ZF IT Generation

ZF IT Generation. Ovidiu Stan, Innovation Labs. Trebuie să privim şi partea goală a paharului: nu există în legislaţie definiţia a ceea ce înseamnă start-up, spin-off. Nu există cadrul legal care să spună cum intră o universitate într-o asociaţie de tip start-up

7 iul 2020 Autor: Adrian Seceleanu

Ecosistemul de start-up-uri tech din România a explodat în ultimii ani, însă legislaţia nu a ţinut pasul cu această evoluţie, blocând astfel o evoluţie şi mai rapidă. „Trebuie să privim şi partea goală a paharului: nu avem legislaţie. Nu avem cadrul legal necesar.

Nu există în legislaţie definiţia a ceea ce înseamnă start-up, ce înseamnă spin-off. Nu există cadrul legal care să spună cum intră o universitate într-o asociaţie de tip start-up. Nu există cadrul legal. Dacă te uiţi un pic în afară, toate universităile care au explodat în ultimii ani au avut cadrul legal creat de a investi în start-up-uri. Astfel ei au reuşit să intre ca parteneri, ca acţionari, ca un fel de «silent partner» şi aşa au putut monetiza şi transfera brevetele din partea de cercetare către piaţă. În momentul de faţă în România echipe foarte bune de cercetători găsesc soluţii pentru diferite probleme dar din păcate totul se opreşte aici“, a declarat în cadrul emisiunii ZF IT Generation Ovidiu Stan, coordonator al programului de preaccelerare Innovation Labs pentru Cluj-Napoca şi lector universitar la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca.

Pe de altă parte piaţa locală a evoluat foarte mult în ultimii ani, a declarat Stan în cadrul emisiunii. „Cred că acum 8 ani de zile nu puteam să vorbim despre start-up-uri, foarte puţină lume ştia ce înseamnă start-up sau un spin-off. Dacă facem o comparaţie înre situaţia de acum şi cea din urmă cu 6 ani de zile pot să spun că dacă iniţial echipele de studenţi vedeau Innovation Labs ca pe un reper din CV-ul lor, acum chiar îşi doresc să vină şi să participe în cadrul programului. Am un exemplu interesant, anul trecut am avut un băiat care s-a înscris cu trei echipe diferite, cu 3 idei diferite pentru că şi-a dorit foarte mult să intre în programul de mentorat. Din fericire pentru el două dintre proiecte au fost selectate, iar unul a ajuns chiar în finala de la Bucureşti din 2019.“

 

Ce a mai declarat Ovidiu Stan în cadrul emisiunii:

# Dacă ar fi să vorbim din punct de vedere tehnic, pot să spun că proiectele lor sunt mult mai bune şi la un nivel foarte ridicat. Avem studenţi de anul i şi II care mă sperie cât de buni sunt din punct de vedere tehnic. Dacă vorbim de ideile lor de afaceri în ultima perioadă noi am şi încercat aici în Cluj să îi impulsionăm idei să nu spunem revluţionare, dar hai să spunem trăsnite. Am avut la un moment dat o echipă mixtă de studenţi la Universitatea Tehnică, de la Universitatea Babeş Bolyai şi medicină care au încercat să creeze un dispozitiv cu un câmp electromagnetic care să le dea un plus de energie utilizatorilor, asemănător consumului de cofeină. 

# De doi ani de zile avem un curs opţional de antreprenoriat, care este susţinut de Voicu Oprean, CEO al companiei AROBS Transilvania. Efervescenţa pe care o vedem în piaţă există şi pentru că se implică foarte multă lume din mediul socio-economic dar şi cadrele didactice mai tinere în acest fenomen.

# Acum există mult tam-tam în legătură cu programul dedicat start-up-urilor pentru studenţi la care universităţile trebuie să depune proiecte, să primească granturi, ca apoi să le dea studenţilor sume de 40.000 de euro pentru înfiinţarea propriei companii. Ce pot să spun din punctul meu de vedere: noi avem o clădire cumpărată de câţiva ani, de a cărei renovare ne-am apucat în acest an. Se va numi UT Hub, acela va fi centrul nostru de conferinţe şi vom avea spaţii de coworking specifice pentru studenţi. Prin implicarea mea în Universitatea Tehnică şi în cadrul Innovation Labs automat şi echipele din Innovation Labs vor beneficia de acest hub, de spaţiile din interiorul hubului.

O campanie Ziarul Financiar Partener: BCR