ZF IT Generation

ZF IT Generation. George Vişniuc, cofondator şi CTO al ALLEO – start-up care a luat o finanţare de 5 mil. euro în Olanda: Eşti mult mai sprijinit de stat atunci când înfiinţezi un start-up în Olanda comparativ cu România. Ai acces la o serie de granturi şi scutiri de taxe, iar firma o înfiinţezi în 20 de minute

7 iun 2024 Autor: Ioana Nita


ALLEO a dezvoltat o platformă complexă de beneficii pentru angajaţi folosită acum în cadrul a peste 230 de companii, preponderent din Olanda Cu noua finanţare obţinută, start-up-ul vrea să se extindă pe piaţa din Germania.

Deşi ecosistemul de start-up-uri tech din România s-a dezvoltat foarte mult cu precădere în ultimii 5-6 ani, încă mai mult de crescut pentru a atinge nivelul de dezvoltare din vestul Europei. În Olanda, de exemplu, start-up-urile sunt susţinute încă de la înfiinţarea lor prin diferite surse de finanţare – granturi sau chiar credite – şi prin scutirea de anumite taxe, a povestit în cadrul emisiunii ZF IT Generation George Vişniuc, un român care a fondat alături de trei olandezi şi un marocan start-up-ul ALLEO, care a obţinut recent o rundă de finanţare de serie A în valoare de 5 mil. euro.

„În general, mediul de business e foarte favorabil antreprenorilor. Adică la Camera de Comerţ, ca individ, în 20 de minute deschizi o companie în Olanda, de exemplu, şi te sprijină, practic în toate etapele, adică de la început cu partea de înfiinţare şi până la partea de oferire de granturi, credite, ori sub formă de a plăti mai puţin taxe, ori de lua împrumuturi bancare şi tot. Este un mediu foarte favorabil antreprenorilor şi te lasă să experimentezi cu uşurinţă. Spun asta în contextul în care circa 8% din start-up -uri au succes şi când zic succes mă refer la faptul că trec în faza următoare după ce iau prima parte de bani şi ajung la seria A.  Iar resul eşuează pentru că este un spaţiu foarte competitiv. Dar, cel puţin în Olandă, nu sunt foarte multe bariere ca să experimentezi, să începi. Şi dacă eşuezi nu o problemă, nu eşti condamnat ca să zic aşa”, a precizat el, adăugând că în România procesul de a înfiinţa o firmă şi de a intra în legalitate este puţin mai complicat.

„De foarte multe ori trebuie să apelezi la un contabil bun sau la un avocat bun pentru a înfiinţa o firmă şi nu toată lumea are acces. Adică dacă te uiţi la demografia antreprenorilor, practic în Olanda sunt foarte mulţi tineri de 20 de ani care încep un business şi nu le trebuie practic decât 50 de euro ca să înregistreze compania şi asta e tot. Plus o idee bună. Pe când aici ai nevoie de puţin mai multe resurse, cel puţin asta a fost experienţa mea.”

George Vişniuc a înfiinţat ALLEO (anterior YourCampus) împreună cu Adil Bougamza, Florian Gendrault,  Ruben van den Boogaard şi Sven Cune în 2021, însă cei cinci au început să lucreze efectiv la proiect încă din 2020.

„Am început proiectul în 2020 împreună cu patru cofondatori cu care am lucrat împreună la o altă firmă în Amsterdam. Între timp am început să lucrăm în alte locuri şi ne-am reunit la un moment dat ca să lucrăm în timpul nostru liber la proiectul acesta. Am pornit de la ideea că pentru a obţine beneficii secundare întotdeauna trebuie să lucrezi pentru o corporaţie, adică pentru o companie mai mare. Şi prin beneficii secundare mă refer la sală, mai multe zile libere şi alte astfel de beneficii pe care nu putea să ţi le ofere o companie mică. Şi ideea noastră a fost că am putea să facem un produs, unde să agregăm oferte foarte bune şi să le oferim companiilor mici pentru a le oferi la rândul lor angajaţilor lor. Adică să ai aceleaşi beneficii ca la o corporaţie, dar să lucrezi la o companie mai mică, la un start-up”, a explicat el ideea de la care a pornit businessul.

Start-up-ul a reuşit să obţină până acum mai multe runde de finanţare în valoare totală de 8,2 milioane de euro, cea mai recentă investiţie primită (seria A) fiind în valoare de 5 milioane de euro. Toate finanţările de până acum au fost obţinute de la investitori din Olanda, runda de finanţare de serie A fiind condusă de Mediahuis Ventures.

Cum funcţionează însă platforma de beneficii pentru angajaţi dezvoltată de ALLEO? „Mai ales în ţările nordice, ţi se oferă un buget fix pe lună şi tradiţional tu poţi să-l consumi pe orice beneficiu pe care ţi-l oferă compania. În multe cazuri, o bicicletă sau abonament la sală sau alt beneficiu pentru care există un <<deal>> special cu acea companie. Acum, practic noi luăm bugetul acela, iar companiile le oferă angajaţiilor beneficiile prin intermediul marketplace-ului nostru care în prezent are sute de furnizori. Iar angajaţii îşi pot alege nu doar din 2-3 opţiuni, ci din sute de opţiuni”, a punctat George Vişniuc.
În topul celor mai accesate beneficii de pe ALLEO se numără abonamentele la sală, diferite servicii de transport şi diferite servicii şi produse pentru divertisment şi relaxare.

În prezent, ALLEO colaborează cu peste 800 de furnizori şi are în portofoliu 230 de clienţi, printre care se regăsesc atât companii mici şi medii, cât şi companii mari cu zeci de mii de angajaţi. Printre clienţii mari ai start-up-ului se numără companii din Olanda precum Red Bull, Picnic, Van Lanschot Kempen, YoungCapital şi Van der Valk.

Cu noua finanţare obţinută, start-up-ul vrea să se extindă pe piaţa din Germania, de unde a început deja să atragă clienţi şi face pregătirile necesare pentru deschiderea unui birou fizic.

O campanie Ziarul Financiar Partener: BCR