ZF IT Generation

ZF IT Generation. Ion Georgescu, cofondator şi managing director Smarthuts, o soluţie de digitalizare pentru forţa de muncă din teren: Când mergi într-un accelerator trebuie să accepţi să înveţi, doar aşa poţi să evoluezi

22 iun 2022 Autor: Adrian Seceleanu

Liviu Munteanu, partener Founders Bridge: Am căutat un accelerator care să facă o treabă foarte bună, să aibă fondatori şi membri care să ştie despre ce vorbesc şi să aibă în acelaşi timp şi un un background foarte puternic, un spate asigurat de o companie foarte mare, iar asta am găsit doar în InnovX şi la parteneriatul lor cu BCR.

Fondatorii de start-up-uri care se gândesc să aplice la un accelerator trebuie să fie gata să primească sfaturi şi să înveţe care sunt lucrurile la care nu se pricep, pentru că doar din acel moment încolo vor putea evolua, a spus în cadrul emisiunii ZF IT Generation Ion Georgescu, cofondator şi managing director al Smarthuts, un start-up care a trecut prin acceleratorul InnovX-BCR.

„Sunt mai multe acceleratoare, am făcut o evaluare, ne-am uitat la fiecare dintre ele şi ideea e că până la urmă singura resursă limitată de pe lumea asta e timpul şi trebuie să te hotărăşti cum îţi consumi timpul. Ne-a plăcut foarte mult la InnovX BCR programul lor educaţional - ok bani poate mai iei din alte locuri, relaţii poate mai iei din alte lucruri, dar ca să creşti - noi o spunem în glumă - trebuie să îţi dai seama la ce eşti prost. Trebuie să înţelegi, eu la asta nu mă pricep. Şi ce înseamnă acest lucru? Înseamnă că accepţi că poţi să înveţi. Şi începi să primeşti sfaturi de la oameni care au experienţă mai mare, pentru că ei au fost expuşi la nişte lucruri. Trebuie să accepţi să primeşti experienţă şi sfaturi de la mentori, şi în momentul acela poţi să evoluezi ca om, ca organizaţie“, a povestit Georgescu în cadrul emisiunii.

Liviu Munteanu, partener în cadrul fondului de investiţii Founders Bridge şi mentor în cadrul InnovX-BCR – inclusiv pentru SmartHuts, a povestit cum a ales să lucreze cu echipa condusă de Diana Dumitrescu, CEO al acceleratorului. „Suntem un fond de investiţii activ pe piaţa de venture capital din România şi estul Europei. Suntem din Suedia, sediul nostru este în Stockholm, însă sourcingul îl facem aici în România iar eu mă ocup de partea asta. Am pornit la drum în decembrie 2019, prima investiţie am făcut-o trei luni mai târziu. Atunci când am început aici am am încercat să intrăm în parteneriate cu exponenţii din zona de ecosistem de start-up-uri. Aşa am ajuns la InnovX, care e de departe cel mai bun accelerator din domeniu. L-am identificat relativ repede, am intrat în colaborare cu ei. Am avut mare noroc - cunoşteam o parte din oameni şi ne înţelegeam foarte bine, a fost o chimie instantă, şi de acolo e istorie. Suntem împreună de trei ani de zile, acesta e al treilea an în care fac mentorat şi jurizez la InnovX în programe, susţin şi un workshop pentru fondatorii care participă la cohortele lor. Aşa ne-am întâlnit cu Ion şi cu Cristi de la SmartHuts. De ce am căutat un accelator? Eram conştienţi că ne aflăm într-o piaţă în care urma să se întâmple o creştere foarte mare pe zona de start-up-uri şi am am încercat să identificăm unde este promotorul cel mai mare al start-up-urilor. Am căutat un un accelerator care să facă o treabă foarte bună să aibă fondatori şi membri care să ştie despre ce vorbesc şi să aibă în acelaşi timp şi un background foarte puternic, un spate asigurat de o companie foarte mare, iar asta am găsit doar în InnovX şi la parteneriatul lor cu BCR. Asta ne-a făcut să înaintăm acest parteneriat şi recent am crescut acest parteneriat şi la nivel de Founders Bridge, nu doar cu mine ca mentor“, a explicat Munteanu.

Participarea la InnovX ajută fondatorii pentru că le oferă acces rapid şi structurat la oameni şi cunoştinţele lor, a completat Ion Georgescu. „Toate informaţiile care sunt la InnovX-BCR poţi să le găseşti şi pe net, poţi să îl găseşti şi pe Liviu Munteanu sau Dan Mocanu tot pe net, unde poţi să interacţionezi cu ei. Numai că aşa cum am spus înainte, ca să dai de ei şi să îi pui la un loc eu zic că poate fi necesar şi un an de zile, şase luni, pe când la InnovX ai un loc în care în şase săptămâni,  într-o structură organizată, ai un program ştii că îi vezi într-o structură deja creată. Dacă vreţi să nu pierdeţi timp mergeţi acolo. Dacă nu, căutaţi-l pe Dani Mocanu, pe Silviu Florea, pe Diana Dumitrescu, mai vorbiţi,  mai sunaţi, mai vedeţi un clip, şi cine ştie în 2030-2050 ajungeţi tot acolo“.

 

Ce au mai declarat invitaţii în cadrul emisiunii

 

Ion Georgescu, co-fondator şi managing director al Smarthuts

Scopul nostru este să aducem în interiorul organizaţiei, digitalizăm oamenii de pe teren, aşa numiţi oameni care nu au birou. Şi ca să dăm un exemplu, asta înseamnă şoferi, personalul de curăţenie, tehnicieni care fac reparaţii, înseamnă oameni de ertail care merg prin standuri, oricine care nu lucrează la birou şi care în principiu lucrează mai mult sau mai puţin independent şi care are nevoie să i se transmită ce are de făcut, să spună cum a făcut, să interacţioneze informatic şi digital cu organizaţia. Ce e foarte interesant e că piaţa asta de lucrători fără birou reprezintă la nivel mondial 80 la sută din forţa de muncă şi doar 1% din softuri şi din banii din VC-uri se duc către ei. E o creştere foarte mare pe zona asta. Şi noi am făcut softul pentru aceşti oameni fiindcă asta e una din care venim noi. Am făcut suport IT, am făcut mentenanţă, am făcut instalări şi este zona în care sunt oamenii cu care am lucrat, zona în care ne simţim noi confortabil.

 

Liviu Munteanu, partener Founders Bridge

Sunt complementare rolurile de la fond şi de la InnovX. Partea de mentorat îmi asigură acces la echipe, la ţesutul din spatele fiecărui start-up. Partea de investiţii îmi aduce know-how-ul care poate fi transferat fondatorilor, le pot explica din punctul de vedere al finanţatorilor cum ne dorim să-i vedem prezentându-se, le pot da foarte multe sfaturi despre cum să îşi creeze o prezenţă cât mai apetisantă pentru investitori şi chiar şi partea de organizare de business, de echipă, de construit produs, şi în direcţia asta venim. Oricum la Founders Bridge avem toate skill-urile acestea în echipa noastră şi le oferim start-up-urilor în care în care investim. Cred că povestea Smarthuts e un exemplu de manual, de succes: o echipă bună, cu experienţă, s-a dus unde trebuie, la InnovX, un accelerator care a ştiut să îi conecteze, să-i înveţe în primul rând esenţialul creşterii accelerate în regim de start-up, i-a conectat cu un investitor iniţial, care le-a organizat compania, le-a adus alţi investitori şi alţi oameni în echipă, i-a ajutat să îşi crească produsul iar acum o să-i ajute să ridice o rundă de la un fond de investiţii sau de la mai multe. Mi se pare că e exact ceea ce trebuie să însemne un accelerator în România şi în orice piaţă aflată în creştere. Acesta e un exemplu de succes. Fondatorii au absolvit printre primii din cohorta lor, iar InnovX chiar i-a dus unde trebuie, le-a aranjat întâlniri cu cine trebuie, le-a pus în mână uneltele pentru a-şi creşte şansele de succes, iar de aici încolo depinde doar de piaţă.

O campanie Ziarul Financiar Partener: InnovX-BCR