ZF IT Generation

ZF IT Generation. Marius Dascălu, fondator şi CEO Headlight Solutions, dezvoltator soluţii software şi harware pentru securitate IT şi apărare: În 2020 am livrat 3.000 de calculatoare ecranate şi am crescut businessul la 12 milioane de euro

1 feb 2021 Autor: Ioana Nita

Antreprenorul vrea ca în 2-3 ani să ajungă să listeze compania la Bursă.

Compania Headlight Solutions din Braşov, specializată în dezvoltarea de soluţii software şi hardware pentru securitate IT şi apărare, a înregistrat anul trecut o creştere enormă a cifrei de afaceri - de la 500.000 euro în 2019, la 12 mil. euro, în condiţiile în care aceasta a produs 3.000 de calculatoare ecranate şi a livrat soluţii software de securitate IT în cadrul unor proiecte de anvergură.

„Proiectul care ne-a ajutat ca pe parcursul anului 2020 să avem o creştere mare a cifrei de afaceri este proiectul în care am dezvoltat şi am livrat aceste calculatoare ecranate pentru zona de apărare. Preţul unui astfel de calculator este de circa trei ori mai mare faţă de preţul unui calculator normal. Iar în cazul proiectelor noastre ce includ şi soluţii software şi hardware, vorbim de sume de ordinul a câteva sute de mii de euro care pot ajunge până la zeci de milioane euro. Depinde foarte mult de volumul de muncă implicat, dar în general este vorba de proiecte medii spre mari sau chiar foarte mari“, a declarat în cadrul ZF IT Generation Marius Dascălu, fondator şi CEO Headlight Solutions. El a fondat compania încă din 2013, însă la început s-a axat pe furnizarea de soluţii IT în regim outsourcing către clienţi din străinătate. Din 2016 antreprenorul a început să canalizeze activitatea companiei către soluţii proprii, atât software, cât şi hardware, dedicate securităţii IT. „Am ales nişa aceasta pentru că zona de securitate IT devine tot mai importantă. Există o multitudine de informaţii deţinute de companii, până acum nefiind atât de important modul în care se păstrează informaţia, dar în contextul actual din ce în ce mai mulţi oameni încep să aibă grijă de datele lor şi de modul în care le păstrează. În clipa de faţă soluţiile noastre sunt utilizate atât în zona institu­ţională, cât şi în zona de companii private, şi sunt incluse practic în acele reţele în care se doreşte ca informaţia să se menţină protejată“, a explicat Marius Dascălu.

Pentru partea hardware, Headlight Solutions achiziţionează componente din Asia, cu precădere din Coreea de Sud, pe care le asamblează apoi în Braşov.

„Calculatoarele ecranate nu emit unde electromagnetice şi sunt dedicate utilizării în mediile în care se doreşte ca informaţia să fie păstrată într-un mod securizat. Aşadar, echipamentele produse de noi au nevoie de componente speciale. Componentele sunt produse pentru noi cu design furnizat de către noi. Ele ajung la noi în Braşov unde are loc asamblarea şi testarea produselor şi pregătirea pentru a fi livrate clienţilor“, a precizat fondatorul şi CEO-ul Headlight Solutions. Totodată, a adăugat el, compania furnizează soluţii de securitate orientate către centre de securitate. „Dezvoltăm intern laboratoare în zona cyber. Practic, colegii noştri în clipa de faţă sunt capabili să evalueze din punct de vedere al securităţii diverse infrastructuri şi sisteme.“

Clienţii Headlight Solutions sunt în general companii multinaţionale, de talie mare, din diferite domenii precum telecom, tabacco, hotelier, retail sau muzee. Portofoliul Headlight Solutions reuneşte peste 30 de clienţi, printre aceştia numărându-se companii ca Orange, Banca Transilvania, Autoklass, Mars sau Sawab.

„Noi am activat foarte mult pe pieţele externe până la nivelul anilor 2017-2018, iaar începând cu 2019 piaţa locală a început să prindă din ce în ce mai mult contur în principal datorită faptului că furnizând soluţii hardware şi nu mă refer doar la aceste calculatoare este mult mai uşor să vinzi aproape de sediul firmei - poţi oferi mult mai uşor de la consultanţă la suport, garanţie ş.a.m.d. În clipa de faţă ne propunem să revenim pe pieţele externe, ţinta noastră fiind Europa, dar şi Orientul Mijlociu”, a menţionat Marius Dascălu. Ca atare, antreprenorul şi-a propus ca anul acesta, în luna martie, să deschidă un birou în Dubai, Emiratele Arabe Unite, bugetul alocat fiind de 500.000 euro pentru primii doi ani. Apoi el vrea să continue expansiunea companiei şi cu un birou în SUA şi unul în Asia, iar în circa 2-3 ani să listeze Headlight Solutions la bursă.

„La un moment dat mi-aş dori ca societatea să ajungă să fie listată Este un proces destul de lung - estimez că va dura circa 2-3 ani. Dacă piaţa ne validează anumite produse va trebuie să fim capabili să vindem cât de mult. Pentru a face acest lucru trebuie să te dezvolţi şi nu o poţi face doar prin resurse proprii.”

 


 

 

O campanie Ziarul Financiar Partener: BCR