG-uri din filmuleţul respectiv ca să le identifici mai uşor. Al doilea mod de funcţionare: pe platformă avem o zonă care se numeşte „Explore“, unde avem mii de referinţe. Poţi face research la noi pe platformă şi poţi adopta referinţele respective la tine în baza de date. Referinţele sunt foarte subiective: ceea ce pentru tine este un spot de Crăciun pe care îl salvezi ca referinţă de set design, pentru mine s-ar putea să fie o referinţă de actorie. Din cauza asta, ai nevoie de o anumită subiectivitate atunci când îţi salvezi videourile“, a detaliat Andrei Gheorghe.
Deşi problema pe care o rezolvă este una globală, lansarea iniţială se va concentra pe publicul din România. „În primele luni ne vom adresa publicului din România ca să luăm feedback. Ea este clar construită cu un target global, pentru că problema pe care eu am identificat-o se regăseşte la nivel global“, a punctat cofondatorul Taggle. El consideră că, deşi există competitori pe diverse funcţionalităţi, nicio altă aplicaţie nu oferă un flux de lucru adaptat nevoilor reale ale creativilor, care să îmbine o bază de date extinsă cu posibilitatea de a salva şi căuta propriile referinţe într-un mod subiectiv.
Monetizare şi necesar de finanţare
Taggle va testa piaţa timp de două-trei luni, perioadă în care va colecta feedback, după care va introduce un model de monetizare bazat pe abonament lunar. Va exista o variantă gratuită (freemium), care va oferi acces la baza de date, şi o variantă „pro“, care va permite utilizatorilor să salveze şi să-şi organizeze propriile referinţe. Pe termen lung, în aproximativ 18 luni, Taggle plănuieşte să devină şi un marketplace. „Vrem ca utilizatorii să aibă posibilitatea de a vinde mai departe aceste categorii de referinţe, ca să nu mai stea şi alţi utilizatori să facă din nou şi din nou acelaşi research“.
Dezvoltat până acum din resursele casei de producţie DIUD Studio, fondată de Andrei Gheorghe, proiectul caută o finanţare de circa 270.000 de euro pentru următoarele 18 luni. „În funcţie de finanţarea pe care o primim putem să implementăm toate funcţionalităţile pe care le avem în plan mai încet sau mai repede“. Obiectivele pentru următoarele şase luni sunt: îmbunătăţirea funcţionalităţilor existente, începerea monetizării, crearea unei extensii de browser pentru a facilita salvarea referinţelor şi mărirea bazei de date.
Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.
ABONEAZĂ-TE