ZF IT Generation

ZF IT Generation. Liviu Gherghescu, head of arhitecture, BCR: Toate proiectele care au câştigat competiţia Laser Valley Bootcamp 2024 au potenţial foarte mare să iasă din zona de cercetare în cea de business

18 iun 2024 Autor: Adrian Seceleanu

Care sunt ideile echipelor SteadyCut, RoBlue Engineers şi Partial Eclipse, care au câştigat primele locuri în cadrul competiţiei: un bisturiu laser antitremurat, un robot autonom care să cureţe plajele şi ochelari care să blocheze stimulii luminoşi care pot declanşa, spre exemplu, crize de epilepsie.

Toate ideile propuse de echipele de cercetători şi studenţi care au câştigat competiţia Laser Valley Bootcamp 2024, organizată printr-un parteneriat între Asociaţia Măgurele Science Park şi Banca Comercială Română (BCR), au şanse să devină businessuri reale şi să nu rămână doar nişte proiecte de cercetare într-un laborator.

„Am discutat cu majoritatea echipelor şi ideile au fost bune. Cele cinci care au câştigat, practic, această ediţie au fost idei, din punctul meu de vedere, foarte bune Sunt idei care au potenţial foarte mare să iasă din zona de cercetare către partea de business. Şi m-a bucurat foarte mult că majoritatea ideilor din finală, din ziua de duminică, au atacat zona de mediu“, a declarat în cadrul emisiunii ZF IT Generation Liviu Gherghescu, head of IT infrastructure în cadrul BCR, una dintre cele mai mari bănci locale.

Evenimentul s-a desfăşurat pe durata a trei zile: în prima zi au fost prezentate mai multe idei, apoi s-au format echipe care au trecut prin cursuri şi sesiuni de mentorat cu specialişti din mai multe industrii, iar în ultima zi echipele au prezentat formele finale ale ideilor în faţa unui juriu, cele mai bune fiind premiate. Oraganizatorii sunt Asociaţia Măgurele Science Park şi Banca Comercială Română (BCR), cu suportul Launch România. Proiectul este patronat şi de Ministerul Digitalizării, dar la ediţia din acest an doar cu numele, pentru că niciun reprezentant al instituţiei nu a participat la eveniment.

Primele trei locuri au fost câştigate de proiectele Steady Cut, RoBlue Engineers şi Partial Eclipse.

Emil Niţă, cofondator, Steady Cut: Ţintim către o precizie de nivel robotic cu un cost cât mai redus.

 

„Proiectul nostru se numeşte Steady Cut şi îşi propune dezvoltarea unui bisturiu laser care să conţină un mecanism de amortizare a tremurului mâinii pentru creşterea preciziei în cadrul procedurilor chirurgicale. Ţintim către o precizie de nivel robotic cu un cost cât mai redus“, a declarat Emil Niţă, cofondator, Steady Cut, în cadrul emisiunii ZF IT Generation. „În momentul de faţă avem un prototip care este testat în zona de laborator, pe tot ce înseamnă zona de vibraţii, pe mai multe direcţii şi cum putem face algoritmi de compensare, urmând să trecem în cea de-a doua fază, dezvoltând un produs la scară 1 la 1, care să ne ajute să începem testele propriu-zise, în testele clinice, dacă vreţi. Dezvoltarea unui MVP în momentul de faţă costă 15.000 de euro, excluzând sursa laser“.

 

Mara Hutart, cofondator, RoBlue Engineers: Am plecat de la ideea de a moderniza curăţarea plajelor.

 

„Am plecat de la ideea de a moderniza curăţarea plajelor şi să ajungem în punctul în care putem să folosim automatizarea şi noile tehnologii pentru a putea curăţa într-adevăr plajele. În momentul de faţă am reuşit să realizăm un semi-prototip pentru care am folosit printarea 3D pentru că e mai simplu pentru noi să ne dăm seama de ce piese avem nevoie, de ce formă avem nevoie“, a explicat Mara Hutart, cofondator, RoBlue Engineers.

„Robotul ar trebui să ia absolut orice există pe plajă, de la sticle mari de şampanie, la peturi, la absolut orice, până la cele mai mici mucuri de ţigară“.

 

Fattima Al-Abedj, cofondator, Partial Eclipse: Ochelarii vor avea nişte senzori integraţi şi o aplicaţie companion.
 

„Noi dezvoltăm un pachet de soluţii pentru persoanele cu foto-sensibilitate, respectiv o pereche de ochelari cu un filtru special şi cu un spectrometru pe şaua nazală, astfel încât să detecteze stimuli luminoşi care pot să fie dăunători pentru utillizatorul final“, a declarat Fattima Al-Abedj, cofondator, Partial Eclipse. „Ochelarii vor avea nişte senzori integraţi. Aceştia vor avea nişte parametri setaţi prin aplicaţia duală, de către cazul medical sau de către utilizator, în funcţie de tipul de utilizare“.

 

 

 

O campanie Ziarul Financiar Partener: BCR