ZF IT Generation

ZF IT Generation. Flavia Husar, cofondatoare a Innovation Labs: Din 2023 o să avem o etapă de pregătire şi cunoaştere a antreprenorilor, înainte de hackathon. Astfel, antreprenorii pot fi mai pregătiţi pentru următoarele etape

23 dec 2022 Autor: Alexandra Cepăreanu

Flavia Husar şi Daniel Rosner au preluat conducerea Innovation Labs de la Andrei Pitiş şi Răzvan Rughiniş ♦ Flavia Husar: Vrem să susţinem mult mai mult comunitatea şi să punem accent pe partea de educaţie, prin evenimente şi alte lucruri pe care le putem dezvolta în afara programului Innovation Labs.

Innovation Labs, primul program de preaccelerare pentru start-up-uri tech din România, lansat în 2013 în cadrul Universităţii Politehnica din Bucureşti, îşi propune să îmbunătăţească structura programului şi va pune la dispoziţia micilor antreprenori cu idei de business la început de drum o etapă de pregătire pentru hackathonul care va avea loc pe parcursul anului.

„O să avem un pas iniţial înainte de hackathon. Noi înainte începeam cu hackathonul, dar acum o să avem o structură de preprogram. Au mai încercat şi alte programe şi credem că o să ne ajute şi pe noi în a-i pregăti mai bine pe antreprenorii la început de drum înainte de hackathon. O să începem acest preprogram din ianuarie 2023, iar echipa noastră de specialişti, mentori, coach, traineri şi ambasadori o să fie alături de antreprenori“, a spus în cadrul emisiunii ZF IT Generation Flavia Husar, cofondatoare a Innovation Labs.

Ea a adăugat că ideea de a organiza o etapă de pregătire a antreprenorilor pentru hackathonul din cadrul Innovation Labs s-a conturat după discuţii cu persoanele care au făcut parte din program. „Ne-am uitat la experienţa utilizatorului de Innovation Labs pentru a vedea cum şi ce putem să îmbunătăţim, care a fost impactul programului asupra lor şi cum putem să fim mai buni. Astfel, am ajuns la concluzia că pentru hackathon antreprenorii puteau să fie mai pregătiţi.“

De asemenea, înscrierile în cadrul preprogramului vor fi deschise începând cu luna ianuarie 2023. „Facem asta ca prototip în Bucureşti şi invităm antreprenorii ca din ianuarie să se înscrie. Încurajăm antreprenorii şi persoanele care au idei de business, de start-up-uri tech să vină spre noi, să vorbească cu noi din timp. Înscrierile pentru hackathon vor fi deschise pe la mijlocul – finalul lunii februarie 2023.“

Recent, programul Innovation Labs a anunţat că îşi schimbă echipa de conducere, astfel că Răzvan Rughiniş şi Andrei Pitiş au predat ştafeta Flaviei Husar şi lui Daniel Rosner, care au primit şi poziţia de cofondatori ai Innovation Labs.

„Noi suntem alături de Innovation Labs de la începutul programului. Andrei Pitiş şi Răzvan Rughiniş au construit de-a lungul timpului mai multe proiecte în care au mai făcut astfel de paşi şi acum este rândul nostru, practic, să ducem mai departe ceea ce au dezvoltat ei şi să construim echipa pentru următorii 10 ani. Şi sperăm ca peste alţi 10 ani să predăm şi noi ştafeta, la rândul nostru“, a spus Daniel Rosner, cofondator Innovation Labs.

Unul dintre obiectivele reprezentanţilor Innovation Labs pentru anul 2023 vizează şi internaţionalizarea start-up-urilor româneşti. Astfel, reprezentanţii programului îşi propun să susţină echipele de antreprenori din România în cadrul unor evenimente şi conferinţe internaţionale, pentru a interacţiona cu actori din alte ecosisteme şi a-şi dezvolta ariile şi viziunile.

„Cu membri din board-ul Innovation Labs am avut mai multe discuţii despre cum putem ajuta start-up-urile să se extindă la nivel international, pentru că România are o economie în creştere dar este o economie mică, ceea ce înseamnă din start o limitare. Deci trebuie să ajutăm start-up-urile tinere să facă paşi spre internaţionalizare şi ne uităm la două direcţii – să îi ducem în contexte internaţionale (iar aici ne gândim la cele mai mari expoziţii şi conferinţe dedicate), şi ne uităm la unele tipuri de experienţe educaţionale (inclusiv să mergem cu ei în SUA, să mergem cu ei în ecosisteme dezvoltate)“, a mai spus Daniel Rosner. 

El consideră că astfel de experienţe o să aibă impact asupra antreprenorilor pe termen lung, nu pe termen scurt, iar peste 10 ani România se va putea mândri cu un alt unicorn românesc (n.red. evaluare de peste un miliard de euro).

„Un start-up care trece printr-un program de accelerare are şanse mult mai mari de a ajunge la un exit sau de ajunge să fie viabil economic.“

De asemenea, în continuare, Innovation Labs are în plan şi dezvoltarea şi extinderea portofoliului de parteneri.

„Sunt câteva oportunităţi pe alte verticale de business. Spre exemplu, am putea să ne extindem pe domeniul tech, unde avem parteneriate cu universităţi în domeniul IT, sunt oportunităţi şi pe partea de energie. Dar este altceva când ai parteneriat cu o companie, pentru că vine cu un suflu nou, cu idei“, a spus  Flavia Husar.

 

O campanie Ziarul Financiar Partener: InnovX-BCR