♦ Marius Ghenea, fondulCatalyst: Există un potenţial uriaş şi există posibilitatea unei creşteri exponenţiale la SeedBlink ceea ce evident că va valoriza foarte mult campania în viitor.
Platforma de investiţii SeedBlink, care a ajuns în mai puţin de doi ani la un număr de aproximativ 50 de campanii de finanţare derulate pentru diferite companii, şi o comunitate de 6.000 de investitori din 15 ţări, a atras finanţarea de serie A în valoare de 3 mil. euro de la fondul Catalyst România II şi alţi investitori ca parte a unui plan de creştere şi expansiune a businessului la nivel internaţional. Suma ar fi putut fi mai mare, dar acest lucru ar fi pus în pericol creşterea din viitor, a explicat în cadrul emisiunii ZF IT Generation Radu Georgescu - chairman of board of advisors, SeedBlink.
„Am văzut multe tipuri de antreprenori care îşi construiesc luatul de investiţii după diverse criterii. Unii antreprenori spun să dăm cât mai puţin din firmă. Alţi antreprenori spun să luăm cât mai mulţi bani şi amândouă sunt motive pertinente. Noi ce facem este să gândim traseul de investiţie al companiei. Ne uităm că peste trei - cinci ani compania trebuie să ajungă la o valoare de - să zicem - un miliard ca să dăm o sumă rotundă. Pentru a ajunge acolo traseul de investiţie care include evaluări, care include bani luaţi, care include nume de fonduri de investiţii. Este un traseu care trebuie gândit şi care nu trebuie lăsat din mână aşa cum se întâmplă. Combinaţia de evaluare sumă şi nume al fondului este o combinaţie gândită pentru acest moment. Noi am fi putut lua banii aceştia, poate mai mulţi la o evaluare mai mare. Chestia asta ne-ar fi stricat în viitor abilitatea de creştere. De multe ori lăcomia - între ghilimele zic - de a avea o evaluare extrem de mare la un moment, chiar dacă piaţa ţi-o oferă, îţi poate strica traseul final. Noi ne uităm la obiectivul final nu la succese de etapă“, a explicat Georgescu. De ce Catalyst? „Începând cu tranzacţia mi se pare că a fost o tranzacţie absolut firească. Fără să ignorăm mediul, care include mai multe mai multe fonduri de investiţii şi fiecare cu abilităţile şi cu beneficiile pe care le aduce - fonduri, grupuri de oameni, de investitori. Catalyst cumva a venit atât prin relaţiile de lungă durată pe care le avem cât şi prin poziţionarea lor - ei sunt de fapt fondul cel mai orientat către finanţări de tip Serie A şi de asemenea către piaţa internaţională“, a adăugat Georgescu.
Marius Ghenea - managing partner, Catalyst România a explicat la rândul său de ce prima investiţie a noului fond a fost direcţionată către SeedBlink. „Să nu uităm că SeedBlink însuşi este un start-up şi este un start-up într-o verticală generic subsumată ideii de fintech, pentru că este un fintech. Este o verticală foarte interesantă în momentul de faţă la nivel global. Am analizat piaţa atât din Europa cât şi din afara Europei - evident că interesul nostru şi cred că şi cel al SeedBlink în momentul de faţă şi într-un viitor rezonabil este pentru Europa pentru zona Uniunii Europene să spunem în particular. Analizând această piaţă ne-am dat seama că pe de o parte există un potenţial foarte bun de creştere pentru acest tip de businessuri, văzute ele însele ca şi start-up-uri. Cu alte cuvinte credem că există un potenţial uriaş şi există posibilitatea unei creşteri exponenţiale la SeedBlink ceea ce evident că va valoriza foarte mult campania în viitor. Şi în acelaşi timp revenind la discuţia de mai înainte legată de Radu nu doar el ci şi colegii lui Andrei Dudoiu, Ionuţ Pătrăhău sau Carmen Sebe, toată echipa de acolo este formată din oameni pe care-i cunoaştem de mult timp şi pentru noi orice investiţie înseamnă de fapt o investiţie în primul rând într-o echipă, într-un grup de oameni valoroşi, cu experienţă şi care pot să ducă mai departe compania. Noi suntem acolo să ajutăm nu să să conducem operaţional companii. În general teza noastră de investiţie este bazată pe investiţii minoritare astfel încât să putem să susţinem creşterea prin injecţie de capital aşa cum am făcut şi la şi la SeedBlink.“
Ghenea a insistat asupra faptului că SeedBlink nu este o platformă obişnuită de crowdfunding unde orice utilizator poate contribui la finanţarea unui proiect, cu aproape orice sumă - precum Kickstarter sau Indiegogo. „Primul motiv important pentru care am ales să investim: ceea ce am văzut ca potenţial pentru această zonă de piaţă fintech, platforme de investiţii să spunem, deci aş merge mai departe decât să vorbim pur şi simplu despre equity crowdfunding sau crowdfunding în general şi aş vorbi mai curând despre platforme de investiţii. Pentru că SeedBlink nu este un Kickstarter nu e un Indiegogo este o platformă de investiţii. Şi în această zonă potenţialul este uriaş. În plus ne place această idee pentru că suntem un ecosistem suntem un investitor suntem un fond de investiţii care atrage alţi investitori în fondurile sale. Ne place această idee că investiţiile la acest nivel dar şi la alte nivele încep să se democratizeze şi SeedBlink este e o componentă importantă a acestui proces de democratizare care este absolut necesar pentru investiţii iar aici vorbim pe de o parte despre ce se întâmplă la nivelul Uniunii Europene şi ce se va întâmpla la nivelul Uniunii Europene şi ce se va întâmpla la nivelul UE şi cu o legislaţie potrivită care a fost deja reglementată la Bruxelles şi va fi implementată în anii următori în ţările membre. Cred că suntem pe o direcţie foarte bună şi SeedBlink e momentul potrivit la locul potrivit cu oamenii potriviţi şi cu planul potrivit.“
Tranzacţia a fost una complexă, care s-a derulat fără probleme, a spus Silviu Stratulat - managing partner al Stratulat Albulescu, casa de avocatură implicată în tranzacţie. „Cu siguranţă este o tranzacţie foarte importantă fiind prima a celui de-al doilea fond Catalyst. Şi cu siguranţă pentru noi în primul rând este o semi-confirmare a rolului pe care societatea noastră de avocatură şi grupul de lucru dedicat zonei de tehnologie îl are în piaţa de tehnologie, în ecosistemul de start-up-uri şi aşa mai departe. A fost o tranzacţie complexă dar care s-a derulat fără niciun fel de probleme. A fost una dintre tranzacţiile în care a existat o implicare fantastică din partea ambelor echipe. Pot să spun că totul a decurs foarte bine, a fost foarte proactiv. Am fost nu neapărat surprinşi dar în mod cert am fost plăcut impresionaţi de modul în care era deja structurată organizarea juridică a societăţii şi setul de documente, proiecte de documente, create de ei.“
Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.
ABONEAZĂ-TE