ZF IT Generation

ZF IT Generation. Gabriel Postolache, fondator BeeLog, soluţii inteligente pentru apicultură: În iarna-primăvara aceasta vrem să lansăm un dispozitiv inteligent pentru apicultori care va costa circa 100 euro. Apicultorii îşi vor putea creşte producţia cu 50%. România este al doilea cel mai mare producător de miere din UE, însă domeniul apicol este neschimbat de sute de ani

11 aug 2020 Autor: Ioana Nita

O echipă formată din apicultori şi experţi în furnizarea de soluţii tech pentru domeniul agricol lucrează în prezent la dezvoltarea unei soluţii inteligente pentru eficientizarea proceselor dintr-o stupină ce va fi lansată cel mai târziu în primăvara anului viitor la un preţ de circa 100 euro. Soluţia, numită BeeLog, este formată dintr-un dispozitiv inteligent conectat la senzori ce colectează date din stupi şi dintr-o aplicaţie software unde se pot vedea şi analiza datele stocate.  

„Sperăm ca în această iarnă sau cel târziu în primăvară să lansăm prima variantă a dispozitivului pentru a prinde din timp sezonul apicol. Scopul nostru acum este să reuşim să eficientizăm produsul astfel încât să ieşim cu un preţ mult mai mic faţă de ceea ce există ca şi competiţie pe piaţa globală - anumite forme ale dispozitivului există, dar nu în structura pe care am gândit-o noi, nu cu gama de senzori pe care am gândit-o noi şi nu cu eficienţa pe care vrem să o aibă apli­caţia“, a declarat în cadrul emisiunii ZF IT Generation Gabriel Posto­lache, preşedinte al Cooperativei Apicole Stupinele Bistriţei şi fondatorul proiectului BeeLog. El a adăugat că în prezent pe piaţa globală există diferite feluri de dispositive pentru domeniul apicol al căror preţ variază între 600 şi 800 euro. „Noi vrem să ieşim pe piaţă cu un produs care să coste puţin peste 100 euro astfel încât apicultorii din România să şi-l permită şi să înţeleagă necesitatea unei astfel de investiţii într-un astfel de dispozitiv şi să nu fie o greutate financiară pentru ei.“

Cum anume îi poate ajuta însă soluţia BeeLog pe apicultori? „Putem să monito­rizăm tot ceea ce înseamnă frecvenţă, umiditate sau temperatură cu ajutorul unor senzori. Astfel, într-un calendar cronologic al anului de sezon apicol putem identifica nişte date exacte şi nişte probleme. Spre exemplu, putem să punem apicultorul să se ducă la stupul X sau Y pentru că este o problemă, sau putem anunţa apicultorul când este perioada optimă pentru recoltarea mierii – când este procesul finalizat de maturare, de eliminare a umidităţii – atunci el poate recolta o miere la o umiditate optimă“, a explicat Gabriel Postolache. El a precizat că în esenţă, soluţia BeeLog creează de fapt o stupină digitală.

„În fiecare stup se montează un dispozitiv – lucrăm acum la varianta wireless care să transmită informaţiile direct către un motherboard aflat în preajma stupinei şi stupii comunică în mod direct cu acest calculator care va da informaţiile direct către aplicaţia clientului.“

­Fondatorul BeeLog susţine că soluţia sa ar putea salva pierderi importante din zona apicolă, cum ar fi pierderile cauzate de pesticide sau din cauza schimbărilor climatice.

“România este al doilea cel mai mare producător de miere din UE ca şi număr de stupi de albine şi apicultori. Sumele pierdute ajung undeva la 185 mld. euro numai în ultimul an. Dispozitivul în sine nu poate să îţi spună efectiv că există pesticide în zonă, dar poate să te atenţioneze că există o problemă şi există posibilitatea să te duci să găseşti o soluţie optimă - să închizi stupul şi să recuperezi pe cât posibil din daună. Iar în perioada de hibernare, de iarnă, dispozitivul îţi poate spune spre exemplu dacă există o problemă în cadrul stupinei sau al unui stup pentru a lua măsuri rapide şi a salva acea familie.”

Soluţia BeeLog se adresează atât persoanelor care fac apicultură ca hobby, dar şi celor din zona industrială care îţi pot eficientiza procesul apicol cu 33% în ceea ce priveşte timpul alocat gestionării fiecărei stupine, şi cu 50% în ceea ce priveşte producţia de miere, potrivit lui Gabriel Postolache. Lui i-a venit ideea dezvoltării unei astfel de soluţii lovindu-se de probleme în cadrul propriei stupine.

“Ideea a pornit efectiv de la problemele pe care le întâmpinam în stupina noastră şi ulterior colectând date de la membrii cooperativei pe care am fondat-o de curând şi în încercarea de a eficeintiza pe cât posibil întregul process de apicultură care la urma urmei din punct de vedere al tehnologiei este la fel de sute de ani, este neschimbat, am încercat să vedem exact ce date putem să culegem şi cum le putem analiza. Pe parcursul ultimilor doi ani am început să studiem aceste date la un nivel foarte punctual şi să vedem exact ce informaţii ne pot da acestea.”

Soluţia BeeLog este dezvoltată în parteneriat cu CBN Agro Tech, companie care furnizează soluţii de monitorizare şi automatizare a proceselor din silozuri agricole.

“Împreună vrem să creăm o divizie specială de tehnologie pentru apicultură de precizie. Scopul este să pornim cu acest dispozitiv şi apoi în timp sperăm să ajungem la un concept de stup care să funcţioneze 100% autonom. Vrem să facem tot mai multă cercetare pe zona de apicultură de precizie şi să ajutăm cât mai mult comunitatea de apicultori la nivel global, nu doar din România”, a spus Gabriel Postolache. El a adăugat că echipa a început deja să aplice pentru diferite surse de finanţare.

“Sperăm să obţinem o finanţare pe cercetare. Cezar Nourescu (CEO al CBN Agro – n. red.) am început deja să aplice pentru granturi.”

Urmăreşte zilnic emisiunea pe www.zf.ro şi pe pagina de Facebook a Ziarului Financiar de la ora 19.00 sau accesează platforma www.zf.ro/zf-it-generation

O campanie Ziarul Financiar Partener: BCR