ZF IT Generation

ZF IT Generation. Răzvan Vâlceanu, CEO al Carbon Smart - soluţie de monitorizare a carbonului din sol: Obiectivul pentru 2022 este să punem România pe harta globală a proiectelor verzi. Avem, momentan, foarte puţine proiecte de carbon în România, iar agricultura reprezintă circa 25% din totalul emisiilor

13 oct 2022 Autor: Alexandra Cepăreanu

Carbon Smart, un start-up climate tech care oferă fermierilor soluţii de monitorizare a carbonului din sol, aşteaptă ultimele directive de la Uniunea Europeană în ceea ce priveşte soluţiile de carbon, pentru a adapta platforma şi a pune România pe harta globală a proiectelor verzi, au spus în cadrul emisiunii ZF IT Generation Răzvan Vâlceanu şi Cătălin Chiţu, cofondatorii companiei româneşti.

„La finalul acestui trimestru Uniunea Europeană va lansa norme clare prin care se desfăşoară proiectele de carbon - cum se măsoară, cum se raportează, cum se verifică. Iar obiectivul major pentru anul acesta este de a pune România pe harta globală a proiectelor verzi. Avem deocamdată foarte puţine proiecte de carbon în România, iar cele pe care le avem sunt dezvoltate de firme private, în general, şi de proprietari de teren privat. În prezent, noi lucrăm cu universităţi, firme private, instituţii de cercetare şi autorităţi publice pentru a reflecta seriozitatea cu care şi România doreşte să se implice în această zonă”, a spus Răzvan Vâlceanu, CEO al Carbon Smart.

El a explicat că unul dintre obiectivele companiei este să dezvolte mai multe proiecte de carbon la nivel naţional, având în vedere că agricultura reprezintă circa 25% din total emisii, iar România duce lipsă de astfel de proiecte.

„Va trebui să ne asumăm şi rolul de dezvoltator de proiecte, care presupune să găsim şi finanţatorul - fond de investiţii, multinaţională sau o autoritate publică locală - cu ajutorul căruia să selectăm exact terenul, să definim tot scopul proiectului - inclusiv beneficiile colaterale, pentru că o particularitate a proiectelor de carbon este privită ca fiind scalată din punct de vedere al calităţii şi calitatea unei proiect de carbon şi a unor certificate mai scumpe înseamnă cât salvezi şi biodiversitate, câte joburi creezi, cum se dezvoltă comunitatea locală, cât s-a îmbunătăţit producţia agricultorului şi cum a fost el mai zilier atunci când a fost secetă, spre exemplu.”

Cătălin Chiţu, CTO al Smart Carbon, a adăugat că soluţia, din punct de vedere al tehnologiei şi al monitorizării proiectelor de carbon, este lansată deja pe piaţă, dar în alt domeniu. „Soluţia trebuie adaptată la ultimele modificări ale UE. Practic, anul acesta o să lansăm primul «use case» aliniat cu specificaţiile europene.”

Cătălin Chiţu, CTO al Carbon Smart: Practic, anul acesta o să lansăm primul „use case“ aliniat cu specificaţiile europene

De asemenea, platforma va fi disponibilă pe mai multe ramuri, mai exact agricultură, silvicultură, pajişti şi zone verzi din mediul urban.

„Aceste proiecte de carbon pot fi făcute şi pe zonele verzi din oraşe, pentru a reduce poluarea din oraşe. Foarte multe discuţii pe această temă au loc în Occident, în prezent, iar noi vrem să le aducem şi la nivel naţional.”

Planurile pe termen lung vizează şi extinderea la nivel internaţional, care va fi susţinută şi de o finanţare, au mai spus cei doi reprezentanţi ai Carbon Smart.

„Avem planuri să ne extindem la nivel internaţional. Suntem în discuţii, am avut discuţii cu anumite instituţii, una dintre ele a fost Asociaţia Agricultorilor din Luxemburg, care este un fel de asociaţie între Luxemburg, Franţa, Austria. Acesta ar fi următorul pas, dar mai întâi vrem să fim în România”, a adăugat Cătălin Chiţu.

 

Ce a mai spus Răzvan Vâlceanu în cadrul emisiunii

Suntem cinci oameni în momentul acesta. Însă nu suntem suficienţi. Bineînţeles e tipic oricărui start-up. Şi estimăm că vom ajunge la zece persoane la sfârşitul anului următor.

Ne uităm în Statele Unite şi în Australia, unde sunt astfel de proiecte. Nimeni nu a început să folosească astfel de soluţii pe tot terenul, din prima. Poate unii au început doar cu 30% din terenuri şi după aceea, pe măsură ce au prins experienţă, au zis că e un lucru util şi au extins.

O să abordăm prima data partea de dezvoltator de proiect, o să fim sensibili  la nevoile tehnice  - cea mai mare problemă pentru noi este ca platforma să fie utilă şi pe partea de agricultură, silvicultură şi pajişti. Aşa că am abordat fiecare din această din această gamă de proiecte si asteptăm să concretizăm măcar unul, pentru a reuşi să ne bifăm obiectivul pe anul acesta de a avea România pe harta proiectelor verzi.

Fiecare proiect de carbon are o durată de minim cinci luni şi de maxim 100 de ani.

Datorită avansului tehnologic din ultimii ani este posibil acum să facem asta şi în agricultură şi există entuziasm în rândul regulatorii, în rândul autorităţilor publice, cât şi în rândul companiilor active în acest domeniu. Sperăm ca împreună acest entuziasm să fie transmis şi către fermieri, astfel încât ei să nu o perceapă ca pe o corvoadă sau ca pe o obligaţie. Am punctat de-a lungul discuţiei noastre câteva etape. Prima etapă este cea de cercetare. Noi în momentul ăsta suntem o companie pur de cercetare. Estimăm ca în 1 - 2 ani să încheiem finala asta, deşi vom fi lansaţi până atunci; stabilizarea după aceea pe piaţa românească şi pe cele trei vertical - cu proiecte şi o platformă unică; iar scalarea viitoare pe 10 ani o să  ţină foarte mult de prima finanţare semnificativă primită. În acest moment discutăm şi în Luxemburg şi în Franţa şi în Austria, dar când depunem către Comisia Europeană şi avem un angajament dinspre un finanţator, acolo va interveni şi partea de scalare prioritară.

 

Ce a mai spus Cătălin Chiţu în cadrul emisiunii

De fapt, această soluţie a luat naştere în urmă 4 - 5 ani şi nu a pornit în domeniul ăsta de green, environment, ci într-un domeniu de cerere de IoT şi conectivitate. Acea soluţie a evoluat şi am ajuns să o dezvoltăm pentru agricultura smart şi în final pentru agricultura de precizie. Aceste două trenduri au rolul de a reduce resursele care sunt utilizate pentru culturile respective cât şi de a reduce emisiile. Noi am extins soluţia şi pe partea de zone verzi din oraşe.

Noi am avut nişte proiecte în Luxemburg, proiecte de agricultură de precizie şi una dintre cele mai mari probleme care se pune în prezent în partea de vest - în Olanda s-au făcut demersuri în acest sens – sunt legate de emisiile din carbon, pentru că agricultura este cea mai mare industrie sau ramură care are cea mai mare parte de emisii în atmosferă.

Pentru un fermier sau pentru cineva care vrea să participe la un proiect de carbon este foarte important să ştie toate procedurile, să ştie tot ce se întâmplă în sol şi cum se întâmplă şi cât se poate genera din suprafaţa respectivă.

Platforma are în spate agricultura 4.0 şi este non-invaziv, nu cere multă informaţie - adică foarte multe lucruri se fac automat în interiorul ei pe baza input-urilor şi output-urilor -. Din punct de vedere al implementării se poate face cu un minim de personal. Chiar dorim să fie cumva un self assessment al platformei, urmând să avem oameni care se ocupă de alte chestiuni: marketing, vânzări, suport.

O campanie Ziarul Financiar Partener: InnovX-BCR