Start-up-ul a atras până acum finanţări de peste 180.000 euro.
Start-up-ul Quarks Interactive (QI), specializat în dezvoltarea de jocuri video educaţionale pentru înţelegerea fizicii cuantice, se află în prezent în plin proces de dezvoltare a primului său joc video, numit Quantum Odyssey, lansarea urmând să aibă loc în decurs de un an în mai multe ţări din lume, piaţa fiind estimată per total la circa 2,7 milioane de utilizatori.
„Avem deja discuţii cu publisheri pentru punerea jocului pe piaţă. Vom intra inclusiv pe piaţa Asia fiindcă vrem ca jocul să ajungă în Coreea de Sud şi în Japonia. Probabil va intra şi pe piaţa din China. Avem contacte în China şi jocul se testează deja în şcoli. China susţine foarte mult acum jocurile educaţionale, iar China este una din ţările care investeşte în computaţia cuantică“, a declarat în cadrul emisiunii ZF IT Generation Laurenţiu Niţă, fondator al Quarks Interactive şi cercetător în cadrul Universităţii Durham din Marea Britanie.
El a înfiinţat start-up-ul alături de colegi de-ai săi cercetători în fizică, literatură, etică şi educaţie, din echipă făcând parte alţi doi români - Răzvan Suciu şi Andrei Tăbăcaru, şi trei britanici – dr. Joschka Roffe, dr. Benjamin Beswick şi dr. Jack Edmunds-Coopey. Aceştia lucrează la universitatea Durham din Marea Britanie şi au inventat o metodă revoluţionară de a înţelege în mod vizual calculul cuantic.
Jocul dezvoltat de Quarks va avea un preţ accesibil, acesta fiind creat special astfel încât orice să poată înţelege fizica cuantică.
„Vrem să oferim jocul la un preţ accesibil - circa 9 dolari, preţul exact urmând cel mai probabil să fie diferit în funcţie de piaţă. Deja ne gândim la localizări şi să începem să îl traducem în mai multe limbi.“
În prezent, jocul dezvoltat de Quarks Interactive se află în faza de prototip, Quantum Odyssey având acum conţinut pentru o oră de joc.
„Noi am terminat acum toată partea din spate ce ţine de fizică şi matematică. Este primul produs de pe piaţă care vizualizează orice element de fizică cuantică şi care poate fi folosit pentru a face computaţie. Acum suntem în etapa în care recrutăm scriitori de renume şi oameni care fac literatură pentru a crea universul de joc. Mai avem circa un an de producţie în care vom stabiliza universul de joc şi vom avea lansarea versiunii alfa - povestea va fi finală şi jocul se va putea juca complet“, a menţionat Laurenţiu Niţă.
În prezent, jocul Quantum Odyssey este testat într-o serie de şcoli din Marea Britanie, start-up-ul colaborând cu guvernul britanic şi având şi suportul Universităţii din Durham.
„Am câştigat un grant în Marea Britanie pentru a testa produsul cu copii din şcoli. Am observat că copii cu vârsta de 12 ani indiferent de profil - limbi străine, istorie, etc., rezolvau puzzle-uri grele de fizică cuantică. Chiar într-un timp record faţă de profesorii lor care le predau fizica“, a punctat el.
Până acum, Quarks Interactive a câştigat o serie de premii şi a primit şi fonduri nerambursabile în valoare totală de 102.400 euro, iar recent a obţinut o finanţare de 40.000 euro de la patru investitori de tip angel - Ciprian Man (partener în cadrul Growceanu) şi trei membri TechAngels. De asemenea, start-up-ul a reuşit să strângă până acum şi 40.000 euro prin intermediul platformei de equity crowdfunding Seedblink.com şi mai are nevoie de încă 35.000 euro.
„Noi vrem să popularizam fizica cuantică prin lucrări ştiinţifice şi prin acest prin joc care te învaţă fizica cuantică de la A la Z. Ceea ce facem noi este de viitor“, a subliniat fondatorul Quarks Interactive, adăugând că în prezent există deja hardware cuantic, însă nu şi algortimii cu care să fie folosit.
„Nu ştim cum să folosim acest hardware cuantic aşadar oameni care nu au nicio legătură cu fizica cuantică trebuie să se înveţe fizica cuantică şi să înţeleagă că o serie de procese se pot face mai repede prin intermediul fizicii cuantice.“
Primul joc dezvoltat de Quarks Interactive, Quantum Odyssey, va fi disponibil în principal pentru PC, dar şi pentru consolele de jocuri. Echipa analizează de asemenea şi dezvoltarea unei versiuni mai reduse pentru echipamente mobile.
„Vrem ca jocul să fie premium pe PC să îl cumperi doar o dată pentru sistemele de operare Windows, Mac şi Linux. Ne gândim să facem jocul disponibil şi pe mobil, însă acest lucru depinde şi de publisher. Versiunea de mobil ar fi însă o versiune secţionată fiindcă jocul necesită foarte multă putere de calcul.“
Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.
ABONEAZĂ-TE