ZF IT Generation

ZF IT Generation. Sergiu Pop, partner specialist Azure Microsoft România: Programul nostru pentru start-up-uri oferă consultanţă şi acces la 4 milioane de utilizatori lunar

12 feb 2021 Autor: Alexandra Cepăreanu

„Microsoft for Startups îşi propune să accelereze evoluţia start-up-urilor. În cadrul programului start-up-urile primesc suport tehnic şi acces la inginerii Microsoft.“

Microsoft for Startups, programul dezvoltat de gigantul american Microsoft, unul dintre cei mai mari furnizori de echipamente, software şi servicii IT la nivel global, poate oferi consultanţă tehnică şi acces companiilor la început de drum la 4 milioane de utilizatori lunari, având ca scop accelerarea scalării businessurilor mici.

„Acest program accelerează parcursul pe care îl are un start-up, la nivel global. Microsoft a dezvoltat platforma Azure pentru a permite companiilor să folo­sească orice instrument şi limbaj de pro­gramare, pentru ca aceştia să construiască şi să dezvolte soluţii scalabile“, a spus în cadrul emisiunii ZF IT Generation Sergiu Pop, partner specialist Azure în cadrul Microsoft România. 

Spre exemplu, start-up-ul Modex, fondat în 2017 de Mihai Ivaşcu, Alin Iftemi şi Dragoş Răuţu, şi-a publicat produsul, adică tehnologia blockchain, pe marketplace-ul Azure, dezvoltat de Microsoft, având astfel acces la cei peste 4 mil. de utilizatori.

„Modul de implementare a tehno­logiei blockchain dezvoltată de către Modex prin Azure accelerează procesul de transformare digitală pe care îl vedem în industriile importante, precum retail, supplay chain, sectorul bancar, domeniul medical. ­Prin acest marketplace orice companie poate implementa tehnologiile blockchain dezvoltate de Modex“, a explicat Sergiu Pop. El a adăugat că pentru a intra în programul Microsoft for Startups este nevoie ca start-up-urile să vină cu o idee, un produs sau un serviciu inovator, să aibă o echipă tehnică, care să poată intra în legătură cu specialiştii din cadrul Microsoft, şi să aibă resursele financiare pentru a susţine scalarea.

„Start-up-urile pot apela şi la investiţii din zona de seed pentru a asigura resursele necesare pentru a accelera. Microsoft for Startups îşi propune să accelereze evoluţia start-up-urilor, să le ajute să scaleze şi să le ofere o serie de beneficii. În primul rând vorbim de suport tehnic şi acces la inginerii Microsoft.“

De asemenea, Alin Iftemi, co-fondator şi chief business officer în cadrul Modex, a spus în cadrul emisiunii că programul pentru start-up-uri dezvoltat de Microsoft a asigurat companiei în primul rând suport tehnic în integrarea cu marketplace-ul Microsoft Azure.

„Împreună cu Microsoft facem disponibilă tehnologia blockchain tuturor companiilor care au acces la Microsoft Azure. Iar în perioada următoare vrem ca împreună cu Microsoft să lansăm soluţii de protecţie a fişierelor. Practic, vrem să lansăm o serie de aplicaţii care folosesc tehnologia blockchain eficient“,a spus Alin Iftemi.

El a explicat că tehnologia blockchain oferă mai multă securitate datelor procesate, fiind o tehnologie backend.

„Utilizatorii finali sunt cei care beneficiază de protecţia datelor oferită de această tehnologie. Spre exemplu, în acest moment toţi avem un istoric medical asupra căruia nu avem control, oricine poate accesa informaţiile, însă noi nu ştim în ce scop. Tehnolgoia blockchian poate securiza această informaţie astfel încât istoricul nostru medical să nu fie accesat decât de noi. Iar dacă vrem ca altcineva să aibă acces la acele date, tot noi trebuie să permitem acest acces.“

De asemenea, tehnologia blockchain se adresează în principal sectorului enterprise, însă, companii din domenii precum cel financiar-bancare, sectorul medical, sau industria de retail pot implementa această tehnologie.

„Există multe domenii unde tehnologia blockchain poate avea un impact mai mare. Jucătorii care vor avea cel mai mult de câştigat din folosirea acestei tehnologii sunt cei din sectorul medical şi financiar – bancar“, a adăugat reprezentantul companiei Modex.

Dacă anul trecut pandemia a accelerat la nivel global digitalizarea companiilor, pe fondul incertitudinii generate de criza medicală, Sergiu Pop consideră că şi în 2021 companiile vor fi nevoite să ţină pasul şi să implementeze noile tehnologii.

„În această perspectivă aportul eosistetemului de startup-uri este foarte important. Astfel de procese nu sunt uşoare, efortul pe care îl fac companiile este mare, motiv pentru care avem nevoie de soluţii care să aducă valoare adăugată şi să fie uşor de implementat“, a conchis Sergiu Pop.

 

Alin Iftemi, co-fondator şi chief business officer în cadrul Modex: Am amânat runda de finanţare, nu vrem să cedăm controlul asupra companiei

► 2020 a fost un an intresant în ceea ce priveşte digitalizarea şi nevoia de a lucra mai mult în regim online. Pe noi ne-a ajutat dar ne-a creat şi situaţii dificile. Cu toate aceasta, am reuşit să ne atingem targetul de încasări, de venituri. Am crescut numărul de angajaţi cu peste 50%.

► Am avut mici probleme în ceea ce priveşte runda de finanţare în valoare de 50 mil. dolari, condusă de Rothschild, una dintre cele mai mari bănci de investiţii din lume. Runda este deschisă în continuare, nu ştim cât va mai dura, pentru că vrem să găsim cea mai bună înţelegere cu potenţialii investitori. Am amânat runda de finanţare pentru că noi ne-am dorit să avem produse lansate în piaţă.

► Am început runda de finanţare în vara în 2020. Interes pentru investiţie a existat, chiar şi de la companii cunoscute. Însă, noi vrem să păstrăm cât mai mult acesul la ceea ce facem şi să păstrăm controlul.

► Ne dorim să închidem runda de investiţii în 2021, şi să ne implicăm în dezvoltarea şi lansarea de produse care folosesc tehnologia blockchain.

O campanie Ziarul Financiar Partener: InnovX-BCR