Exigo, un proiect care a intrat în programul de accelerare Innovation Labs ediţia 2020, îşi propune să ajute pacienţii aflaţi în recuperare medicală pentru atrofie musculară, paralizie sau accidente la membrele superioare printr-un exoschelet personalizat imprimat 3D, are în plan să ofere dispozitivele spre închiriere la domiciliu.
„Am dezvoltat acest exoschelet care vine să ajute la mişcarea braţelor pentru pacienţi. Am folosit imprimarea 3D pentru a face exoscheletul perfect pentru mâna pacientului, iar componentele hardware sunt componente care pot fi găsite la orice magazin de hardware, avem un Raspberry Pi, un senzor care înregistrează activitatea musculară şi un motor care acţionează în funcţie de activitatea musculară înregistrată. Scopul lui este să faciliteze recuperarea în sensul că în momentul de faţă sunt foarte mulţi pacienţi care au nevoie de recuperare, şi nu se pot programa decât la o şedinţă pe săptămână. Ei ar avea nevoie de mai mult, de 5 şedinţe pe săptămână sau în funcţie de problemă de un alt număr. Noi vrem să rezolvăm această problemă oferind pacienţilor posibilitatea de a lua exoscheletul acasă pentru a face numărul de şedinţe de care au nevoie“, a declarat în cadrul emisiunii ZF IT Generation Ana-Maria Melinte, cofondatoare a Exigo. „Exoscheletul este un dispozitiv portabil pe care îl poţi lua acasă şi este conectat la o aplicaţie mobilă, care te ghidează cum să faci mişcările, îţi înregistrează progresul şi prin intermediul căreia poţi comunica cu medicul de la distanţă“, a completat Ioana Ciripan, cofondatoare a Exigo.
„Medicul poate vedea şi el progresul tău de la distanţă în timp real. În momentul de faţă echipamentul este în stadiul de prototip. În momentul de faţă încercăm să vedem care ar fi cea mai bună direcţie de urmat. Prin programul Innovation Labs am primit tot felul de sfaturi, de feedback“, a completat Ioana Ciripan, cofondator al Exigo.
Proiectul a demarat după ce echipa a avut acces la o imprimantă 3D şi consumabile. „Noi suntem de la Facultatea de Matematică şi Informatică, iar începând cu anul acesta universitar dispunem de imprimante 3D şi foarte mult material de printare. Am vrut să folosim cât mai eficient plasticul şi ne-am întrebat cum am putea ajuta mai eficient din punct de vedere social. Deja ne gândim la modelul nostru de business iar planul nostru este să colaborăm atât cu clinicile de recuperare cât şi cu casele de asigurare iar exoscheletul va fi oferit ca un pachet de servicii şi va fi închiriat.
Mentorii care au fost la hackaton reprezentând clinci medicale au fost foarte entuziasmaţi de idee“.
Urmăreşte zilnic emisiunea pe www.zf.ro şi pe pagina de Facebook a Ziarului Financiar de la ora 19.00 sau accesează platforma www.zf.ro/zf-it-generation
Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.
ABONEAZĂ-TE