ZF IT Generation

ZF IT Generation. Silviu Stratulat, managing partner Casa de avocatură Stratulat Albulescu: După izbucnirea pandemiei investitorii nu au renegociat evaluările start-up-urilor ci au fost mai prudenţi cu sumele acordate

30 sep 2020 Autor: Adrian Seceleanu

Cristina Man, managing associate, Stratulat Albulescu: În ultimele săptămâni însă foarte multe investiţii s-au reluat ♦ George Chiocaru, managing associate, Stratulat Albulescu: criza va reprezenta şi un test pentru jucătorii din industrie pentru că ei vor trebui să probeze şi capacitatea lor de adaptare.

Investitorii nu şi-au pierdut inte­re­sul pentru tranzacţii în industria de teh­no­logie şi nici nu au presat să ob­­ţină o reducere a evaluării pro­iec­telor însă au devenit mult mai pru­­denţi cu sumele acordate, observându-se o tendinţă de reducere a valorii finan­ţă­rilor.

„Odată cu venirea pandemiei - între­barea este bună dacă am văzut o scădere a eva­luărilor. Nu am văzut o scădere în evaluări neapărat ci mai degrabă o scădere în nivelul investiţiilor. Este o chestiune pu­ţin diferită cumva de ce am anticipat că vom vedea în momentul în care a debutat pan­­demia în martie. Am văzut investitorii mai precauţi dar fără a încerca să rene­go­cieze evaluările care erau deja - pentru că vorbim de o perioadă de şase luni de zile, majoritatea tranzacţiilor care s-au derulat în această perioadă sunt tranzacţii care fuseseră agreate înainte de pandemie şi atunci evaluăruile erau cumva deja agreate între părţi”, a declarat în cadrul emisiunii ZF IT Generation Silviu Stratulat, managing partner al casei de avocatură Stratulat Albulescu. „Nu am văzut o inten­ţie şi nici măcar o dorinţă care să fi fost împăr­tăşită cu noi şi nu neapărat cu com­paniile în privinţa negocierii sau rene­go­cierii a evaluărilor ci mai degrabă o repoziţionare a investitorilor şi prin efectul acestei frici care le-a fost inoculate cumva o diminuare a sumei investite. Aceasta a fost ten­dinţa. Acum pe termen lung sunt con­vins că odată cu falimentul Wirecard spre exem­plu, cu cele câteva eşecuri colosale din SUA Şi Marea Britanie din ultimele zile ale unor start-up-uri în care se investiseră foar­te mulţi şi în care îşi puneau foarte mulţi investitori speranţe, cred că va exista o corecţie şi mai mare în piaţă”

„Fiind aproape atât de investitori, de start-up-uri şi de fondatorii lor chiar am simţit din plin efectele acestei perioade. În prima fază, în martie - aprilie, am observat două tendinţe: unele investiţii s-au oprit, au luat o pauză, iar altele s-au accelerat foarte tare. Nu aş putea să spun care a fost tendinţa şi care a fost factorul determinant pentru cele două abordări - probabil doar apetitul pentru risc al anumitor investitori. Cei mai înclinaţi către risc au decis să meargă mai departe, cei mai prudenţi au făcut un pas înapoi. Pe parcursul verii a fost o încetinire a tranzacţiilor, dar aici nu ştiu cât a fost pandemia care ne-a oprit şi cât a fost simpla perioadă de vară, care în mod tradiţional este un pic mai lentă, deşi nu neapărat în zona de start-up-uri”, a adăugat Cristina Man, managing associate în cadrul casei de avocatură Stratulat Albulescu. Lucrurile chiar au accelerat în ultima perioadă, a adăugat ea. „În ultimele săptămâni însă foarte multe investiţii s-au reluat, foarte multe tranzacţii s-au accelerat şi au intrat pe linie dreaptă spre semnare, ceea ce desigur ne bucură pentru că avem de lucru şi că economia totuşi merge şi zona de start-up-uri, de IT şi de tech este o zonă la fel de efervescentă ca întotdeauna. Pentru noi avocaţii a însemnat adaptare la tehnologie, dacă tot suntem alături de colegii din tech hai să fim şi noi puţin mai înclinaţi către tech. Negocierile, discuţiile s-au mutat online”.

Criza provocată de pandemie a dus şi la deblocarea unor proiecte de digitalizare, a punctat George Chiocaru, managing associate în cadrul casei de avocatură Stratulat Albulescu. „Deşi anterior acestei crize generate de pandemie s-a discutat foarte mult de digitalizare, de online, de cloud până nu au fost puşi în faţa faptului împlinit să spunem aşa, companiile nu au avut neapărat motivaţia să implementeze soluţii de digitalizare. Aceste soluţii de digitalizare dădeau foarte bine în prezentări dar lipsea cu desăvârşire şi am văzut o grămadă de blocaje, cel puţin la începutul perioadei de restricţii, când lumea a trebuit să lucreze de acasă, era nevoie de tot felul de VPN-uri şi aici mă refer la jucători mari din econimie. De asemenea cred că această criză, ca orice altă criză, adaugă două elemente: adaugă pe de o parte un nou punct pe lista evaluării, adică a apărut un alt element pe care trebuie să-l ai în vedere atunci când te uiţi la o companie din tehnologie şi anume ce se întâmplă în caz de pandemie, iată”. Criza reprezintă şi un test pentru companiile de IT, a adăugat el. „De asemenea criza va reprezenta şi un test pentru jucătorii din industrie pentru că ei vor trebui să probeze şi capacitatea lor de adaptare la condiţii extraordinare. Au fost şi prăbuşiri răsunătoare dar au fost şi jucători care s-au adaptat foarte bine, au regândit softul, au adăugat funcţionalităţi noi pentru lucrul de acasă şi aşa mai departe.”

 

Ce a mai declarat Silviu Stratulat, managing partner al casei de avocatură Stratulat Albulescu, în cadrul emisiunii

► Suntem o firmă de avocatură focusată şi cu interes deosebit în sectorul de IT. Am crezut în sectorul de IT încă de la înfiinţarea firmei şi creştem odată cu sectorul, am crescut exponenţial şi extrem de rapid şi cumva am încercat ca toată activitatea noastră să fie una care să ducă la stimularea sectorului de IT, la conştientizarea nevoii de servicii juridice în sectorul de IT şi la susţinerea tuturor jucătorilor din acest sector şi segmentele sale indiferent dacă aceşti participanţi, aceşti jucători sunt investitori sunt start-up-uri, sunt companii care au deja un parcurs sau sunt consultanţii care s-au poziţionat şi ei în această piaţă pentru a ajuta la rândul lor piaţa să se dezvolte. firma de avocatură stratulat albulescu este o firmă medie spre mare, este o firmă care acoperă toate ariile de practică şi toate nevoile mediului de afaceri din perspectivă juridică. Suntem o casă de avcatură unde există o diviziune destul de clară între departamente, care sunt o parte dintre ele specializate în arii de practică cum sunt dreptul societar, dreptul muncii, proprietatea intelectuală, şi în egală măsură există o specializare sectorială. Sectorul de IT&C în sensul larg, unde includem şi companiile de telecomunicaţii, de media, reprezintă un sector deosebit de important şi asupra căruia ne-am aplecat în ultimii ani din ce în ce mai mult.

► Am alături de mine doi colegi cu o practică proeminentă în sectorul de IT şi care s-au specializat în ultimii ani în acest sector: Cristina Man - care alături de mine coordonează echipa dedicată tranzacţiilor din sectorul de IT&C şi mă refer la tranzacţii de toate tipurile, nu doar la tranzacţii care au în vedere investiţii de risc, deci tranzacţii de venture capital ci şi tranzacţii de private equity - preluări, fuziuni, şi toată paleta de tranzacţii în acest sens; şi colegul nostru George Chiocaru, care este managing associate într-un departament dedicat sectorului de IT, specializat pe contracte, aspecte de reglementare specifice acestui sector. De altfel departamentul se numeşte technology & media & telecom, este un departament numeros, care acoperă toate aceste sectoare şi un departament dedicat asistenţei specifice chiar şi cu titlu de principiu atât de specifice acestor sectoare.

► Nu trebuie neglijat nici efectul generic al pandemiei asupra sectorului de IT: să nu uităm că pandemia a generat o conştientizare fantastică cu privire la nevoia de digitalizare, la nevoia de a fi mai bine conectat, de a fi conectat într-un mod sigur, deci ideea de cybersecurity şi nevoia de cybersecurity s-a accentuat şi prin această conştientizare s-a creat o creştere după părerea mea acerbă a cererii de tehnologie şi de produse tehnologice cel puţin în anumite sectoare care cumva erau mai puţin afectate de tehnologie anterior pandemiei. Prin această creştere fantastică ce s-a întâmplat a fost că s-au creat premisele unei încrederi cumva, un concept contrar prudenţei, în creşterea anumitor segmente din sectorul de IT şi totodată o încredere sporită din partea investitorilor, care au văzut o oportunitate. Să ne uităm la creşterea fulminantă a acţiunilor Zoom din perioada de pandemie, dar şi în continuare. (...) O astfel de creştere, a Zoom, Amazon, Tesla etc. conduce la ideea că există o încredere cu toate corecţiile care s-au întâmplat, în accelerarea sectorului.

► Ca să sumarizez la începutul pandemiei am văzut o prudenţă din partea investitorilor, materializată într-o diminuare a sumelor investite în companii. Apoi am văzut un interes sporit pentru companii din anumite segmente şi discutăm de tot ce înseamnă educaţie, telemedicină, securitate cibernetică - sunt segmentele care au atras şi au oferit cele mai multe oportunităţi şi au atras cei mai mulţi investitori iar acolo cred că evaluările au crescut, efectul a fost total opus, evaluările au crescut, a fost şi este din ce în ce mai mult un interes. Vedem din ce în ce mai mult interes pentru aceste segmente. Pe de altă parte sunt într-adevăr segmente din sectorul de IT&C care au avut de suferit şi cel la care mă gândesc este cel al dezvoltatorilor de software pe comandă, deci companiile care dezvoltă produse de soft pe specificaţiile clienţilor şi sigur care avut clienţi din sectoarele cele mai afectate - turism, producţie auto şi piese.

O campanie Ziarul Financiar Partener: BCR