ZF IT Generation

ZF IT Generation. Rumen Iliev şi Mirela Yordanova. LAUNCHub, fond de investiţii din Bulgaria: Avem peste 17 mil. euro pentru investiţii în start-up-uri tech româneşti. Planul este să investim alături de fondurile locale

14 ian 2021 Autor: Ioana Nita

Una dintre cele mai recente şi cunoscute investiţii realizate de LAUNCHub în România este finanţarea start-up-uri FintechOS alături de alte fonduri de investiţii.

Fondul de investiţii LAUNCHub din Bulgaria are în plan să investească un sfert din capitalul său disponibil pentru finanţări, care la finalul acestui an va ajunge la 70 milioane euro, în start-up-uri de tehnologie româneşti, fie că sunt înfiinţate şi operate din România, fie că au doar fondatori români şi operează din alte ţări. LAUNCHub a investit deja de-a lungul timpului în start-up-uri din România, acesta aflându-se acum la al treilea fond pentru care până acum a strâns 44 milioane euro.

„Din noul vehicul am investit deja în România. Am investit în FintechOS împreună cu GapMinder acum aproape 2 ani în seria seed şi am făcut follow-up pentru seria A şi sperăm că în curând şi pentru seria B. FintechOS este una dintre cele mai promiţătoare companii din toată regiunea“, a declarat în cadrul ZF IT Generation Rumen Iliev, partener LAUNCHub. El a adăugat că România este cea mai mare piaţă din regiune şi cea mai importantă din punct de vedere strategic pentru LAUNCHub.

„Credem în ecosistemul de start-up-uri tech din România şi conform estimărilor noastre iniţiale un procent de 25% sau chiar mai mult din suma totală disponibilă pentru investiţii a fondului nostru va merge către start-up-uri româneşti sau companii care au operaţiuni pe piaţa din România. Investim şi în companii din SUA sau Marea Britanie dacă au legătură cu regiunea. Deci pot fi atât companii fondate de români sau operate din România sau care au angajaţi în România,“

Strategia LAUNCHub presupune realizarea unor investiţii în start-up-uri tech din Sud-Estul Europei aflate la început de drum, în faza incipientă. Fondul vizează să investească singur sau împreună cu alte fonduri în runde de finanţare de tip seed sau preserie A care pot ajunge în total la câteva milioane euro.  Mai exact, LAUNCHub poate investi de la 300.000 euro şi până la 3-4 milioane euro într-un start-up.

„Strategia noastră se bazează pe selectivitate şi consecvenţă. Plănuim să investim într-un număr mic de start-up-uri - circa 25 în următorii 5 ani, dar vrem să susţinem aceste companii şi să fim acolo pentru ele în perioade bune şi rele, cu runde de tip follow-on pentru rezerve. Acesta este motivul pentru care cea mai mare parte a fondului este de fapt dedicată rezervelor pentru a sprijini companiile până la seria C“ a explicat Rumen Iliev.

„Deci, suntem destul de selectivi, şi preferăm să investim în companii de tehnologie B2B care pot prezenta deja tracţiune. Bineînţeles că putem investi încă de la începuturi 300.000 euro dacă vrem pur şi simplu să mizăm pe fondatori excepţionali, dar strategia noastră este să fim, de obicei, al doilea investitor care investeşte după fondurile seed şi de accelerare din regiune. Nu ne concentrăm pe nicio verticală specifică, cu excepţia <<tehnologiilor digitale>>, dar ne vom uita la orice business de produs care are ambiţia îndrăzneaţă de a creşte cu adevărat“,

În condiţiile în care per total LAUNCHub vrea să finanţeze 25 de start-up-uri în următorii cinci ani din întreaga regiune, României îi vor reveni circa 1-2 investiţii.

„Vrem să investim alături de fondurile locale - în fiecare ţară din regiune sunt manageri de fonduri care operează bani europeni sau de la alte instituţii investiţionale. Aşadar, startegia noastră este de a colabora cu aceşti manageri de fonduri şi de a investi împreună cu ei, având în vedere că buzunarele noastre sunt un pic mai mari“, a menţionat el.

Ecosistemul de start-up-uri tech din România se află acum în stadiul de dezvoltare pe care alte ţări din regiune l-au parcurs cu mai mulţi ani în urmă - în 2012 în cazul Bulgariei, însă la o magnitudine mult mai mare. 

„Ceea ce am văzut înainte în regiune şi în Bulgaria se întâmplă acum la scară mult mai largă în România. În 2012 aveam avantajul că aveam mai mult capital de la fonduri de investiţii pentru start-up-urile din Bulgaria, ceea ce a creat foarte multe oportunităţi - s-au născut foarte multe start-up-uri pentru că au avut acces la finanţări. Acum vedem că acest lucru este replicat în România însă la o scară mult mai mare“, a subliniat Rumen Iliev, precizând de asemenea că acum unele dintre cele mai mari start-up-uri create în România sunt deja mature şi se vor lista curând la bursă. “Acest lucru va crea nu doar spin-off-uri, ci şi oameni cu experienţă care pot pune bazele unor noi proiecte.“

Rumen Iliev, partener LAUNCHub: România este în prezent cea mai activă piaţă din regiune în ceea ce priveşte noi start-up-uri şi investiţii în start-up-uri tech. Sperăm să fim prezenţi pe piaţa din România în următorii 5-7 ani.

O campanie Ziarul Financiar Partener: BCR