ZF IT Generation

ZF IT Generation. Start-up Boost. George Sârbu, Innovation Labs: Vrem să facem din România un hub regional de antreprenoriat inovativ, la fel cum este Polonia

25 mai 2021 Autor: Ioana Nita

♦ Statul joacă un rol esenţial în acest demers, fiind nevoie de resurse financiare pentru cercetare-dezvoltare, precum şi pentru susţinerea proiectelor aflate la început de drum.

Innovation Labs, cel mai mare program de preaccelerare pentru proiecte de tehnologie din România, lucrează îndeaproape cu toţi actorii din ecosistem – universităţi, administraţii publice şi antreprenori – pentru a transforma România într-un hub regional de antreprenoriat inovativ, la fel cum este Polonia, din care să se nască start-up-uri IT care să inoveze şi care să aibă un impact substanţial la nivel global aşa cum a reuşit UiPath. Pentru a reuşi însă acest lucru este nevoie şi de o implicare mai mare a statului în ecosistemul de start-up-uri tech, în special în susţinerea activităţii de cercetare-dezvoltare din mediul academic, dar şi în sprijinirea financiară a proiectelor aflate la început de drum.

„Dacă privim ecosistemul ca pe o apă curgătoare, noi fiind preaccelerator ne plasăm uneva în amonte. Abordarea noastră «grassroots» se bazează pe funcţionarea bună a universităţilor de bună calitate, din care putem recruta studenţi astfel încât să avem un aport net de antreprenori în economie. Dar tot ecosistemul poate benefica de o intervenţie, de o preocupare a statului. Noi ne-am propus să transformăm România în ceva similar Poloniei - un hub regional la nivel de antreprenoriat inovativ, iar pentru a face acest lucru este nevoie să ducem cât mai aproape de antreprenorul obişnuit tehnologia şi să democratizăm tehnologia. Pentru a face acest lucru, statul a avut un rol foarte important în toate ţările. Şi noi susţinem şi ne propunem să milităm în perioada următoare pentru o preocupare mult mai activă a statului în ecosistem”, a declarat în cadrul emisiunii ZF IT Generation, la rubrica Start-up Boost, George Sârbu, community manager în cadrul Innovation Labs.

El a adăugat că în primul rând statul trebuie să se implice printr-o susţinere mult mai bună a universităţilor.

“Trebuie să dea mult mai multă importanţă cercetării pentru că în momentul în care vom reuşi să avem un procent de 2% din PIB în cercetare vom avea şi de unde să recrutăm proiecte inovative bune. Noi am lansat anul trecut un track pentru spin-off-uri de start-up-uri bazate pe o cercetare solidă provenită din universităţi. Astfel de start-up-uri nu pot fi produse an de an aşa cum face guvernul federal american - investeşte foarte mult în cercetare-dezvoltare. Cele mai importante descoperiri şi transpunerea lor în practică, numai dacă ne gândim la SpaceX, s-au făcut cu ajutorul a sute şi sute de milioane de dolari investite de guvernul amercian. Similar trebuie să procedeze şi statul român: susţinerea la sursă a inovaţiei.”

Totodată, a continuat George Sârbu, statul trebuie să aloce fonduri şi pentru susţinerea echipelor care au o idee bună, au tehnologia, însă nu au capitalul necesar pentru a dezvolta şi pună în practică ideea lor.

“Noi producem aceste early stage start-ups, ele sunt pregătite pentru a merge la investitori. În piaţă capitalul a devenit suficient pentru a atrage de investiţii de un milion de euro şi mai sus. În schimb, dacă eşti într-un start-up foarte timpuriu nu ai nevoie de un milion euro şi nici nu îţi dă nimeni un milion euro. Ce lipseşte şi ar trebui extins, iar statul ar trebui să intervină, inclusiv prin cofinanţări, sunt investiţii în gama aceasta de 200.000-500.000 euro care sunt vitale pentru dezvoltarea start-up-urilor IT. Cumva aici vedem noi un rol mai mare al statului, fără impact asupra Innovation Labs, dar vital pentru întregul ecosistem.”

Pe lângă implicarea statului în zona de sprijinire a cercetării-dezvoltării a mediului academic şi de finanţare a startâup-urilor de tehnologie, pentru a creşte ecosistemul tech este nevoie şi de atragerea capitalului străin.

“Este foarte important totodată ca toţi din ecosistem să ne asumăm un rol mai activ în a atrage capital străin. Noi încercăm prin comunităţile pe care le-am creat şi în care am intrat să punem la dispoziţia investitorilor străini <<meniul>> posibilităţilor şi oportunităţilor de investiţii de aici. Dacă noi nu ne vindem, capitalul nu va veni să ne caute, chiar dacă acum beneficiem de acest bonus al vizibilităţii UiPath şi Elrond, acesta va dispărea în câţiva ani şi atunci noi trebuie să rămânem cumva persistenţi în memoria marilor fonduri de investiţii lucru care nu se va decât promovând ca brand de ţară acest hub de tineri inovativi”, a subliniat George Sârbu.

 

 

O campanie Ziarul Financiar Partener: BCR