♦ Fastbit, companie de servicii IT din Timişoara, a ajuns la o cifră de afaceri de aproximativ 1 milion de euro, cu o echipă de 15 specialişti ♦ Compania se concentrează pe servicii de cybersecurity, migrare în cloud şi implementare de soluţii AI precum Microsoft Copilot, adresându-se preponderent firmelor antreprenoriale româneşti.
Marius Moise, general manager al companiei Fastbit din Timişoara, a avut primele contacte cu lumea antreprenoriatului în timpul facultăţii, însă experienţa acumulată ulterior în companii multinaţionale precum Siemens (actuala Continental) şi Solectron (actuala Flextronics) i-a oferit perspectiva şi cunoştinţele necesare pentru a construi un business solid în domeniul serviciilor IT. Trecerea de la rolul de angajat în corporaţie la cel de antreprenor a fost motivată de identificarea unei cereri crescute pe piaţă pentru servicii IT externalizate, într-o perioadă în care multe companii locale pierdeau specialiştii IT în favoarea marilor angajatori.
Perioada petrecută în multinaţionale (Siemens/actualul Continental, Solectron/Flextronics şi TRW Automotive Safety Systems – parte din ZF Group) a jucat un rol cheie în formarea sa profesională, oferindu-i acces la sisteme IT complexe, mentori şi manageri experimentaţi. „Rolul lor a fost important pentru că nouă, tinerilor, ne-a dat ocazia să lucrăm cu sisteme IT complexe, să avem nişte mentori de la care să învăţăm (...) care ne-au arătat cum se face IT-ul: adică în mod serios, profesional, folosind sisteme după anumite standarde sau cele mai bune practici în industrie,“ a explicat Marius Moise.
Decizia de a reveni la antreprenoriat, în jurul anilor 2017-2018, a venit ca un răspuns la o dinamică a pieţei: companiile mari atrăgeau masiv specialişti IT, lăsând un gol în segmentul firmelor mai mici care nu-şi mai găseau oameni pentru gestionarea sistemelor de IT. „Am sesizat o cerere destul de mare atunci pentru servicii IT externalizate pentru companii, pentru că aveau nevoie nu numai de un IT-ist, ci de o companie, o echipă de IT-işti care să ofere redundanţă, să ofere mai multe capabilităţi tehnice,“ a punctat Moise. Diversificarea rapidă a domeniului IT, de la helpdesk şi servere la cybersecurity şi cloud, făcea dificil pentru o singură persoană să acopere toate necesităţile.
„Rolul unei multinaţionale sau al unui job la un nivel avansat într-o multinaţională este că îţi dă o imagine de ansamblu şi o vedere cumva de deasupra, de sus. Adică poţi să vezi ce este complicat, cum se fac lucrurile complicate şi apoi te poţi gândi cum le poţi adapta pentru bugete mai mici, companii cu nevoi mai mici,“ a adăugat el, subliniind avantajul de a înţelege „ceea ce este posibil să faci în IT“.
Dezvoltarea Fastbit s-a bazat în principal pe recomandări şi parteneriate, în special cu firme care implementau soluţii ERP şi aveau nevoie de o infrastructură IT fiabilă şi securizată pentru clienţii lor. „Clienţii respectivi, fiind mulţumiţi de servicii, ne-au recomandat mai departe la parteneri de-ai lor, la cunoştinţe, şi astfel am crescut treptat, organic, fără să fie nevoie de niciun efort de marketing sau de vânzări,“ a menţionat Marius Moise.
În prezent, Fastbit deserveşte clienţi din diverse sectoare economice – retail, logistică, producţie (încălţăminte, biciclete, componente auto), contabilitate – majoritatea fiind companii româneşti cu acţionariat autohton, cu până la 50-70 de angajaţi. Acestea sunt, de regulă, companii care nu îşi permit sau pentru care nu este rentabil să angajeze un specialist IT intern sau o echipă dedicată.
Serviciile oferite variază de la „Help Desk de bază la lucrurile mai complicate de servere, reţelistică, migrare în cloud, toate acestea coroborate cu eforturi de cybersecurity, disaster recovery şi business continuity,“ a explicat Marius Moise. Un accent tot mai mare se pune pe cybersecurity, un domeniu impulsionat şi de noile reglementări precum NIS 2. „Poţi să construieşti sisteme ERP şi softuri de gestiune foarte performante, dar dacă nu le protejezi şi cineva ţi le face inoperaţionale, atunci o să ai o pierdere financiară şi operaţională destul de mare,“ a avertizat el.
Conversaţiile cu clienţii s-au schimbat în ultimii ani, observându-se o adopţie mai largă a cloud-ului, în special Microsoft 365, şi un focus crescut pe cybersecurity, rezilienţă şi conformitate, adesea determinate de cerinţele auditorilor sau ale clienţilor externi. Începând de anul trecut, discuţiile despre Inteligenţa Artificială au devenit tot mai frecvente. „Avem workshop-uri de Microsoft Copilot, am implementat Microsoft Copilot pentru unii clienţi, la început în zona de testing (...) iar apoi încep discuţiile mai avansate despre ce ar însemna să implementeze agenţi de AI sau să-şi facă un soft customizat,“ a spus Moise, menţionând interesul clienţilor cu volume mari de date stocate în ERP-uri pentru funcţii de prognoză sau detecţie a anomaliilor.
Pentru a ţine clienţii la curent cu noutăţile tehnologice, Fastbit organizează conferinţa anuală Tech Day. Iniţiativa a pornit în 2019, după participarea lui Marius Moise la o conferinţă a Microsoft în SUA şi conştientizarea nevoii de a disemina rapid informaţiile către toţi clienţii. Ediţia din 2025 va avea loc la finele acestei luni. Principalele subiecte de interes indicate de participanţi sunt Inteligenţa Artificială, Cybersecurity şi digitalizarea prin fonduri europene.
Pentru anii următori, Fastbit se aşteaptă ca piaţa să rămână focusată pe cybersecurity, rezilienţă şi AI. Compania, care a atins o cifră de afaceri de aproximativ 1 milion de euro cu o echipă de 15 colegi, îşi propune să crească organic, dar este deschisă şi la colaborarea cu un investitor care ar putea aduce knowledge, networking şi acces la noi proiecte. Strategia pe termen mediu include o concentrare tot mai mare pe cybersecurity, un serviciu ce poate fi livrat remote la nivel naţional şi, potenţial, internaţional. Obiectivul este ca Fastbit să devină „un jucător relevant din România, cunoscut pentru serviciile pe care le face pe parte de Cybersecurity şi de implementare de proiecte Cloud“ şi să ajungă la peste 60 de angajaţi pentru a asigura redundanţa pe posturile cheie.
Pentru corporatiştii care cochetează cu ideea antreprenoriatului, Marius Moise recomandă multă muncă, perfecţionare continuă şi validarea cererii din piaţă pentru domeniul în care doresc să activeze. „Nu aş încerca să dau demisia mâine şi să risc (...) ci aş încerca să o fac, poate, prin nişte parteneri. Să-mi caut nişte parteneri care e posibil să aibă nevoie de serviciile mele şi care treptat, treptat să mă includă în anumite proiecte prin care pot să-mi validez cunoştinţele (...) mai ales pentru piaţa din România,“ a spus Moise.
Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.
ABONEAZĂ-TE