ZF IT Generation

ZF IT Generation. Eugen Schwab-Chesaru, vicepreşedinte CEE al PAC: România nu poate progresa cu o politică a paşilor mărunţi în informatizare, e nevoie de o strategie de rupere

25 nov 2020 Autor: Adrian Seceleanu

„Majoritatea acestor proiecte mari nu se semnează şi sunt foarte multe întârzieri şi nepermis de multe discuţii care se prelungesc.“

România are nevoie de o strategie de digitalizare agresivă, nu o continuare a politicii paşilor mărunţi de până acum, din cauza căreia a ajuns în urma altor ţări din regiune.

„Din punctul meu de vedere, în sectorul public se merge cumva în continuare pe o politică a paşilor mărunţi şi cu foarte multe ezitări. Din tot ce am văzut în ţări mai dezvoltate ca România, inclusiv din Europa de Est, în sectorul public este nevoie de o să-i spunem o strategie de ruptură. Este nevoie de o schimbare majoră în ceea ce priveşte utilizarea tehnologiei informaţiei“, a declarat în cadrul emisiunii ZF IT Generation Eugen Schwab-Chesaru, vicepreşedinte pentru Europa Centrală şi de Est al companiei de cercetare şi consultanţă Pierre Audoin Consultants (PAC), parte a grupului teknowlogy. „Or această schimbare majoră din punctul meu de vedere nu este suficient să se facă prin paşi mărunţi şi printr-o autosuficienţă. Dacă elimini nevoia unui dosar fizic şi creezi o cale electronică de a comunica pe un anumit subiect cu cetăţenii nu este suficient. Deci noi ne-am obişnuit din păcate să ne mulţumim cu paşi mici şi cu chestiuni relativ mărunte. Toate sunt evident importante numai că statul în ansamblul lui, de la nivel guvernamental până la nivelul administraţiei publice locale trecând prin sistemul de educaţie, de învăţământ preuniversitar, universitar, sistemul de sănătate, chiar şi sistemul de apărare, securitate - toate au nevoie de o schimbare prin proiecte majore, prin investiţii masive, investiţii care se cunosc.“

Anul trecut cheltuielile totale de IT ale companiilor şi administraţiei publice au fost de 3,1 mld. euro, suma investită de sectorul public fiind una redusă. „Nevoile se cunosc, proiectele sunt creionate, există peste 500-600 de milioane de euro creionaţi în proiecte necesare şi care pot fi implementate la orizontul a doi-trei ani din momentul demarării, însă majoritatea acestor proiecte mari nu se semnează şi sunt foarte multe întârzieri şi nepermis de multe discuţii care se prelungesc. Deci o trecere la nivelul superior de care România are nevoie şi de care statul român are nevoie şi de care cetăţenii României au nevoie nu se poate face din punctul meu de vedere doar prin această politică a paşilor mărunţi.“

„Noi am estimat acum mai mulţi ani că sectorul public va fi locmotiva de creştere pentru piaţa de IT din România în special pe zona de soft şi servicii dar şi pe zona de hardware. Din păcate în 3 ani din 5 nu a fost ba chiar au fost şi ani când a fost o frână semnificativă. Acum îmi este foarte greu să spun ce se va schimba, dacă se va schimba în următorii 3-5 ani de zile. Foarte mulţi îţi pun foarte multe speranţe în fondurile europene, dar deocamdată nu sunt din grupul celor excesiv de entuziaşti pentru că nu văd paţii concreţi şi este nevoie de mult mai mult decât discţuţii în spaţiul public.“

 

Ce a mai declarat Eugen Schwab-Chesaru:

@ Deci din punctul ăsta de vedere consider că este o dezamăgire ce se întâmplă. Din acest punct de vedere am văzut ţări mai mici decât România, cum ar fi Slovacia dar şi ţări semnificativ mai mari c şi Polonia, sau mature şi avansate ca Cehia, care au făcut paşi semnificativi în informatizarea administraşiei publice, locale, centrale. Au creat sisteme coerente şi care nu se pot face foarte rapid - ai nevoie de timp, de resurse financiare şi umane - ceea ce nu este deloc de neglijat, pentru că dacă priveşti pe hârtie proiectele de IT de care are nevoie România în următorii doi ani în sectorul public ai putea ajunge chiar la concluzia că nu ai resursele umane şi că nu ai companiile pregătite să livreze într-un timp scurt.

@ Însă poate fi şi o oportunitate în momentul de faţă când presiunea pe piaţa muncii este mai scăzută, oarecum similar cu situaţia din 2009-2011, ar fi o oportunitate ca administraţie publică să demareze proiecte pe care se pot aloca resurse. Nevoia există, investiţiile din sectorul public ar trebui cel puţin să se dubleze.

@ Dacă anul trecut am văzut undeva la 220 de milioane de euro în soft şi servicii informatice în administraţia publică, o ţară ca România evident că ar trebui să aibă peste 500-600 de milioane de euro investiţii anuale. Noi nu vedem mai multe de 300 de milioane de euro nici măcar în următorii trei ani în lipsa unei decizii şi a unui buget agresiv aprobat în această zonă.

 

Urmăreşte zilnic emisiunea pe www.zf.ro şi pe pagina de Facebook a Ziarului Financiar de la ora 19.00 sau accesează platforma www.zf.ro/zf-it-generation

O campanie Ziarul Financiar Partener: BCR