ZF IT Generation

ZF IT Generation. Investor Watch. Daniel Dumitrescu, chief innovation officer, InnovX-BCR: Programul prin care sprijinim înfiinţarea de fonduri de venture capital a apărut într-un moment oportun, exista cerere pe piaţă

9 dec 2022 Autor: Adrian Seceleanu

♦ „Unul din participanţii la program a povestit că de 5 ani se gândea să iniţieze un astfel de proiect şi cumva noi am reprezentat acel declic, iar acest lucru l-am văzut la mai multe echipe“.

Venture Capital Bootcamp InnovX-BCR, primul program lansat de un accelerator din România pentru a sprijini persoanele interesate să lanseze un fond de investiţii de capital de risc, a venit într-un moment oportun în care pe piaţă exista cerere pentru o asemenea structură, membrii unor echipe participante afirmând că apariţia programului i-a determinat să demareze efectiv procesurile pentru a crea un asemenea vehicul.

„E clar că undeva s-a potrivit cu o nevoie din piaţă. Unul din participanţii la program a povestit că de 5 ani se gândea să iniţieze un astfel de proiect şi cumva noi am reprezentat acel declic, iar acest lucru l-am văzut la mai multe echipe, adică mai mulţi participanţi ne-au zis că ei cochetau cu această idee, au învăţat, au mai fost chiar şi pe la MBA-uri, facultăţi, dar n-au găsit o structură exact de lansare a acestui vehicul de investiţii“, a declarat în cadrul emisiunii ZF IT Generation Daniel Dumitrescu, chief innovation officer al InnovX-BCR.

El a povestit că ideea de a lansa acest program, în care participanţii să primească informaţii şi să discute direct cu persoane din România şi regiune care sunt deja parte a unui fond, s-a conturat în ultimii ani atât în urma feedbackului oferit de fondatorii de start-up-uri cât şi a experienţei personale de a participa la crearea unui fond de venture capital.

„Practic, InnovX-BCR cumva, în urma primelor cohorte de start-up-uri, adunând feedbackurile de la parti­ci­panţii în bootcamp, a simţit nevoia şi a identificat-o de a creşte ecosistemul de fonduri de investiţii. De aceea, primul pas a fost cumva să ne parteneriem cu cât mai multe fonduri de investiţii din România şi din străinătate - ceea ce am făcut şi le mulţumim tuturor celor care s-au alăturat acestui ecosistem de inovare InnovX-BCR.“

„După care, pe plan personal, împreună cu nişte parteneri din Polonia şi Ungaria, am fost şi eu cooptat la rândul meu la începutul pandemiei într-o echipă care urma să ridice un fond de investiţii. Şi începând din primăvara anului 2020, deci chiar din cadrul pandemiei şi până chiar în zilele astea, deci vorbim de peste 2 ani, am luat parte la acest efort comun de a ridica un fond de investiţii regional pe o verticală de tip tech, fond pe care îl vom anunţa oficial undeva la începutul anului 2023. Deci, practic şi din experienţa proprie, ne-am dat seama cam ceea ce trebuie să faci ca să ridici un fond de investiţii, că este nevoie de mai mulţi astfel de jucători şi având cumva aceste două elemente la îndemână, şi anume nevoia, pe de o parte, iar pe de altă parte experienţa proprie, trecând printrun astfel de de proces, am zis că putem să începem, ne putem permite să deschidem un astfel de program, care încă o dată se axează în momentul de faţă exact pe încorporarea fondurilor de investiţii“, a explicat Dumitrescu.

 

Ce a mai declarat Daniel Dumitrescu:

Bineînţeles că aveam nevoie şi de expertiză din piaţă din partea fondurilor deja existente şi atunci iarăşi am făcut o invitaţie către partenerii noştri şi ne bucurăm că ni s-au alăturat în acest demers atât fonduri de venture capital, cât şi private equity din România existente, funcţionale, dar şi din afara ţării Bulgaria, Austria, Polonia.

A fost primul batch de echipe de fonduri de investiţii. A fost un proiect pilot. Am început cumva în paralel cu programul de scale-ups, structura este cumva similară, este împărţită în 2 etape tocmai pentru a păstra un caracter competitiv al acestui program, am început cu 40 de persoane fizice care s-au înscris în program. La sfârşit au mai rămas 25. Unele persoane erau deja închegate în echipe existente, unele chiar făceau parte din entităţi înfiinţate, adică corporaţii şi s-au dus spre zona de corporate VC. Alte echipe cumva s-au s-au format în interior şi aici mi-a plăcut foarte mult această dinamică şi modificare a structurii echipelor şi a parteneriatelor, rând pe rând după fiecare workshop, înţelegând cam care sunt obligaţiile, responsabilităţile, drepturile şi mai ales remunerarea, au început cumva să se cristalizeze aceste echipe, rolurile în cadrul unei echipe, ceea ce se întâmplă de fapt, natural şi în orice viitor fond de investiţii care se se înfiinţează. Sunt nişte etape normale de clarificare a rolurilor, a poziţiilor, a bugetelor, a commitment-ului de timp a fiecărei persoane într-o într-o astfel de echipă, deci au fost 2 etape clare. Prima a fost axată pe workshop-uri atât teoretice cât şi practice, care au avut ca finalitate un LP deck, adică un pitch deck destinat viitorilor LP sau limited partners, cei care vor investi în fond, iar a doua etapă, etapa de accelerare a constituit în redactarea unui proiect, a unei teze de investiţii, un fel de business plan pentru structura acestui fond de venture capital.

La anul vom modifica un pic structura, în sensul că vom merge exact pe structura scale-up-urilor, în sensul că în prima parte de la început vom merge pe un program mai intensiv în care vom dezvolta teza de investiţii, iar partea a doua va fi mai mult axată pe zona de  evenimente, pe punerea în practică a tot ceea ce s-a învăţat, pe zona de teorie de la început.

Deci în primul rând clar îi avem alături şi îi vom avea în continuare pe colegii noştri de la Banca Comercială Română. Fără ei practic n-am putea dezvolta acest întreg ecosistem de inovare. Acest parteneriat ne permite să rămânem independenţi, adică să nu condiţionăm participarea în accelerator de un anumit fond de investiţii ataşat sau de o absorbţie a inovării doar de o anumită corporaţie. Şi acesta e un lucru extraordinar. Există o piaţă de start-up-uri şi scale-up-uri care au nevoie de acest acest tip de accelerare non-equity şi rămânem pe zona aceasta, pe partea de venture capital.

Am ştiut că e nevoie de un astfel de de program. Trecând printr-un proces de aproape 3 ani în care se materializează un fond de investiţii, mi-am dat seama că ar fi extrem de util. Adică şi noi, la rândul nostru, am fi beneficiat de un astfel de de program şi atunci am zis să riscăm. Pentru că vorba aia, suntem în zona asta de inovare de risc şi dacă nici noi nu riscăm, atunci ce mai predăm şi îi învăţăm pe alţii?

Acum miza pentru noi şi pentru participanţi va fi ca aceste proiecte chiar să se materializeze în fonduri de investiţii - să reuşească, să atragă şi ele la rândul lor capital. Per total sunt fericit mai ales de componenta umană, de creare a unei comunităţi, a unei sinergii care s-a creat între grupele de start-up şi grupele de VC.

 

O campanie Ziarul Financiar Partener: BCR