ZF IT Generation

ZF IT Generation. Horea Timiş, cofondator: Feeel.health, platformă online pentru servicii medicale în Europa: Suntem un Google medical evaluat la 3 milioane euro

26 feb 2020 Autor: Ioana Nita

„Feeel.health este un start-up complex care îşi va atinge apogeul peste trei ani. Atunci vom avea date analitice despre toată Europa în ceea ce priveşte sistemele de sănătate.“

Start-up-ul Feeel.health, care le pune la dis­po­ziţie utilizatorilor o plat­formă digitală care centralizează accesul la servicii medicale la nivel european, a fost evaluat la 3 milioane euro după ce anul trecut a primit o finanţare de 200.000 euro de la ROCA X. Aceasta a fost de altfel şi cea mai mare investiţie primită până acum de start-up, finanţările anterioare obţinute de Feeel situându-se la circa 125.000 euro.

„Povestea Feeel a început în urmă cu cinci ani, când mă chi­nuiam să înţeleg cum funcţionează partea de feedback pacient şi am creat platforma calitatespitale.ro, care ulterior a devenit Feeel.health. Am creat platforma calitatespitale.ro cu 600 lei – bani pe care i-am dat unui student pentru a-mi programa platforma. Acesta este şi astăzi în echipa Feeel“, a relatat Horea Timiş, cofondatorul Feeel.health, în cadrul emisiunii ZF IT Generation. Platforma calitatespitale.ro s-a dezvoltat treptat, iar investiţia a crescut la 5.000 euro.

„Apoi am primit o finanţare de 30.000 euro, iar după ce am mai creat noi businessuri cu date, am ajuns la finanţări de 90.000 euro. Iar anul trecut am obţinut o investiţie de 200.000 euro de la ROCA X. La început, proiectul a fost evaluat la un milion, iar după ultima finanţare valoarea a crescut la 3 milioane euro şi urmează să crească în continuare“, a completat el.

Ce face însă paltforma Feeel.health? Platforma reuneşte o serie de date din domeniul medical, de la baze de date cu spitale, clinici medicale şi farmacii, la baze de date cu medici de la nivelul întregii Europe. Astfel, spre exemplu, atunci când un român se află în străinătate, poate căuta direct în limba română un spital sau o farmacie, şi viceversa – atunci când un străin se află în România poate găsi uşor o farmacie sau o clinică medicală fără a fi necesar să ştie limba română. 

„Practic suntem un Google medical gratuit care va avea o creştere procentuală de la an la an a gradului de folosire fiindcă la ora actuală cetăţeanul din Franţa nu ştie că are şansa aceasta. Anul acesta şi anul viitor vom face cunoscut produsul beneficiarilor la nivel european“, a explicat Horea Timiş.

În prezent, baza de date Feeel.health reuneşte circa 11.000 de spitale din Europa, iar numărul va creşte treptat. „În background lucrăm acum şi la zona Americii. Avem circa 400.000 de medici şi aprox. 100.000 de clinici, stomatologi, şi încă vreo 50.000 de farmacii în platformă acum. Este o bază de date care la anul va ajunge la 90% din capacitatea UE“, a punctat el. 

„Construim baza de date ţără cu ţară. Sunt bazele de date publice - tot ce există în baza de date, medici, clinici, farmacii, sunt entităţi comerciale. Proprietarii acestor societăţi comerciale - furnizori de servicii de sănătate pot să-i creeze un cont, să şi-l modifice sau să şi-l şteargă. Deci proprietarul contului este deplin proprietar al datelor.“

Modelul actual de business al Feeel.health se bazează pe oferirea informaţiilor în mod gratuit până la un punct, start-up-ul urmând apoi să furnizeze anumite servicii şi date contra-cost.

„Am pornit pe modelul de business că totul este gratuit - tot ceea ce se foloseşte este gratuit până la un anumit nivel, dar 99% oferim expunere largă furnizorilor de servicii de sănătate pe care i-am enumerat (spitale, medici, stomatologi, farmacii cât şi pacienţilor)“, a precizat el.

Pe lângă funcţia de motor de căutare în domeniul medical, platforma Feeel.health va permite de asemenea colaborarea doctorilor la distanţă pe diferite cazuri. De asemenea, pacienţii îşi vor putea crea dosarul medical direct în cloud pentru a-şi putea accesa analizele şi investigaţiile medicale de oriunde şi oricând.

„Fiecare cetăţean european are un cont de pacient în care oferim pentru prima dată un portofel electronic pentru dosarul medical. Toţi utilizatorii au analize, ecografii care sunt fie pe e-mail, fie acasă într-un birou şi niciodată nu le ai când ai o problemă şi nu ai un medic. Noi am creat acest dosar electronic personal. Acolo salvezi tot - radiografii, reţete, urmează să lucrăm şi de anul viitor va fi partea de partajare către medici cu acordul pacienţilor în ami multe moduri, respectând normele GDPR“, a menţionat cofondatorul Feeel.health. Astfel, utilizatorii vor putea face poze inclusiv reţetelor, iar din trei click-uri le vor putea încărca în platformă. 

„Spaţiul este nelimitat, oferim acest lucru gratuit tuturor oamenilor. Sistemul nostru nu pică aşa cum pică sistemul naţional de IT din sănatate care din săptămână în săptămână se blochează. Noi folosim tehnologie Amazon, folosim sisteme de criptare AWS şi toate tehnologiile la nivelul acesta de platformă cu resurse destul de mari.“

Deocamdată, platforma Feeel.health este disponibilă doar ca aplicaţie web, însă la finalul anului start-up-ul va lansa şi aplicaţia mobilă dedicată.

„Aplicaţia mobilă va veni cu un nou element foarte important, este partea de bio-date, care se trimit direct în contul tău de pacient. Contul de pacient are un scop: acesta este prevenţia. El pe lângă acest dosar electronic mai poţi să îţi calculezi şi indicele ponderal, poţi să faci o analiză a stilului de viaţă, poţi să faci o analiză a riscului cardiovascular. Avem un modul de prevenţie care te îndeamnă să mergi odată pe an la medicul de familie, să îţi programezi acest lucru. Odată pe an trebuie să mergi la stomatolog, odată pe an trebuie să mergi la analize de laborator fiindcă dacă faci lucrul acesta tu faci prevenţie“, a explicat cofondatorul Feeel.health.

O campanie Ziarul Financiar Partener: InnovX-BCR