„Probabil că în circa trei ani maxim vom vedea un nou unicorn tech din România.“
Fondul de investiţii local GapMinder Venture Capital, care a început să finanţeze start-up-uri tech în urmă cu doi ani, a realizat până acum anul acesta investiţii în valoare de trei milioane de euro, la care se vor mai adăuga încă circa 2 milioane de euro în următoarea perioadă. Fondul a investit atât în proiecte noi, cât şi în businessuri pe care le susţine deja, unul dintre criteriile determinante în alegerea start-up-urilor fiind capacitatea acestora de a se extinde la nivel regional şi chiar global.
„Vom închide anul cu aproximativ 5 milioane euro investite ceea ce credem că nu este atât de rău pentru un an de criză. Noi am continuat anul acesta şi cu investiţiile preseed şi seed, însă ne uităm mult mai atent la calitatea echipei, la calitatea produsului, la viitorul companiei, la tendinţele de pe piaţa internaţională şi mai ales la posibilitatea ca aceste start-up-uri să scaleze internaţional, acesta fiind şi un criteriu determinant pentru investiţiile noastre. Ne uităm la companii care au posibilitatea să scaleze cel puţin regional dacă nu global“, a declarat în cadrul emisiunii ZF IT Generation Sergiu Roşca, partener în cadrul GapMinder VC. El a adăugat că până în prezent fondul a fost implicat anul acesta în 19 runde de investiţii.
„Acestea au constat fie în investiţii suplimentare în companiile în care deja am investit, fie investiţii absolut noi. Până acum am investit în 10 companii noi anul acesta. Una dintre companiile în care vom continua să investim este FintechOS şi ne uităm de asemenea atent şi la creşterea foarte bună pe care o are TypingDNA.“
Printre start-up-urile în care a investit GapMinder anul acesta se numără Innoship, Cartloop, Soleadify şi Machinations, iar în curând fondul va anunţa o nouă rundă de investiţii.
„Vom mai face cel puţin două investiţii până la finalul acestui an - una este în zona de sharing-economy şi este vorba de o companie care automatizează procesele în acest domeniu, iar cea de-a doua va veni din compartimentul nostru de accelerare. Vom face o investiţie destul de mare alături de un alt fond într-o companie de deep-tech şi automatizare“, a punctat Sergiu Roşca.
GapMinder susţine un program de accelerare pentru start-up-urile de tehnologie numit Techcelerator, investind în fiecare an în câteva dintre proiectele selectate în cadrul acestuia. „Avem un compartiment de accelerare în care investiţiile noastre ajung până la maxim 200.000 euro. Dacă iniţial investeam tichete mai mici în mai multe companii - 25.000 euro plus încă 25.000 euro în funcţie de cum evolua businessul, acum am ajuns la un tichet minim de 50.000 euro. Ne-am dat seama că face mai mult sens să investim tichete mai mari de 100.000 sau 200.000 de euro şi vom pune accentul şi în viitor pe astfel de tichete“, a explicat el.
În faza de preseed, valoarea tichetului investit de GapMinder se situează între 500.000 euro şi un milion de euro, iar la nivel de seed, în funcţie de necesităţile companiei, fondul alocă sume cuprinse între 500.000 euro şi 1,5 milioane euro.
În opinia lui Sergiu Roşca, ecosistemul local de start-up-uri s-a dezvoltat mult în ultima perioadă, calitatea echipelor care caută finanţare pentru proiecte tech fiind mult mai bună. Totodată, deşi acestea au la dispoziţie mai multe resurse financiare pe plan local, tot mai este loc şi nevoie pentru încă cel puţin două fonduri de investiţii dedicate start-up-urilor de tehnologie din România.
În pofida noilor condiţii de piaţă dictate de pandemie, investiţiile în start-up-uri tech vor creşte şi anul viitor pe plan local.
„Vedem o accelerarea a procesului de digitalizare, de voie, de nevoie companiile, guvernele vor accelera acest proces, sumele investite vor fi tot mai mari, investiţiile VC-urilor vor creşte în opinia noastră, iar diferenţa ca de obicei o va face calitatea companiilor. Cu siguranţă Gapminder va continua agresiv investiţiile pentru că în momentul în care apar companii de calitate vrem să fim primii care le susţin“, a punctat el, adăugând că partnerii GapMinder vor analiza ce se va întâmpla după apariţia vaccinului şi care vor fi atunci tendinţele din piaţă.
„Ne vom inspira pentru că suntem în legatură cu diferite fonduri de investiţii din afara României care sunt posesoare de fonduri mai mari decât noi şi care sunt gata să investească alături de noi în rundele viitoare în companiile de succes.“
Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.
ABONEAZĂ-TE