♦ The Cat Health Company a obţinut recent o primă rundă de finanţare, tip pre-seed, în valoare totală de 500.000 de euro, runda fiind condusă de fondul de investiţii Early Game Ventures.
Start-up-ul românesc de biotehnologie The Cat Health Company (TCHC), care face cercetare-dezvoltare prin metode computaţionale pentru crearea unor terapii noi cu scopul creşterii longevităţii felinelor, testează în prezent şapte terapii diferite, colaborând cu clinici veterinare şi laboratoare din România şi străinătate. Compania se concentrează pe pieţele din America de Nord şi Europa, având în vedere potenţialul mare de creştere la nivel global în domeniul sănătăţii animalelor de companie. Fondat în 2021, start-up-ul a atras recent o investiţie de 500.000 de euro şi se aşteaptă la o creştere semnificativă în următorii ani, pe măsură ce cererea pentru terapii inovatoare în medicina veterinară creşte.
„Testăm şapte terapii şi vrem să ne extindem la mai multe după următoarea rundă de finanţare, dar în momentul de faţă testăm şapte terapii şi ne aşteptăm ca trei sau patru să ajungă într-un stadiu în care să finalizăm procesul de aprobare“, a spus Alex Vodă, cofondator şi CEO al The Cat Health Company în cadrul emisiunii ZF IT Generation.
Alex Vodă, cofondator şi CEO al The Cat Health Company: Platforma de predicţie computaţională ne spune cam ce substanţe vrem să includem în pastilele pe care le creăm. Noi vorbim cu contractorii care au fabrici specializate, care fac pastilele cu gust de peşte ş.a.m.d. pentru pisici şi intermediem toate lucrurile necesare pentru testele clinice.
„Practic, ce urmărim este o extensie de viaţă semnificativă şi un patent asupra moleculelor respective sau terapiilor respective, care după poate fi licenţiat companiilor farmaceutice mai mari ce se pot ocupa de distribuţie în masă, având deja infrastructura necesară şi permiţându-ne nouă să continuăm să facem ce ştim cel mai bine: cercetare şi dezvoltare în direcţia de noi terapii, de noi patente“, a completat Alex Băciţa, cofondator şi COO al The Cat Health Company.
Cei doi fondatori au pus bazele proiectului TCHC în 2021, amândoi având experienţă în acest domeniu de cercetare-dezvoltare. Alex Vodă are experienţă în cercetare în domeniul biologiei moleculară şi un doctorat în medicină moleculară şi celulară la Universitatea din Oxford, Marea Britanie, iar Alex Băciţa este specializat în dezvoltarea de teste clinice şi cercetarea timpurie de noi medicamente, în ultimul deceniu lucrând cu o serie de companii de profil, cum ar fi Biorelate, Labcorp şi Charles River Laboratories - probabil unul dintre cei mai mari parteneri de dezvoltare a medicamentelor din lume pentru marile companii farmaceutice. Cei doi antreprenori s-au cunoscut în timpul studiilor la Universitatea din Manchester şi au colaborat permanent în ultimii 10 ani.
Ideea de a demara proiectul TCHC a pornit din dorinţa de a accelera procesul de dezvoltare a medicamentelor, după ce fondatorii au observat că în cazul administrării tratamentelor oamenilor, acest proces poate dura între 10 şi 20 de ani. „Ne-am dat seama că în spaţiul veterinar, lucrurile se mişcă mult mai rapid. Pisicile au o viaţă mai scurtă, la fel şi câinii, pot să trăiască oriunde între 10 şi 15 ani. Iar, când vorbim de medicaţii în care vrei să vezi care sunt efectele pe termen lung în viaţa animalului, în spaţiul veterinar vorbeşti de 2 până la 5 ani de testare clinică, versus în cazul oamenilor vorbeşti de unul sau două decenii“, a explicat Alex Vodă.
Alex Băciţa, cofondator şi COO al The Cat Health Company: Practic, ce urmărim este o extensie de viaţă semnificativă şi un patent asupra moleculelor respective sau terapiilor respective, care după aceea poate fi licenţiat companiilor farmaceutice mai mari ce se pot ocupa de distribuţie în masă, având deja infrastructura necesară şi permiţându-ne nouă să continuăm să facem ce ştim cel mai bine.
Ce face concret The Cat Health Company? Start-up-ul a creat o platformă computaţională care prezice eficacitatea unor terapii pentru anumite boli, acum concentrându-se pe boli care apar la pisici odată cu îmbătrânirea acestora. Echipa TCHC colaborează cu clinici veterinare şi laboratoare pentru a testa aceste terapii.
„Platforma de predicţie computaţională ne spune cam ce substanţe vrem să includem în pastilele pe care le creăm. Noi vorbim cu contractorii care au fabrici specializate, care fac pastilele cu gust de peşte ş.a.m.d. pentru pisici şi intermediem toate lucrurile necesare pentru testele clinice. Iar veterinarii trebuie să găsească pisici conform specificaţiilor pe care le facem noi, adică trebuie să aibă simptomele x, dar să nu aibă cealaltă boală care o descalifică, fiindcă este un alt fel de mecanism biologic şi nu se aplică pastilei pe care o facem noi“, a detaliat Alex Vodă.
Pentru a-şi testa terapiile, The Cat Health Company are nevoie de aproximativ 300 de pisici pentru fiecare test. Compania colaborează cu clinici veterinare din România şi străinătate pentru a recruta subiecţii necesari pentru studiile clinice.
Start-up-ul se concentrează în prezent pe piaţa din SUA şi pe pieţele din Europa. Potrivit fondatorilor, piaţa de îngrijire a animalelor de companie este în continuă creştere, americanii cheltuind sume impresionante pentru sănătatea şi bunăstarea animalelor lor.
"Am văzut o statistică recent care spunea că americanii au cheltuit 700 milioane de dolari pentru costume de Halloween pentru pisicile şi câinii lor. Aproape un miliard de dolari pentru o singură sărbătoare, o singură zi din an, doar pentru costume", a menţionat Alex Vodă, subliniind potenţialul enorm al pieţei.
Start-up-ul a atras până acum o investiţie de 500.000 de euro într-o rundă pre-seed, printre investitori numărându-se Early Game Ventures, precum şi angel investors cu experienţă în industria farmaceutică şi biotech. Compania îşi propune să utilizeze această finanţare pentru a acoperi aproximativ doi ani de operaţiuni, concentrându-se pe dezvoltarea şi testarea terapiilor anti-îmbătrânire pentru pisici.
Pentru următoarele 12-18 luni, echipa TCHC şi-a propus să finalizeze testele clinice pentru terapiile în curs de dezvoltare şi să le identifice pe cele mai promiţătoare pentru trece mai departe în procesul de aprobare. De asemenea, start-up-ul intenţionează să îşi mărească echipa, căutând în special specialişti în domeniul veterinar şi cercetători în biotehnologie.
"Suntem în mijlocul recrutărilor, dezvoltării parteneriatului cu cliniciile veterinare, adică instruim acum veterinarii cum să găsească pisicile care au bolile de care suntem noi interesaţi să le tratăm şi să le recruteze în trial", a punctat CEO-ul TCHC.
În prezent, echipa TCHC este formată din patru persoane full-time, plus colaboratori part-time şi aproximativ 10 consilieri din industrie şi mediul academic. Compania îşi propune să ajungă la aproximativ 15 persoane afiliate în misiunea sa de a extinde durata de viaţă a pisicilor şi de a îmbunătăţi calitatea vieţii acestora.
Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.
ABONEAZĂ-TE