ZF IT Generation

ZF IT Generation. Sfatul expertului. Grigoriada Stroe, chief human resources officer, Funcom: Salariile din IT au reînceput să crească de la finele anului 2020. Sfat pentru antreprenori: ce contează cel mai mult în această perioadă

8 iul 2021 Autor: Adrian Seceleanu

Funcom, principalul dezvoltator de jocuri video din Norvegia, are în plan să recruteze în doi ani până în 100 de persoane în România. Următorul pas va fi extinderea către producţia de jocuri.

Start-up-urile sau companiile care încă nu au propriul departament sau consultant de HR ar trebui să pună în prim-plan în contextul dificil creat de pandemie calitatea liderilor, a managerilor care conduc echipele, pentru că de modul de lucru al acestora depinde în primul rând dacă oamenii vor rămâne sau vor veni în cadrul unei echipe, chiar mai mult decât nivelul pachetului salarial, spune Grigoriada Stroe, unul dintre cei mai cunoscuţi profesionişti de pe piaţa locală de resurse umane.

„A fost o perioadă dificilă în care a trebuit să ne adaptăm. Mai ales pentru cei care încep acum, pentru start-up-uri sau pentru companiile mai mici sfatul meu este să se uite la tipul de lideri pe care îl angajează, managementul este foarte important într-o companie mai mică. Companiile mari îşi permit departamente de HR, eu văd departamentul ca un partener de business nu doar cu un rol operaţional, că procesează salariile şi dă nişte adeverinţe.  Când nu ai consultantul lângă tine, intern sau extern, atunci cel mai important este să ai lideri foarte buni“, a declarat în cadrul emisiunii ZF IT Generation Grigoriada Stroe, care a preluat poziţia de chief human resources officer în cadrul Funcom, principalul dezvoltator de jocuri video din Norvegia, care tocmai a intrat pe piaţa din România. Anterior, ea a fost timp de zece ani director de HR şi operaţiuni în cadrul gigantului francez din industria jocurilor Ubisoft, care avea o prezenţă puternică în România.

Modul în care lucrează acum şefii de echipe este poate mai important şi decât un salariu mai mare cu 1.000 de euro, punctează Stroe. „Pentru că managerul şi liderul sunt responsabili de toate procesele care ţin de motivaţie, retenţie, de integrare a oamenilor în companie, cum îi ajuţi să se dezvolte şi acesta este un lucru care a contat foarte mult şi pe durata pandemiei, cum s-au repliat managerii să ţină echipa motivată şi orientată pe obiectivele pe care le aveau de la distanţă. Sunt companii care au experimentat acest management de la distanţă pentru că era managementul în Franţa, în SUA, iar echipele erau aici, dar sunt companii care nu au funcţionat aşa şi oamenii erau obişnuiţi să vină la birou, să fie managerul mereu cu ei, să le spună ce să facă, cum să facă, să-i evalueze. De la distanţă acest lucru este mai greu, pentru că managerul pierde controlul şi atunci ceea ce îi sfă­tuiesc pe antreprenori, pe companii este să aibă lideri care să ştie să acorde liber­tate echipelor. Libertatea de a-şi asuma responsabilitatea şi de a lua decizii.“

„În momentul în care controlezi ca manager e foarte greu, angajatul este stresat nu poate să-şi exprime creativitatea şi lucrul acesta, mai ales la distanţă, nu funcţionează.“

În ceea ce priveşte evoluţiile de pe piaţa muncii, reprezentantul Funcom spune că salariile din IT au reînceput să crească de la finele anului trecut, după o perioadă de stagnare, în contextul incertitudinii create de izbucnirea pandemiei. „Dacă la începutul pandemiei toată lumea a stat în expectativă, nu doar cea de IT sau de gaming în general, pentru a vedea ce se întâmplă. Când a început pandemia în industria noastră nu au fost scăderi de salariu sau restructurări dar a fost o stagnare în acel moment. Ulterior, chiar începând de la finele anului trecut, creşterile au fost date, adică firmele au dat creşterile anuale de salarii promise, iar anul acesta se revine la o normalitate. În această industrie, având în vedere competiţia, având în vedere faptul că noi am fost afectaţi mai puţin faţă de celelalte industrii, toate procesele merg în mod normal. Deci există creşteri de salarii, practic lucrurile îşi revin la normal şi în mod clar fiind o industrie mai puţin aefctată şi creşterile respective sunt mai mari decât în alte industrii, cum erau şi înainte. Anterior creşterile erau cu 10-12% mai mari decât în alte industrii din piaţă, iar aici dacă ne uităm şi la globalizarea pieţei de muncă şi la faptul că cineva poate să plece într-o altă ţară pe un salariu mai mare, este clar că industria nu îşi permite să stagneze sau să reducă salariile ci să continue creşterea normală pe care o avea şi înainte.“

 

Ce a mai declarat Grigoriada Stroe în cadrul emisiunii:

► Domeniul de IT şi de gaming nu au suferit multe schimbări, am fost norocoşi şi nu am fost la fel de afectaţi precum celelalte domenii. Chiar făceam o analiză a tututor jucătorilor de pe piaţă şi am observat că în mod clar nu au existat companii care să reducă echipele, să dea afară oameni ci s-au focusat pe proiectele pe care le au.

► Noi ne dorim să avem seniori, experţi un departament QA de înaltă calitate, nu ne ducem neapărat spre oameni care abia termină facuultatea pentru a încerca să-i creştem. Mergem întâi pe zona de experţi.

► În prima parte vom merge pe zona QA dar ulterior avem în plan să mergem şi în zona de producţie, de jocuri video, dar şi către alte departamente, dacă va fi cazul. Iniţial nu vom avea o creştere imensă, nu mergem să luăm 1.000 de oameni de la început pentru că vrem să ne asigurăm de calitate şi vrem ca această creştere să permită echipei să se dezvolte şi să livreze rezultate într-un mod confortabil. Când ai o creştere agresivă deja lucrul acesta nu se mai întâmplă, calitatea poate să nu mai fie acolo. Atunci avem ca ţintă ca în doi ani să recrutăm până în 100 de persoane, va fi o creştere graduală, perioadă în care să formăm echipa, să transferăm cultua Funcom şi în România, este şi asta foarte important.

O campanie Ziarul Financiar Partener: BCR