ZF IT Generation

ZF IT Generation. Start-up Pitch. Andrei Perianu, cofondator şi COO Bankata.ro, platformă ce compară produse financiare: În următoarele şase luni - un an vrem să ne extindem în regiune, în Europa Centrală şi de Est, atunci vom lua şi o nouă finanţare

8 sep 2021 Autor: Alexandra Cepăreanu

„Într-o lună am ajuns la cinci bănci pe platformă. Estimăm că într-un an o să acoperim majoritatea băncilor din România, majoritatea brokerilor de pe piaţa naţională şi parţial pe cei activi la nivel internaţional.”

Start-up-ul Bankata.ro, platformă digitală de agregare completă a produselor financiare fondată anul acesta de Diana Seredenciuc şi Andrei Perianu şi lansată pe piaţă în luna august 2021, înregistrează cinci bănci la care utilizatorii au acces şi vrea ca într-un an de zile să acopere majoritatea instituţiilor financiare active pe piaţa din România, a spus în cadrul emisiunii ZF IT Generation, la rubrica Start-up Pitch, Andrei Perianu, cofondator şi chief operational officer (COO) al Bankata.ro.

„Am semnat cu cinci bănci şi continuăm procesul acesta de integrare a instituţiilor financiare şi a tuturor produselor financiare pe platforma Bankata.ro. Suntem mulţumiţi de felul în care decurge procesul de integrare a băncilor şi estimăm că într-un an de activitate o să acoperim majoritatea băncilor din România, majoritatea brokerilor de pe piaţa naţională şi parţial pe cei activi la nivel internaţional”, a spus Andrei Perianu.

El a adăugat că Bankata.ro a luat naştere dintr-o nevoie personală, aceea de a avea toate instrumentele şi produsele financiare într-un singur loc. Astfel, plaforma Bankata.ro analizează şi compară toate produsele bancare disponibile pe piaţă, include informaţii şi analize despre carduri de credit, conturi de investiţii, credite de nevoi personale, credite ipotecare şi imobiliare şi, de asemenea, urmează să adauge în portofoliu serviciile băncilor digitale şi ale platformelor internaţionale de plăţi.

„Niciun utilizator de produse financiare din România nu interacţionează cu o singură bancă, astfel că Bankata.ro este un mix de mai multe bănci. E un mix de produse şi asta nu înseamnă neapărat că ai doar un card de credit, poţi să ai multiple astfel de instrumente. Practic, noi aducem aceste produse pe o singură platformă şi oamenii le pot compara, au acces la informaţii dinamice în platformă şi pot astfel să ia o decizie mult mai simplu.”

De asemenea, cei doi fondatori ai Bankata.ro - Diana Seredenciuc şi Andrei Perianu - au o experienţă de peste 10 ani în banking şi în managementul portofoliilor de investiţii, însă pentru a dezvolta platforma au avut nevoie de îndrumare pe partea de tehnologie.

„Noi ştiam foarte bine zona bancară, dar a trebuit să învăţăm ce înseamnă partea de tehnologie. A fost o perioadă de învăţare accelerată, ceea ce ne-a şi atras la acest domeniu al antreprenoriatului. În tot procesul acesta de învăţare am reuşit să atragem oameni şi să formăm echipa – Andrei Blaj (CTO al Bankata.ro), Mihai Dumitru (CMO).”

La procesul de învăţare a contribuit şi fondul de investiţii Sparking Capital, care a contribuit şi cu o investiţie în valoare de 180.000 euro în proiectul Bankata.ro.

„Ei ne-au învăţat despre tehnologie, iar noi i-am învăţat despre zona financiară, cum arată piaţa şi ce dinamică are. Am beneficiat de oportunitatea adusă de pandemie, oportunitate pe care au sesizat-o şi ei, pentru că de la an la an piaţa a crescut cu două cifre, spre exemplu, zona de bănci şi zona de credit ipotecar a crescut cu 40% din 2019 până în 2021”, a mai spus Andrei Perianu.

El a adăugat că banii primiţi de la fondul de investiţii sunt folosiţi pentru activitatea de zi cu zi a companiei. „E foarte important de spus că, în mare parte, este un joc de tehnologie – pentru că vrem să abordăm o tehnologie superioară – dar şi un joc de marketing, pentru că vrem să atragem din ce în ce mai mulţi utilizatori şi vrem să contribuim activ la liberalizarea pieţei financiare.”

De asemenea, următoare rundă de finanţare va avea loc în aproximativ şase luni sau poate chiar un an.

„Probabil că următoarea rundă de finanţare va fi peste şase luni, un an, dar încă nu ne dăm seama care vor fi sumele de care vom avea nevoie atunci. Focusul nostru este să implementăm obiectivele stabilite pentru anul acesta şi anume să avem un număr cât mai mare de oameni care interacţionează cu platforma, care deschid un cont de investiţii sau ajung să ridice un card de credit.”

În prezent, platforma înregistrează între 300 şi 500 de utilizatori zilnic, care accesează platforma şi petrec aproximativ trei minute pe aceasta.

„Avem o medie între 300 şi 500 de oameni care accesează platforma zilnic. Oamenii au nevoie de genul acesta de servicii şi vedem că vin într-un număr din ce în ce mai mare. Suntem la început, suntem pe piaţă de o lună şi credem că lucrurile vor accelera abia de acum încolo.”

În ceea ce priveşte monetizarea, băncile şi insituţiile financiare sunt cele care plătesc serviciile oferite de platforma Bankata.ro, a adăugat fondatorul start-up-ului.

„Clienţii au acces gratuit la platformă, pentru că suntem plătiţi de bănci. Spre exemplu, atunci când o persoană accesează un credit bancar, banca plăteşte o sumă pentru acel client. Dar asta nu aduce costuri suplimentare pentru clienţi.”

O campanie Ziarul Financiar Partener: InnovX-BCR