ZF IT Generation

ZF IT Generation. Mihai Cepoi, fondator & CEO, Jobful: Am putea închide mai repede campania de finanţare de pe Ronin. Felix Crişan, partener, Netopia Ventures: Explorăm aducerea unor noi parteneri în fond

28 mar 2023 Autor: Adrian Seceleanu

„Eu personal, dacă m-aş uita activ la oportunitatea de a investi în Jobful, n-aş aştepta sfârşitul lui aprilie pentru că s-ar putea ca runda să se închidă mai devreme“, spune Mihai Cepoi despre runda de finanţare de până la 120.000 de euro derulată pe platforma Ronin.

Platforma de recrutare Jobful şi fondul de investiţii de capital de risc Netopia Ventures, două dintre proiectele care au trecut în ultimii ani prin programul de accelerare InnovX-BCR, au planuri de expansiune în 2023, au spus reprezentanţii celor două companii în cadrul emisiunii ZF IT Generation.

„Cred că se fac câţiva ani deja de când am terminat noi acceleratorul sau programul de accelerare de la InovX. Îmi amintesc că pe atunci eram într-o situaţie în care ne uitam la perioada de criză, post-pandemie, în momentul în care eram în accelerator şi ne gândeam cum o scoatem la capăt, între ghilimelele de rigoare, ce urmează, cât de greu e contextul de piaţă, ce înseamnă asta pentru organizaţia noastră, care sunt următorii paşi de făcut astfel încât nu numai să ne stabilizăm, ci şi să ne uităm la perspectiva de creştere. Acum, câţiva ani mai târziu, mă bucur să revin cu veştile astea frumoase legate de faptul că ne-a ieşit. Ce înseamnă acest ne-a ieşit? După trei ani destul de grei de pandemie, de la startul pandemiei încoace, am reuşit să aducem Jobful pe linia de plutire, însemnând aducerea companiei într-o zonă de profitabilitate. Am trecut de partea de breakeven, am reuşit să pivotăm modelul astfel încât să putem să comercializăm soluţia nu numai în România, ci şi în afara ţării“, a spus Mihai Cepoi, fondator şi CEO al Jobful.

Mihai Cepoi a vorbit şi despre runda de investiţii derulată în prezent pe platforma de crowdfunding Ronin, cu o valoare între 60.000 şi 120.000 de euro, cu un tichet minim de intrare de 100 de euro. „La momentul discuţiei noastre am depăşit 20% din ţinta iniţială de 60.000 euro. Runda are şi o dimensiune maximă, adică e un minim de 60.000 euro, un maxim de 120.000 euro. În momentul de faţă, pe lângă ce vedem deja în platformă, mai avem o serie de angajamente sau de discuţii active, aşteptarea fiind ca undeva în a doua parte a săptămânii viitoare să trecem de jumătatea campaniei. Ultimul mo­ment în care ar putea să se investească este sfârşitul lunii aprilie. Acum depinde, există şi o discuţie activă pe care o purtăm cu cole­gii de la Ronin dacă vrem să închidem cam­pania mai devreme odată ce atinge pra­gul minim sau în acea perioadă. Depinde de tracţiune, depinde de planul pe care îl vizăm şi noi pentru creştere. Sunt diferite variabile pe care luăm în calcul. Deci eu personal, dacă m-aş uita activ la oportunitatea de a investi în Jobful, n-aş aştepta sfârşitul lui aprilie pentru că s-ar putea ca runda să se închidă mai devreme. Acesta e mesajul pe care îl transmit acum legat de planurile noastre.“

Start-up-ul a apelat la Ronin şi pentru că şi-a dorit să identifice şi investitori care pot con­tribui cu mai mult decât cu bani. „În tot acest context, istoric vorbind, avem mai multe runde de investiţii ridicate şi ne-am dat seama cât de important e ca oamenii care in­vestesc să fie alături de noi şi în alte procese. Aceste alte procese pot fi de vânzare, de marketing, introduceri către fonduri de investiţii sau către prospecţi.“ 

„Contribuţia investitorilor este semnificativă şi relevantă. Ce ne-am dat seama istoric e că gaşca de antreprenori pe care o strângem potenţează capacitatea noastră de creştere. Iar Ronin pentru noi a reprezentat platforma prin care putem să atragem profesionişti din diferite domenii interesaţi de oportunitatea pe care o punem la dispoziţie din perspectiva de investiţie şi randament pe care îl poate oferi investiţia respectivă şi în acelaşi timp contribuţia pe care ei pot să o aibă. Un mesaj pe care am tot încercat să îl transmitem şi pe care aş vrea să-l dau inclusiv cu această oportunitate e faptul că ne uităm după investitori care vor să şi contribuie la ce înseamnă creşterea Jobful. Acest vor să şi contribuie poate să însemne să lucrăm împreună în procese de vânzare şi să deschidem noi oportunităţi, să lucrăm împreună în procese de dezvoltare de tehnologie, să primim feedback sau să contribuie activ la cum se dezvoltă produsul, să contribuie la strategia noastră şi încotro merge Jobful la a deschide oportunitatea la care ne uităm de a deschide pieţe noi. Sunt o sumedenie de procese pentru care căutăm şi profesionişti ce pot contribui dincolo de suma respectivă de bani. De asta, Ronin pentru noi a reprezentat mediu ideal în care să ridicăm această nouă rundă“.

Felix Crişan, partener la Netopia Ventures şi cofondator al Ronin, a spus că trecerea prin InnovX-BCR a ajutat fondul să funcţioneze mai structurat şi să se uite spre atragerea altor parteneri. „Noi am terminat programul InnovX-BCR pe segmentul Investor Aliance, unde practic am învăţat cum să investim într-un mediu organizat şi cum să urmărim investiţiile şi cum să respectăm practic ceea ce face orice fond de investiţii. Noi avem un fond de investiţii, unde  partenerii suntem eu şi Antonio Eram, noi nu am nu am funcţionat pe un mod din acesta foarte organizat astfel că ne-am folosit de programul acesta ca să organizăm puţin lucrurile şi am luat multe din lucrurile pe care le-am învăţat acolo şi am început să le aplicăm la startup-urile în care am investit deja şi ca şi procedură la cele în care ne uităm să investim în continuare. Lucrul important care s-a întâmplat de când s-a terminat programul este că ne-am uitat mult mai mult la ce paşi sunt necesari pentru organizarea fondului astfel încât să putem să atragem alţi parteneri, deci să aducem fonduri din afară. Aici, bineînţeles că în Europa limited partner-ul cel mai urmărit de toată lumea este Europen Investment Fund. Dar ne uităm şi în alte direcţii“, a spus Felix Crişan.

 

 

 

Felix Crişan, partener, Netopia Ventures: Noi am terminat programul InnovX-BCR pe segmentul Investor Aliance, unde practic am învăţat cum să investim într-un mediu organizat şi cum să urmărim investiţiile.

O campanie Ziarul Financiar Partener: BCR