ZF IT Generation

ZF IT Generation. Start-up Pitch. Antonia Dumitriu, cofondatoare & CEO al Irisphera, platformă AI de consiliere vestimentară: Dacă aş porni acum start-up-ul aş accelera dezvoltarea şi aş începe mai repede discuţiile cu potenţialii clienţi

27 mar 2025 Autor: Adrian Seceleanu

♦ După trei ani de dezvoltare şi investiţii de 95.000 de euro, cofondatoarea spune că principala lecţie a fost că ar fi trebuit să iasă mai repede pe piaţă.

După aproape trei ani dedicaţi cercetării şi dezvoltării produsului, Irisphera, startup-ul tech românesc care a creat o platformă de consiliere vestimentară bazată pe inteligenţă artificială, a început procesul de vânzări în luna noiembrie a anului trecut. Privind retrospectiv, Antonia Dumitriu, cofondatoare şi CEO al companiei, are un mesaj clar pentru alţi antreprenori tech: nu aşteptaţi ca produsul să fie perfect înainte de a-l lansa pe piaţă.

„Dacă aş fi pornit la drum cu experienţa de acum, aş fi început să vând mult mai repede. Nu aş fi stat atât de mult în dezvoltarea produsului. Aş fi luat clienţi cu care să dezvolt produsul, nu aş fi aşteptat să-l fi terminat şi după aceea să-l vând,“ afirmă Antonia Dumitriu, reflectând asupra drumului parcurs de la idee la implementare. „Cred că asta ne-ar fi ajutat mult mai mult, să accelerăm.“

Ideea Irisphera s-a născut în timpul pandemiei, când Antonia, care lucra în industria modei încă de la 16 ani, a vrut să democratizeze şi să automatizeze procesul de consultanţă vestimentară, transformându-l într-un serviciu accesibil tuturor.

„Ştiam că procesul de consultanţă de imagine este destul de consumator de timp şi costisitor pentru client, aşa că m-am gândit cum putem să-l automatizăm, să-l facem accesibil pentru toată lumea şi mult mai simplu,“ explică ea.

Deşi ideea a apărut în 2020-2021, drumul de la concept la produs a fost lung. Prima echipă tehnică s-a schimbat după un an, iar apoi a urmat o perioadă intensă de cercetare de încă un an şi doi ani de dezvoltare propriu-zisă. Până acum, compania a investit 95.000 de euro, ajungând la a treia versiune a produsului.

Cea mai mare provocare tehnică a fost crearea unui sistem de transformare a imaginilor de pe site-uri în modele 3D, fără a necesita intervenţie umană extensivă sau prezenţa fizică a produselor.

Găsirea soluţiei tehnice care să permită transformarea automată a imaginilor 2D în modele 3D a durat aproximativ un an şi jumătate. „Când am reuşit, am zis 'Ok, nu mai avem nicio limită',“ adaugă ea.

Spre deosebire de alte soluţii din piaţă care folosesc fotogrametrie şi necesită scanarea fizică a produselor, tehnologia dezvoltată de Irisphera transformă automat imaginile produselor de pe site-urile retailerilor în modele 3D în câteva secunde, făcând soluţia mult mai scalabilă.

Platforma Irisphera nu se limitează doar la a recomanda mărimea potrivită pentru utilizatori. „Nu suntem doar un instrument care recomandă mărimea potrivită, mergem mai departe de atât şi suntem consultantul tău de imagine gratuit,“ subliniază Dumitriu.

Pe lângă detectarea mărimii potrivite, soluţia identifică tipul de siluetă şi paleta de culori care se potriveşte utilizatorului, oferind recomandări de styling personalizate. „Dacă ai umeri mai laţi, nu o să-ţi recomandăm un blazer care are shoulder pads, o să-ţi recomandăm nişte pantaloni baggy, să contrabalansezi ţinuta.“

Acest nivel de personalizare vine să rezolve o problemă majoră în comerţul electronic de modă: rata de retur între 25% şi 40%, care generează costuri de aproximativ 25 de miliarde de euro la nivel global pentru retaileri şi contribuie semnificativ la poluarea din industria modei.

În prezent, Irisphera derulează o rundă de finanţare pe platforma SeedBlink, cu obiectivul de a atrage 150.000 de euro pentru dezvoltarea de noi funcţionalităţi, cercetare şi dezvoltare, marketing şi operaţiuni pe parcursul acestui an.

„Având în vedere că sunt doritori care au vrut să investească în Irisphera, ni s-a părut că SeedBlink uşurează acest proces,“ explică Antonia. Fondurile vor susţine compania până la atragerea unei runde mai mari de la un fond de investiţii, fie din România, fie din Italia.

Unii dintre clienţii actuali ai Irisphera au decis să investească în startup, un feedback pozitiv pentru valoarea produsului. „Este un feedback foarte bun dacă clienţii investesc în produs,“ consideră fondatoarea.

Modelul de monetizare al Irisphera este bazat pe abonament şi variază în funcţie de numărul de produse pe care le are retailerul şi de numărul de utilizări lunare sau trimestriale.

Compania are deja implementări cu trei branduri mici-medii din România şi este în discuţii cu un retailer mai mare. În Italia, progresul a fost rapid, cu un partener deja securizat şi discuţii avansate cu branduri precum Valentino şi grupul Mirolio, care controlează mărci precum Motivi şi Trusardi.

Viziunea Irispherei este de a deveni omniprezentă în experienţa de shopping, indiferent dacă e vorba de mediul online sau offline. „Ne dorim ca Irisphera să fie prezentă în experienţa de shopping a omului. Nu contează că este online sau offline,“ subliniază Antonia Dumitriu.

 

 

O campanie Ziarul Financiar Partener: BCR