ZF IT Generation

ZF IT Generation. Start-up Pitch. Alexandra Cernian, cofondator Recycllux, aplicaţie pentru identificarea şi reciclarea plasticului din ape: Anul acesta vom finaliza prima variantă funcţională a platformei

19 aug 2021 Autor: Alexandra Cepăreanu

„Avem nevoie de 100.000 de euro pentru a finanţa dezvoltarea componentei de machine learning şi pentru a demara cele două proiecte pilot.“

Recycllux, un start-up local care a intrat în programul de accelerare Innovation Labs de anul acesta, şi care îşi propune să ajute colectorii şi reciclatorii să identifice zonele marine poluate, are în plan atragerea unei finanţări în valoare de 100.000 de euro care să susţină validarea soluţiei prin două proiecte pilot în Marea Neagră, anul viitor.

„În viitorul apropiat vrem să obţinem şi finanţare. În acest moment, am avea nevoie de 100.000 de euro pentru a finanţa dezvoltarea componentei de machine learning şi pentru a demara două proiecte pilot. Planul este ca anul acesta să finalizăm MVP-ul (minimum viable product) şi anul viitor să implementăm două proiecte pilot prin care să validăm platforma cu doi potenţiali clienţi din România, astfel încât începând de anul viitor să putem aplica şi pentru a accesa fonduri europene pentru a accelera dezvoltarea şi pentru a scala businessul“, a spus în cadrul emisiunii ZF IT Generation Alexandra Cernian, cofondator al Recycllux.

Ea a adăugat că ideea de a porni start-up-ul Recycllux a luat naştere în 2020, dar dezvoltarea platformei a început pe parcursul acestui an, când cei trei fondatori ai proiectului au decis să participe cu ideea lor în cadrul Innovation Labs.

„Ştiam de programul Innovation Labs şi eram destul de familiarizată cu ce se întâmplă acolo. Partea aceasta de detectare automată de plastice pe bază de machine learning am privit-o ca pe o extensie a tezei de doctorat care s-a axat pe partea de clasificare de date şi în acest contextul am gândit că poate fi o continuare a cercetărilor începute în Universitate“, a menţionat Alexandra Cernian care este şi lector la Facultatea de Automatică şi Calculatoare, din cadrul Universităţii Politehnica din Bucureşti.

Recycllux utilizează algoritmi de machine learning pentru a identifica zonele marine poluate, iar apoi integrează toţi jucătorii care pot lua parte la acest proces, începând de la poluatori mari, mici şi medii, până la colectori şi reciclatori.

„Platforma are trei componente. Pe de o parte componenta de machine learning pentru identificarea automată a plasticelor din ape, pe de altă parte are această platformă de licitare în care intervin mai mulţi actori principali - practic fluxul nostru în platformă va fi de la componenta de machine learning care va face identificarea acestor spoturi de plastic. Aceste spoturi devin în aplicaţie ceea ce am denumit noi intervenţii care sunt necesare pentru colectarea plasticelor şi odată ce aceste intervenţii sunt adăugate în această platformă de licitaţie - la care noi lucrăm acum“, a mai spus Alexandra Cernian.

De asemenea, în primă fază reprezentanţii Recycllux vizează să integreze în platformă colectori de dimeniuni mici şi medii.

„În momentul de faţă, colectorii pe care îi vizăm noi sunt vase de pescari, însă momentan ne axăm pe cei de dimensiuni mici şi medii urmând ca într-o etapă ulterioară să integrăm şi jucători de dimensiuni mai mari - iar pe de altă parte, tot în această platformă vor fi incluşi şi reciclatorii care îşi iau angajamentul că vor prelua de la colectori plasticul adus din diverse intervenţii şi că se ocupă de transformarea lui în plastic de a doua generaţie. În această platformă totul este pus şi pe o tehnologie blockchain ca să asigurăm în mod transparent trasabilitatea şi să creştem încrederea între actorii care intervin în tot acest proces.“

În ceea ce priveşte costurile, Alexandra Cernian a menţionat că nu vor fi abonamente, iar poluatorii vor plăti fiecare intervenţie.

„Tot acest flux de reciclare va fi finanţat de marii poluatori, ei vor fi plătitorii - companiile mari - care sunt de fapt chiar obligate de directiva europeană. Costurile vor fi pe bază de intervenţie în componenta de detecţie de plastice din apele marine, va exista şi o componentă care va face automat calculul fiecărei intervenţii. cost pe intervenţie care va fi calculat în funcţie de mai mulţi parametri - evident că va fi în funcţie de cantitatea de plastic care trebuie adusă la mal, dar în egală măsură şi de distanţa dintre colector şi zona unde se află cantitatea de plastic care trebuie colectată.

În prezent, echipa din spatele Recycllux, formată din cei trei fondatori şi alţi doi angajaţi, lucrează la finalizarea platformei de licitaţie.

„Momentan avem finalizată dezvoltarea acestei platforme de licitare, urmând să începem integrarea cu blockchain pentru partea de trasabilitate şi generare de smart contracts şi în paralel lucrăm şi la partea de identificare a plasticului. Însă, această parte este încă în lucru, aşa că pot să spun că încă definitivăm variantele de algoritmi care să automatizeze acest proces.“

După lansarea platformei în Marea Neagră, reprezentanţii Recycllux vizează extinderea la nivel european şi nu numai.

„Ca plan de comercializare în primă fază vizăm Marea Neagră - în primul rând prin clienţii companii din România - şi după aceea ne dorim să extindem platforma către clienţii din Marea Mediterană şi de acolo să scalăm la nivel european şi global.“

 

Ce a mai spus Alexandra Cernian la ZF IT Generation

Participarea în cadrul acceleratorului ne-a dat un impuls în primul rând de a începe nişte dezvoltări concrete şi de a face pasul important de la stadiul de concept şi validarea unui studiu de fezabilitate, în primul rând, în privinţa ideii şi de a trece la pasul următor de implementare şi de dezvoltare în aşa fel încât până la sfârşitul anului să fim foarte optimişti că o să avem gata MVP-ul platformei noastre.

Vom defini pentru fiecare intervenţie un scor legat de gradul de complexitate a intervenţiei în functie de care se va ponderat şi costul final al colectării respective, urmând ca după ce facem o estimare a costului - care va fi afişat în platformă pentru intervenţia respectivă - colectorii şi reciclatorii să liciteze cu oferte pentru intervenţia respectivă. La final va fi desemnat un câştigător al colectării şi al reciclării între care se va genera şi se va semna un contract în baza căruia atât colectorul cât şi reciclatorul trebuie să confirme cu certitudine că acea cantitate de plastic a fost adusă la mal şi apoi transformată în plastic de a doua generaţie.

Peste cinci ani noi estimăm că deja o să ajungem la venituri de aproximativ 20 mil. euro anual. Estimăm că o să avem deja zeci de clienţi companii integrate în platformă şi până atunci operaţiunile noastre vor targeta atât Marea Neagră cât şi restul de mări din zona europeană.

Sperăm ca primele două proiecte pilot să se desfăşoare în Marea Neagră cu clienţi din România.

Ca oportunitate de piaţă, noi am plecat de la statistici care spun că în prezent la nivel global costurile pentru curăţarea oceanelor depăşesc 75 de miliarde euro anual, în timp ce doar în Europa costurile depăşesc 600 de milioane de euro anual, iar pentru Marea Neagră, o piaţă de la care vom pleca noi, vorbim de nişte costuri de în jur de 10 milioane de euro anual. Ca model de business, plătitorii pentru intervenţiile din platforma noastră vor fi companiile marii - poluatori - iar Recycllux va avea un model de business axat pe plata fiecărei intervenţii. Astfel, pentru fiecare intervenţie va exista un cost între 3% şi 5% în funcţie de dimensiunea şi complexitatea intervenţiei.

 

O campanie Ziarul Financiar Partener: BCR