ZF IT Generation

ZF IT Generation. Mălin Ştefănescu, preşedinte TechAngels: Finanţarea nu mai este o problemă pentru businessuri tech la început de drum, însă start-up-urile mature nu găsesc investitori pentru serii A sau B pe plan local sau în regiune

22 oct 2020 Autor: Ioana Nita

În ultimii trei ani, TechAngels a realizat investiţii totale de tip pre-seed sau seed de circa 10-11 milioane de euro în peste 95 de start-up-uri din domeniul tehnologiei.

În prezent, businessurile de tehnologie aflate la început de drum nu mai au o problemă în a găsi finanţare de tipul pre-seed sau seed pe plan local, însă start-up-urile mature din România nu găsesc investitori în ţară sau în regiune pentru runde de finanţare de tip serie A sau B, în care sumele investite per total pornesc de la minim câteva milioane de euro şi merg până la câteva zeci de milioane de euro.

„Ar fi binevenite mai multe fonduri de venture capital la noi, dar cu siguranţă sunt necesare mai multe în regiune. În zona de serie A, serie B, cred că este o lipsă serioasă. Aceasta este de fapt mai degrabă o problemă la nivelul Europei, nu neapărat a noastră a României. Dacă lipsa banilor de seed a dus ca multe start-up-uri să se mute în alte ţări unde puteau găsi aceşti bani, acum vedem acest fenomen pentru start-up-urile mai mature, care cred că pleacă în integralitate din regiune, dacă nu chiar din Europa“, a declarat în cadrul ZF IT Generation Mălin Ştefănescu, preşedintele TechAngels - grup local de investitori privaţi implicaţi în susţinerea start-up-urilor din domeniul tehnologiei. El a adăugat că majoritatea start-up-urilor tech care ajung la nivel de serie A sau B caută investitori în principal în SUA sau pe alte pieţe mai mari.

„Cred că se pot găsi bani şi pentru faze mai avansate, dar poate nu s-a conştientizat încă necesitatea banilor pentru runde mai avasante. Sigur vor mai apărea fonduri locale pe piaţă, însă nu ştiu dacă şi fonduri care să poată suporta o serie mai mare - de genul A,B. Ştiu că există oameni care vor să facă acest lucru şi ar fi bine să reuşească.“

În prezent, în ecosistemul local de start-up-uri tech este o efervescenţă foarte mare pe segmentul businessurilor aflate la început de drum. Faţă de acum circa trei-patru ani, există mult mai multe programe de accelerare şi fonduri de investiţii care susţin dezvoltarea ecosistemului. Asociaţia TechAngels, care în momentul de faţă este formată 70 de membri - antreprenori şi specialişti din companii multinaţionale, se implică în mod activ în ecosistemul local de start-up-uri tech încă din 2013, ajutând start-up-urile atât cu know-how, cât şi cu investiţii. Investitorii de tip business angels din cadrul asociaţiei finanţează start-up-urile atât la nivel de grup, cât şi individual, investiţiile fiind la nivel pre-seed sau seed.

„Noi la TechAngels în mare măsură facem o trecere a start-up-urilor în zona de venture capital - ajutăm start-up-urile în care investim să primească şi runde următoare de finanţare. Noi avem o relaţie bună cu fondurile de venture capital şi de pe plan local şi din regiune şi pentru ei suntem un furnizor de start-up-uri în care pot investi“, a menţionat Mălin Ştefănescu.

„Un business angel validează în mare măsură start-up-ul în care investeşte şi faptul că start-up-ul este ajutat de către unul sau mai mulţi business angels este un lucru bun pentru că altfel fondurile de venture capital trebuie să treacă printr-un proces de educaţie pentru care nu au nici apetit, nici resursă umană, şi atunci se bucură că acest proces este făcut de către un business angel înainte“, a completat el.

Valoarea medie a investiţiilor de tip angel se situează la circa 100.000-150.000 sindicalizat sau individual, tichetul preferat în general de business angels fiind de 30.000-50.000 euro, după cum apreciază preşedintele TechAngels.

„Sunt business angels care intră cu tichete foarte mici şi business angels care intră cu tichete foarte mari. Există business angeles în grup care de obicei atunci când intră într-un start-up, intră cu 500.000 euro, dar şi persoane care nu intră cu mai mult de 10.000-20.000 euro şi atunci sindicalizat, împreună cu alţi investitori.“

În ultimii trei ani - perioada 2017-2019, TechAngels a realizat investiţii totale de circa 10-11 milioane de euro în peste 95 de start-up-uri din domeniul tehnologiei. Sumele investite şi numărul de proiecte tech finanţate a crescut de la an la an, în 2019 valoarea investiţiilor ridicându-se la peste 6 mil. euro, de patru ori mai mult comparativ cu 2017. În ceea ce priveşte anul curent, TechAngels nu a consolidat încă toate investiţiile realizate până în trimestrul III, însă conform estimărilor acestea se ridică cel puţin la nivelul celor efectuate în aceeaşi perioadă din 2019.

O campanie Ziarul Financiar Partener: InnovX-BCR