ZF IT Generation

ZF IT GENERATION. Start-up Pitch. Andrei Stanciu, Ionuţ Şişu şi Julia Şişu, iFlows, platformă care ajută IMM-urile să-şi gestioneze businessul digital: Vrem ca anul acesta să ajungem la venituri lunare recurente de 50.000 euro şi la un portofoliu de 300 de clienţi ca să putem accesa şi o primă finanţare

19 ian 2023 Autor: Ioana Nita

„În ianuarie am reuşit spectaculos, spun eu, să ajungem la venituri de circa 20.000 de euro pe lună“.

Start-up-ul local iFlows Technologies, care a creat o platformă prin intermediul căreia IMM-urile îşi pot gestiona mai uşor afacerile în mediul digital, şi-a propus ca anul acesta să ajungă la venituri lunare recurente de 50.000 euro şi la un portofoliu de circa 300 de clienţi, astfel încât să poată accesa şi o primă rundă de finanţare. Proiectul, pornit încă din 2019, dar lansat oficial anul tecut, a fost dezvoltat până în prezent din fonduri proprii, care se ridică în total la circa 300.000 euro. Până la finalul anului trecut, platforma iFlows a fost în teste, iar decembrie a fost lansată oficial. Acum, iFlows este folosită de 120 de companii care generează venituri lunare de 20.000 euro.

„Pentru a ridica o rundă de finanţare aşa cum ne-o dorim, va trebui să atingem în mod constant o cifră de afaceri de 50.000 de euro lunar şi noi mizăm pe un portofoliu de 300 de clienţi în momentul în care vom vom aplica pentru prima rundă de finanţare. În ianuarie am reuşit spectaculos, spun eu, să ajungem la venituri de circa 20.000 de euro pe lună, ceea ce ne dă mari speranţe că vom reuşi să ajungem la 50.000 în decursul anului“, a spus în cadrul emisiunii ZF IT Generation, Ionuţ Şişu, cofondator şi COO în cadrul iFLows Technologies. Compania a fost înfiinţată anul trecut, însă proiectul iFlows a început încă din 2019 din nevoia găsirii unei soluţii care să îmbine atât partea de vânzări, cât şi de produse şi să fie totodată uşor de folosit.

„iFlows a fost iniţial un «tool» utilizat de noi intern, acum mulţi ani pentru o companie de producţie, pentru că la acea vreme nu am găsit, după ce am scotocit în tot internetul, o soluţie care să-ţi rezolve şi partea de vânzări, şi partea de produse, să fie şi interactiv, şi intuitiv. Şi în felul ăsta, de-a lungul anilor am pus ideile în cod, nu pe hârtie, şi am ajuns la o formă care putea fi lansată, iar în 2019 ne-am pregătit uşor pentru piaţă. În 2021 am lansat un produs beta către un grup restrâns de clienţi, scopul nefiind să atragem un număr de mare de clienţi, ci să atragem clienţi din toate industriile. Vroiam clienţi din cât mai multe industrii pentru a vedea cum suntem eficienţi, cum venim cu un plus în acea industrie.“

„Şi, cu timpul acele companii au devenit clienţii companiei iFlows, soluţia fiind folosită cu brio în toate segmentele: şi în producţie, şi în comerţ, şi în servicii şi în multe alte domenii“, a povestit Andrei Stanciu, cofondator şi CEO al iFlows. Principalul diferenţiator al iFlows pe piaţa soluţiilor de digitalizare ale businessurilor este fluxul de lucru, după cum susţin fondatorii.

„Este o tehnologie proprie şi este importantă fiindcă pentru a gestiona cu succes o companie trebuie să îmbini ambele aspecte, şi anume aspectul de business şi aspectul de project management. Din păcate, nu este un «tool» în ziua de astăzi care să îmbine cu uşurinţă ambele aspecte. Este ERP-ul care rezolvă partea de cifre şi eventual soluţia de project management care rezolvă partea de task-uri, dar dacă nu le-ai interconectat, este foarte greu ca omul să ştie ce are de făcut, cât are de făcut şi apoi să ai o cifră de pe urma muncii lui“, a subliniat el.

Cum funcţionează practic soluţia iFlows? „Îţi poţi configura propriu tău flux de lucru, indiferent de domeniul de activitate, fie că eşti în producţie, servicii, comerţ, etc. Practic, îţi configurezi etapele businessului tău, îl structurezi şi apoi îţi adaugi angajaţii, clienţii, produsele şi toată lumea interacţionează pentru că noua tendinţă este colaborativitatea, nu lucru individual. Iar fluxul nostru exact asta face: adună toată lumea să lucreze împreună, chiar şi cel din producţie, şoferul care livrează sau operatorul de date interacţionează cu toţi la un loc, fără să treacă prin alţi oameni şi toate datele sunt în acelaşi loc“, a explicat Andrei Stanciu, punând accent pe faptul că soluţia se mulează perfect pe noul mod de lucru hibrid.

Fiind o soluţe de tip SaaS, iFlows se poate folosi pe baza unui abonament lunar sau anual şi există trei tipuri de pachete în funcţie de nevoile companiei.

„Noi avem abonamentele structurate pe trei categorii: abonamentul «starter», pentru cei care vor să testeze platforma să dacă este pentru ei, abonamentul «advanced», care conţine majoritatea funcţionalităţilor, şi avem şi un abonament «professional», care conţine toate funcţionalităţile şi prin care au acces şi la funcţionalităţile noi care apar şi care sunt mai deosebite - vor include, de exemplu, şi inteligenţa artificială sau diverse module mai mai specifice. Cel mai folosit abonament este cel «advanced»,  dar avem foarte mulţi clienţi care au optat şi pentru abonamentul «professional». Foarte puţini clienţi au rămas, sau doar pentru foarte scurt timp,la abonamentul «starter». Noi punem accent pe automatizări, adică încercăm să introduce cât mai multe automatizări, astfel încât să nu existe acea muncă, redundantă sau eforturi care nu-şi au rostul“, a menţionat Ionuţ Şişu, adăgând că tarifele practicate reprezintă circa 10% din costul unei soluţii clasice de tip ERP.

„Ca preţ mediu, abonamentele încep de la 15 euro în varianta de bază, dar pentru o companie medie de 20 de angajaţi ajung undeva la 300 de euro pe lună pentru toţi utilizatorii.“

De exemplu, abonamentul „starter“ porneşte de la 15 euro/lună, prin acesta având acces la soluţie un utilizator şi un operator, iar pentru fiecare persoană în plus se adaugă un cost suplimentar, de 10 euro/lună în cazul unui utilizator, şi de 2 euro/lună în cazul unui operator.

„Noi calculăm costul strict în funcţie de numărul utilizatorilor şi de nivelul de acces pe care îl oferim în platformă. Şi asta este destul de important, adică putem ajunge pentru un operator la un cost de 1,5 euro pe lună ceea ce este foarte puţin şi este încurajator pentru companiile din industrie să-şi introducă toţi angajaţii în sistem. Practic, nivelul de acces se rezumă la profunzimea la care utilizatorii au acces. Apropo de date, sunt cazuri în care operatorii au nevoie doar de acces la tabloul cu comenzile în lucru şi atunci ei vor prelua acţiuni şi le vor finaliza, dar nu vor avea acces către facturi, de exemplu, sau date speciale despre clienţi sau zona asta financiară. Şi atunci, pentru că ei vor vedea doar o parte limitată din platformă, acest cost este insesizabil pentru companie“, a explicat Julia Şişu, cofondator şi CMO în cadrul iFlows. Ea a adăugat că orice companie are posibilitatea de a migra către un alt abonament, în cazul în care funcţionalităţile din prezent nu mai sunt suficiente sau ei au deprins foarte bine funcţionalităţile platformei şi vor să meargă chiar mai în amănunt decât au făcut-o iniţial. „Astfel încât am avut şi surprize în care clienţii au migrat de la pachetul «advanced» către cel «professional».“

 

Ionuţ Şişu, cofondator şi COO iFlows: La sfârşitul anului trecut, am depăşit 80 de clienţi, iar acum am ajuns undeva la 120 de clienţi plătitori. Foarte mulţi clienţi au ales după o perioadă de probă, de abonamente lunare,  abonamentul anual, ceea ce ne dovedeşte încă o dată încrederea şi pe care o acordă clienţii soluţiei noastre.

 

Julia Şişu, cofondator şi CMO iFlows: Noi calculăm costul strict în funcţie de numărul utilizatorilor şi de nivelul de acces pe care îl oferim în platformă. Şi asta este destul de important, adică putem ajunge pentru un operator la un cost de 1,5 euro pe lună ceea ce este foarte puţin şi este încurajator pentru companiile din industrie să-şi introducă toţi angajaţii în sistem.


 

 

O campanie Ziarul Financiar Partener: BCR