ZF IT Generation

ZF IT Generation. Investor Watch. Vlad Sarca, partener, Sparking Capital: Ajungem în curând la 12 companii în portofoliu. Anul acesta am făcut patru investiţii de tip follow on până acum

14 oct 2021 Autor: Ioana Nita

„În toate investiţiile de tip «follow on» ne-am crescut tichetul, aceasta este şi teza de investiţie a fondului nostru - să investim un tichet iniţial în prima rundă de finanţare în care participăm şi după aceea să investim o sumă mai mare în rundele următoare.“

Sparking Capital, fond privat de investiţii de pe plan local, a investit anul acesta în patru noi start-up-uri până acum şi a reinvestit în alte patru companii aflate deja în portofoliul său, numărul total de proiecte susţinute de fond situându-se în prezent la 11. Echipa Sparking Capital se află însă în prezent în negocieri şi cu alte start-up-uri locale, urmând să mai anunţe câteva investiţii până la finalul acestui an.

„În momentul de faţă avem 11 companii în portofoliu, plus Sypher, care este o companie în care vom investi în scurt timp şi este publică această informaţie. Deci vom ajunge la 12 companii odată ce investiţia în Sypher se va materializa. Până acum, anul acesta am investit în patru start-up-uri noi pe lângă rundele de follow on pe care le-am făcut deja. Suntem în negocieri şi cu alte câteva start-up-uri şi sperăm să investim şi în acestea în următoarele luni”, a declarat în cadrul emisiunii ZF IT Generation, la rubrica Investor Watch, Vlad Sarca, partener, Sparking Capital.

Printre start-up-urile în care a investit până în prezent Sparking Capital se nu­mără Bankata (platforma digitală de agre­gare completă a produselor financiare), Vatis Tech (tehnologie de recunoaştere vocală), HyperHuman (platformă digitală dedicată profesioniştilor în fitness pentru crearea şi monetizarea de conţinut video), Questo (aplicaţie mobilă pentru turism), Instant Space (platformă tehnologică prin care hotelurile să pună la dispoziţia clienţilor sălile, facilităţile şi serviciile dedicate evenimentelor), KFactory (soluţii de automatizare şi optimizare a proceselor operaţionale din industria producătoare), Eco Tree (platformă digitală care ajută companiile să recicleze deşeurile), Bright Spaces (platformă digitală de leasing şi management al spaţiilor comerciale), Symphopay (platformă de integrare a plăţilor la terminalele de plată cu cardul (POS) de la comercianţi), ProductLead (platformă software pentru eficientizarea proceselor de marketing ale unui brand) şi Ever Toys.

Sparking Capital este un fond de investiţii generalist, nu se axează doar pe o anumită verticală, însă se uită cu precădere la start-up-uri care folosesc tehnologia de inteligenţă artificială şi la proiecte din domenii precum e-commerce, supply chain, economie circulară, HR tech şi fintech.

„Pot să spun că nu ne uităm în detaliu la anumite nişe, nu suntem un fond specializat pentru că în România, la numărul de investiţii care se desfăşoară, este foarte greu să dezvolţi un fond specializat în momentul de faţă, însă va veni şi momentul în care piaţa se va maturiza şi vor apărea fonduri care se adresează unei nişe. Sigur, colegii noştri de la Cleverage care sunt pe nişa de medical fac acest lucru deja şi îi felicit pentru asta, însă celelalte fonduri de investiţii sunt generaliste. Sigur că atât eu cât şi partenerii mei de la Sparking Capital avem nişte verticale la care ne uităm cu preponderenţă - în general toţi ne uităm la soluţii care prin inteligenţă artificială reuşesc să rezolve problemele majore ale clienţilor lor şi avem câteva investiţii în acest domeniu cum ar fi Vatis Tech, o platformă de infrastructură care foloseşte speach recognition pentru a transpune vocea în text, sau HyperHuman”, a punctat Vlad Sarca.

Echipa Sparking Capital investeşte în proiecte aflate chiar la început de drum, în faza early stage, sumele investitite situându-se între 150.000 - 250.000 euro.

„În toate investiţiile de tip <<follow on>> ne-am crescut tichetul, aceasta este şi teza de investiţie a fondului nostru - să investim un tichet iniţial în prima rundă de finanţare în care participăm şi după aceea să investim o sumă mai mare în rundele următoare, de multe ori suma este dublă poate să fie chiar mai mare, în general între un multiplu de 1 şi 2 faţă de investiţia iniţială. Investiţiile pe care le-am făcut în cursul acestui an pot să spun că sunt fie similare, fie uşor mai mari decât în fazele iniţiale în care am investit în companie şi depinde specific de fiecare companie în parte în care am investit”, a menţionat el.

O campanie Ziarul Financiar Partener: BCR