♦ Start-up-urile vizate în prezent de fond trebuie să aibă deja tracţiune pe piaţă, venituri lunare recurente de circa 50.000 de euro şi să aibă produsul lansat pe mai multe pieţe ♦ Echipa Fortech Investments vrea să înceapă pregătirile pentru lansarea celui de-al doilea fond de investiţii în 2026.
Fondul de investiţii Fortech Investments, susţinut de asociaţii companiei Fortech Product, a investit de la lansarea sa în 2021 şi până în prezent 8 milioane de euro în 18 start-up-uri tech, din care 2 milioane de euro au fost alocate anul trecut pentru 5 proiecte noi. Fondul are o ţintă totală de 13 milioane de euro, iar pentru 2025 îşi propune să ajungă la 20-22 de start-up-uri în portofoliu. În paralel, fondul vrea să înceapă pregătirile pentru lansarea celui de-al doilea fond de investiţii în 2026.
„Noi am pornit la drum cu ambiţia să investim 13 milioane. Vom vedea până unde ajungem, bineînţeles, în funcţie şi de evoluţia pe care o vor avea start-up-urile din portofoliu. De principiu, ne apropiem de 100% într-o oarecare măsură când vine vorba de investiţiile noi şi atunci majoritatea fondurilor care vor mai fi investite vor depinde de evoluţia start-up-urilor din portofoliu“, a explicat Valentin Filip, managing partner în cadrul Fortech Investments, la emisunea ZF IT Generation.
Printre start-up-urile în care fondul a investit anul trecut se numără Blue Auditor, Rayscape, Sales Squeeze şi Collabwriting, majoritatea fiind orientate către piaţa regională mai degrabă decât România. Strategia de a investi şi în start-up-uri din regiune aduce beneficii întregului portofoliu, susţine reprezentantul fondului.
„Pe de o parte, diminuează riscul per total. În acelaşi timp, creează o posibilitate de sinergie între start-up-urile din portofoliu. Lucru care le poate ajuta pe cele din România să vadă ce înseamnă să construieşti în afară, ce înseamnă să mergi într-o piaţă pe care eventual o poate facilita un start-up din portofoliul nostru din afară, şi în acelaşi timp să vezi dacă start-up-urile respective au reuşit şi au mers în alte geografii“, a explicat el.
Strategia fondului de a crea sinergii între start-up-urile din portofoliu se întâmplă deja în zona de sănătate. „Avem start-up-uri care practic pot lega activitatea lor de la unul la altul cu clienţi similari sau chiar identici. Şi atunci lucrul acesta este un beneficiu pentru portofoliul nostru pentru că se creează valoare adăugată şi aceste start-up-uri pot adresa o piaţă comună“, a punctat Filip.
În etapa actuală a fondului, echipa Fortech Investments se orientează către start-up-uri mai mature, aflate în runde de tip late-seed.
„Ne uităm la zona de 40.000-50.000 de euro venituri lunare recurente. Sunt multe start-up-uri care au şi o componentă de consultanţă sau o componentă de hardware de care au nevoie în aşa fel încât să poată face business-ul pe care şi l-au propus, dar ca şi punct de referinţă ne uităm la veniturile recurente. Iar mai apoi ne uităm la ideea de a avea cel puţin două sau trei pieţe în care produsul este lansat, acesta fiind un lucru care arată că au depăşit acest prag semnificativ de a ieşi din regiunea sau din ţara în care s-a născut acel start-up“, a detaliat el.
În ceea ce priveşte domeniile de interes, Fortech Investments se concentrează pe mai multe industrii cheie, printre care sănătate, manufacturing, automotive şi zona de energie. De asemenea, sunt luate în considerare şi start-up-uri „orizontale“, care pot deservi mai multe industrii.
Pentru cel de-al doilea fond, Fortech Investments ţinteşte o sumă „semnificativ mai mare“ şi un portofoliu de peste 30 de start-up-uri. „Noi sperăm să fie mai mare şi asta într-un mod semnificativ. Încă nu avem o bornă neapărat către care ţintim, dar ce ştim este că vrem să investim în mai multe start-up-uri dintr-o dorinţă de a adresa partea de risc. Ne dorim să ajungem la peste 30 de start-up-uri în al doilea fond“, a precizat Filip.
Referitor la piaţa de investiţii, 2024 a fost un an cu mai puţine investiţii, dar cu runde mai mari, iar pentru 2025 se aşteaptă o consolidare. „Considerăm că 2025 deja arată semne bune în direcţia investiţiilor. Cu siguranţă ele nu mai sunt atât de larg răspândite sau pe aceleaşi paliere cu care ne-am obişnuit în ultimii patru ani. AI-ul este peste tot şi atunci are o influenţă semnificativă asupra investiţiilor. În acelaşi timp considerăm că e un moment bun pentru a porni activităţi în direcţia asta de forma un nou fond“, a concluzionat reprezentantul Fortech Investments.
Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.
ABONEAZĂ-TE