ZF IT Generation

ZF IT Generation. Sebastian Piu, fondator al platformei de credit 123Credit.ro. „Vrem să ridicăm o finanţare de un milion de euro. Suntem în discuţii destul de avansate cu mai mulţi potenţiali parteneri din România”

19 apr 2022 Autor: Alexandra Cepăreanu

Platforma a fost lansată în luna februarie a anului 2022 „Avem în jur de 30 de credite finalizate, iar totalul sumelor finanţate se ridică la aproximativ 1,3 mil. euro.”

Platforma 123Credit.ro, care facilitează accesarea unui credit de nevoi personale, de consum sau credit ipotecar, lansată la începutul anului 2022 în urma unei investiţii în valoare 50.000 de euro, are în plan atragerea unei finanţări de un milion de euro de la investitori din România. În prezent, platforma înregistrează peste 300 de clienţi care au accesat serviciile de creditare, iar peste 150 de persoane au reuşit să finalizeze o cerere de credit la 123Credit.ro.

„Am reuşit să ajutăm la obţinerea a 30 de credite, atât ipotecare cât şi nevoi personale, iar totalul sumelor finanţate se ridică la aproximativ 1,3 mil. euro, finanţaţi în aceste două luni prin platformă.  Ne dorim să atragem un nou investitor şi suma de un milion de euro. Avem discuţii destul de avansate cu mai mulţi potenţiali parteneri interesaţi de businessul nostru şi de a susţine dezvoltarea platformei”, a spus Sebastian Piu, fondator al 123Credit.ro, în cadrul emisiunii ZF IT Generation, rubrica Start-up Pitch.

El a adăugat că anul trecut, platforma a atras o primă investiţie de la mai mulţi investitori de tip angels, bani care au susţinut partea de marketing.

„Am reuşit să atragem o finanţare de la mai mulţi investitori de tip angels, iar mare parte din acei bani au fost direcţionaţi către zona de marketing. Până în prezent au fost cheltuiţi până la 50.000 de euro cu dezvoltarea platformei, din punct de vedere tehnic.”

Sebastain Piu, care a lucrat 12 ani în sistemul bancar şi încă cinci ani în zona de broker de credite, a spus în cadrul emisiunii că ideea de a dezvolta platforma 123Credit.ro a început să se concretizeze în urmă cu doi ani, când pandemia de COVID-19 abia îşi făcea apariţia.

„În 2020, când a venit pandemie mi-am dat seama că în România există o verigă lipsă din lanţul acesta. Mi-am dat seama că nu există o soluţie digitală care să ajute un client care are nevoie de un credit. Practic, 123Credit.ro este un agregator de oferte de credit, o platformă unde clienţii pot să aleagă un tip de credit sau să compare ofertele partenerilor care sunt deja intregraţi – precum bănci şi instituţii financiare nebancare. Astfel, noi conectăm clientul direct cu banca şi îl asistăm pe tot parcursul – de la analize şi obţinerea finanţării, până la momentul în care banii sunt practic în buzunarul clientului.”

În prezent, utilizatorii care accesează platforma 123Credit.ro au acces la ofertele de credit ale 14 instituţii bancare active pe piaţa din România şi circa şapte IFN-uri.

„Avem 14 bănci comerciale integrate în platformă şi în următoarea o lună şi jumătate ar trebui să mai adăugăm încă doi parteneri băncari. De asemenea, avem şi şapte IFN-uri, care cred că în curând vor fi 9 sau 10. Colegii mei se află în discuţie cu IFN-uri pentru derularea acestor parteneriate. Noi ne-am adresat în primă fază băncilor comerciale, apoi ne-am dat seama că sunt multe persoane care caută să acceseze un credit rapid, pe perioade scurte şi ne-am îndreptat şi spre IFN-uri.”

În cadrul companiei lucrează în prezent o echipă de şapte persoane, iar planurile reprezentanţilor companiei vizează recrutarea a încă doi angajaţi, anul acesta. De asemenea, 123Credit.ro are şi o reţea de 50 de brokeri, la nivel naţional, care îi ajută şi îi ghidează pe oamenii care au nevoie de un credit.

„Am făcut un mix între online şi offline şi am dezvoltat şi o reţea de brokeri, o reţea naţională care numără în prezent în jur de 57 de brokeri, iar ţinta este să reuşim să atragem până în vara acestui an până la 100 de oameni”, a mai spus Sebastian Piu.

El a menţionat că serviciile oferite de 123Credit.ro sunt gratuite pentru clienţii finali, băncile şi IFN-urile fiind cele care plătesc un comision pentru fiecare client venit prin platformă.

„Nu percepem nicio taxă de la clientul care intră să acceseze un credit. Astfel, pentru fiecare client generat din platforma 123Credit.ro, banca plăteşte un comision. Iar comisioanele aplicate la suma finanţată este de aproximatic 2,55% - pentru creditele de consum sau de nevoi personale, iar pentru creditele ipotecare cred că comisionul mediu era de 1,35%. Unele bănci plătesc mai mult, altele mai puţin, dar în medie cam astea sunt comisioanele.”

În ceea ce priveşte planurile pe termen mediu şi lung ale reprezentanţilor 123Credit.ro, acestea vizează extinderea platformei la nivelul Europei Centrale şi de Est.

„Ne dorim să schimbăm tot procesul şi în Europa Centrală şi de Est. Deja am contractat nişte studii să înţelegem mai bine care este piaţa, astfel încât la momentul oportun să putem să adaptăm serviciul şi să scalăm şi în ţări precum Cehia, Ungaria, Bulgaria, Slovacia. Din datele noastre, serviciul acesta există şi funcţionează de ceva vreme doar în partea de Vest a Europei. Sunt câteva platforme în Germania, în Marea Britanie care operează în felul acesta şi ajută clienţii într-un fel sau altul să interacţioneze cu un finanţator şi să obţină finanţare”, a explicat Sebastian Piu.

De asemenea, până la finalul anului în curs reprezentanţii 123Credit.ro au în plan şi intergarea de noi servicii în cadrul platformei.

„Anul acesta vrem să integrăm şi soluţii de finanţare pentru companii. Avem discuţii avansate cu un furnizor de astfel de servicii.”

 

Ce a mai spus Sebastian Piu la ZF IT Generation

Până la finalul primului an de funcţionare vom avea o relaţie cu toate băncile comerciale din România, de asemenea, o să adăugăm şi serviciul de finanţare pentru companii. Şi tot până la finalul acestui an vrem să creştem reţeaua de brokeri la peste 100 de oameni. Tot anul acesta, noi ne dorim să generăm lunar un venit din comisioane intermediare, atât prin reţeaua de brokeri cât şi din lucrurile care se întâmplă direct online, de 30.000 de euro lunar.

Apoi, anul viitor o să investim în conversie şi ne dorim ca până la finalul anului viitor să reuşim să intermediem un număr de peste 3.000 de aplicaţii de credit lunar în platformă. Apoi ne dorim ca rata de aprobare a creditului să fie de peste 70%, asta este ţinta noastră, să ne situăm undeva între 70% - 75% rată de aprobare la cererile de credite făcute prin intermediul platformei 123Credit.ro. Iar începând cu anul al treilea de activitate, ar trebui deja să ne concentrăm pe scalarea platformei şi depăşirea graniţelor României.

Procesul de aplicare şi de finalizare a unei cereri de credit în platformă durează sub cinci minute.

Ideea de business a apărut în 2020, când pandemia ne „bătea la uşă”. Eu vin din sistemul bancar. Am lucrat în cadrul mai multor bănci pentru aproximativ 12 ani, apoi circa cinci ani am fost broker de credit, am avut o firmă de brokeraj. În 2020, când a venit pandemie mi-am dat seama că în România există o verigă lipsă din lanţul acesta şi că este nevoie de o ajustare a activităţii de a obţine un credit de la o bancă sau un finanţator şi mi-am dat seama că nu există o soluţie digitală care să ajute un client.

Aici se face diferenţa dintre 123Credit.ro şi alţi jucători de pe piaţă. Pentru că noi ajutăm clientul să îşi compare ofertele pentru tipul de credit de care este interesat, să înţeleagă care sunt avantajele şi beneficiile unui produs de creditare, îl ajutăm să se reprofileze astfel încât să vadă care sunt şansele reale ca el din punct de vedere demografic şi financiar să obţină acea finanţare şi mai departe trimitem cererea lui spre bancă şi îl asistăm până când acesta are banii în buzunar.

Avem nevoie de forţă de muncă şi încercăm să recrutăm, adică ne aflăm în proces de recrutare. În momentul de faţă echipa este formată din şapte persoane şi mai căutăm două persoane.

Noi am început cu clienţi persoane fizice şi doar pentru două produse, anume, pentru creditele de nevoi personale, creditele de consum şi cele ipotecare - finanţare şi refinanţare - şi ne dorim, anul acesta, să integrăm şi soluţii de finanţare online pentru companii. Deja avem discuţii avansate cu un furnizor de astfel de servicii şi cu unul deja am semnat.

O campanie Ziarul Financiar Partener: BCR