ZF IT Generation

ZF IT Generation. Paul Burcă, fondator şi CEO, Assista AI - soluţie multi-agent AI: Ne propunem să ajungem la finalul anului la venituri lunare recurente de 30.000 de dolari. Pregătim o rundă de seed de 1,5 milioane de dolari

13 mar 2025 Autor: Ioana Nita

Start-up-ul abia a lansat versiunea oficială a soluţiei sale multiagent şi are în planurile pentru viitorul apropiat adăugarea unui agent de deep research şi a unei clone digitale  De curând, start-up-ul a atras o investiţie de 100.000 de euro de la un grup de angel investori din Slovacia şi Cehia - Gluon Syndicate.

Start-up-ul Assista AI, care a dezvoltat o soluţie multi-agent AI ce se conectează la internet şi la multiple aplicaţii de productivitate pentru automatizarea taskurilor repetitive, şi-a propus să ajungă la finalul acestui an la venituri lunare recurente de 30.000 de dolari. Compania lansează chiar în aceste zile versiunea oficială a soluţiei sale, având planuri de expansiune accelerată pe piaţa globală, cu focus pe vorbitorii de limba engleză. Până în prezent, start-up-ul a investit aproximativ 150.000 de euro din resurse proprii şi a atras recent o finanţare de 100.000 de euro de la un grup de angel investori din Slovacia şi Cehia.

„Dorim să ajungem la 30.000 de euro venituri recurente lunare până la sfârşitul acestui an. Deja am început eforturile de strângere de fonduri pentru o rundă de seed în valoare de 1,5 milioane şi ne îndreptăm către SUA. Cât despre produs, deja avem pregătite noi funcţionalităţi ca să ţinem pasul cu ce se întâmplă în toată lumea aceasta a AI-ului. Pregătim un agent de deep research care va veni în completarea agentului general, plus o clonă digitală care va fi foarte importantă pentru felul în care sunt tratate task-urile. Practic va fi ca un fel de wizard în care utilizatorul o să-şi completeze diverse date despre el, despre stilul în care comunică, despre stilul în care gestionează poate echipa ş.a.m.d., astfel încât agentul nostru să înţeleagă şi stilul de comunicare, cât şi ce îşi doreşte utilizatorul.Noi i-am spus digital twin“, a declarat Paul Burcă, fondator şi CEO al Assista AI, în cadrul emisiunii ZF IT Generation. Înainte de a demara proiectul Assista AI, el a avut o agenţie digitală în care a început să interacţioneze cu tehnologia de inteligenţă artificială (AI).

„Înainte de a începe Assista, am avut o agenţie de digital în care am acoperit diverse nevoi în zona asta - de la creare de website-uri, la produse, vânzări, marketing ş.a.m.d. Şi acela a fost şi momentul, de fapt, când am intrat în contact cu AI-ul, înainte să apară ChatGPT. Noi deja foloseam în agenţie pentru clienţii noştri AI-ul şi atunci am început să mă documentez şi să învăţ foarte multe despre AI“, a explicat antreprenorul.

Start-up-ul Assista AI a fost înfiinţat în aprilie 2023, fiind încorporat în Delaware, SUA. De atunci, soluţia a trecut prin mai multe etape şi schimbări de direcţie până la actuala soluţie multi-agent AI care nu doar răspunde la întrebări, ci realizează sarcinile cerute de utilizatori.

Mai exact, în prezent, soluţia dezvoltată de Assista AI are capacitatea de a se conecta la internet şi la peste 100 de aplicaţii de productivitate prentru a executa task-uri complexe prin comenzi în limbaj natural. „Practic, utilizatorul poate să intre, să-şi autorizeze aplicaţii de productivitate, precum Gmail, Slack, Asana, Trello, HubSpot, Notion - avem aproape 100 de tool-uri în total, iar prin <<natural language>>, din prompting, poţi să faci interogări către acele tool-uri“, a explicat el, oferind şi câteva exemple concrete de utilizare.

 „Un exemplu ar fi: <<fă-mi un meeting agenda cu Ioana în Google Doc, trimite un e-mail cu acel meeting agenda şi pune un call cu ea în calendar mâine la ora 12.00>>. Practic agentul nostru sparge această interogare în mai multe bucăţi, intră pe Google Docs, îţi face un document, ia linkul documentului, scrie un e-mail şi îl ataşează în e-mail şi a treia acţiune practic se duce şi pune callul în calendarul tău. Ceea ce ar fi luat cam 15-20 de minute, acum a luat 15 secunde sau chiar mai puţin.“

Un alt exemplu de utilizare menţionat de Burcă este legat de organizarea unui calendar de evenimente: „Chiar astăzi am testat un <<use case>> interesant. Am intrat în soluţie şi am cerut toate evenimentele de weekend-ul acesta din San Francisco, din Bay Area, tot ce are legătură cu AI. A găsit în jur de 12 evenimente şi am zis <<ok, pune-mi-le în calendar>>. Şi practic, după ce a luat data, numele evenimentului şi locaţia s-a dus şi mi le-a aşezat pe toate în calendar.“

În ceea ce priveşte publicul ţintă, Assista AI se adresează unei plaje largi de utilizatori. „Neoficial obişnuiesc să spun că noi ne adresăm oricărei persoane care foloseşte un laptop la muncă. Oficial, mergem în zona de fondatori de start-up-uri, asemenea mie, pentru că resursele sunt de obicei limitate şi aici mă refer la resursele financiare. Şi practic venim în ajutorul fondatorilor şi A echipelor mici cu agentul nostru care poate salva poate zeci de ore pe săptămână cu un preţ aproape modic, adică e sub un angajat sută la sută“, a precizat CEO-ul Assista AI.

În prezent, soluţia este optimizată pentru limba engleză, deşi poate funcţiona şi în alte limbi. „Piaţa ţintă este SUA, dar mai degrabă vorbim de vorbitorii de limba engleză, aşa că vorbim de vestul Europei, SUA şi inclusiv Africa de Sud. Deşi soluţia poate fi folosită în orice limbă, testele în principal le-am făcut numai şi numai în engleză. Se poate folosi în română fără probleme, dar nu promitem că o să meargă 100% perfect“, a menţionat fondatorul şi CEO-ul Assista AI.

Referitor la modelul de business şi monetizare, start-up-ul a adoptat un model bazat pe gradul de utilizare. „Orice utilizator poate să testeze agentul nostru AI gratis. Avem un model bazat pe consum, practic cât consumi se contorizează, iar primele abonamente plătite pleacă de la 20 de dolari şi se duc până în 1.000 de dolari pentru echipele mai mari“, a explicat Burcă.

Echipa Assista AI, formată din 10 persoane – toate din România, lucrează în prezent la dezvoltarea a două noi funcţionalităţi. "Lucrăm la partea de marketplace şi de automatizări. Marketplace-ul este un loc în care utilizatorii platformei noastre pot crea <<blueprint-uri>> (şabloane, modele predefinite – n.red.) de workflow-uri. eu le notez şi după aceea le dau share în marketplace ca tu să intri în marketplace mâine, după ce îţi faci cont şi pur şi simplu imporţi la tine în dashboard", a explicat Burcă, punctând cum funcţionează şi componenta de automatizări.

"După ce ţi-ai salvat workflow-ul, poţi să-l setezi să ruleze zilnic, săptămânal, de două ori pe lună sau lunar. Şi aici, un exemplu ar fi pe partea de social media: pur şi simplu îl pui să caute ultimele ştiri legate de AI şi să facă un tweet despre ele şi îl setezi să ruleze zilnic. Şi din momentul acela, agentul nostru, zilnic, intră, caută ştiri de AI şi face un tweet."

În ceea ce priveşte finanţarea, Burcă a menţionat că finanţarea de 100.000 de euro atrasă recent va fi direcţionată exclusiv către activităţile de go-to-market: "Burn rate-ul nostru este foarte mic şi banii se vor duce doar în go-to-market, promovare, marketing, vânzări. Produsul este gata. De acum doar să-l promovăm şi să încercăm să aducem valoare şi altor utilizatori."

Pentru viitoarea rundă de finanţare, start-up-ul se concentrează pe piaţa din SUA. "Mergem direct către SUA. Am atins subiectul de investiţii cu câteva VC-uri de aici din România, dar noi nu avem un produs cu o tracţiune foarte mare fiind de-abia lansaţi şi atunci nu suntem interesanţi pentru ei. Pe când investitorii din SUA se uită la alte criterii în afara de banii pe care îi facem lunar sau sutele de mii de utilizatori pe care şi i-ar dori investitorii din Europa. Investitorii din SUA se uită mai mult la echipă, se uită la produsul per se şi dacă e timpul să intre pe piaţă astăzi sau deja sunt <<late at the party>>", a explicat antreprenorul.

O campanie Ziarul Financiar Partener: BCR