ZF IT Generation

ZF IT Generation. Start-up pitch. Dragoş Duşe, fondator al Synaptiq: Finanţare de 200.000 de euro pentru Mediq - o platformă care reduce timpul de analiză a imaginilor medicale de la câteva ore la un minut

5 aug 2021 Autor: Adrian Seceleanu

Start-up-ul s-a înscris şi în programul Innovation Labs şi a primit banii de la fondul de investiţii Cleverage şi antreprenorii Daniel şi Ioan Istrate.

Synaptiq, un start-up care lucrează la dezvoltarea unei platforme (denumite Mediq) al cărei scop este să reducă considerabil analiza imagi­nilor medicale în cadrul procedurilor de tratare a cancerului - a primit o finanţare de 200.000 de euro de la un fond de investiţii şi un grup de antreprenori locali.

„Am început din resurse proprii o perioadă de timp şi acum de curând am obţinut o finanţare de 200.000 de euro, în două etape. Am primit prima jumătate din sumă şi urmează să primim şi cealaltă parte. A fost o finanţare cu participaţie multiplă din partea Cleverage VC un fond de investiţii din Bucureşti şi din partea antreprenorilor Daniel şi Ioan Istrate care au mai multe afaceri în oraşul meu natal Sebeş“, a declarat în cadrul emisiunii ZF IT Generation Dragoş Duşe, fondator Synaptiq.

Cleverage Venture Capital este un fond născut în urma asocierii între cinci nume cunoscute din mediul local de business cu experienţă şi în industria de sănătate, printre care Wargha Enayati, Voicu Oprean şi Georgios Sofianos. Fondul anunţase în 2020 că are un buget iniţial de investiţii de 1 mil. euro.

Mediq, a adăugat el, îşi propune să automatizeze procesul de conturare din cadrul radioterapiei.

„Radioterapia este una dintre modalităţile principale prin tratarea cancerului şi mai mult de jumătate dintre pacienţii oncologici primesc o indicaţie spre acest tip de tratament pe parcursul tratamentului. Am pornit acest proiect în urmă cu aproximativ doi ani de zile. Totul a pornit mai degrabă ca un hobby. Discutam împreună cu colegii mei de la fizică medicală, cu colegi din anumite proiecte de cercetare şi a apărut această nevoie ca să zic aşa pentru partea de radioterapie pentru că medicii petrec un timp foarte îndelungat cu acest proces de conturare, undeva la 3-4 ore pentru fiecare pacient. Pe lângă faptul că este un proces îndelungat este şi un proces destul de anevoios pentru că implică un grad mare de atenţie, dar şi de rutină şi atunci ştim foarte bine că oamenii nu excelează la sarcini care implică un grad mare de rutină şi o atenţie foarte mare în acelaşi timp. Mi-am dat seama că algoritmii pe care-i dezvoltam în cercetare puteau să rezolve problema. Am început să codez, să fac un pic de cercetare şi asta mi-a dat speranţă şi a început totul aşa ca un hobby, după care mi-am dat seama că există o problemă, nu doar aici, ci în general.“

„Când a apărut ideea pentru acest proiect eu urmam un masterat în Fizică informatică la Universitatea din Heidelberg în Germania şi în acelaşi timp lucram în cercetare la Centrul Naţional pentru Boli tumorale tot din Heidelberg - o clinică din cadrul Centrului German de Cercetare a Cancerului.”

Care este câştigul adus de platformă? „În primul rând platforma reduce semnificativ timpul de analiză - de la câteva ore la aproximativ un minut şi face aceasta procesând automat imaginile de tip CT sau RMN. Bineînţeles doctorul poate să poate să revizuiască imaginile respective şi pe lângă timpul redus platforma oferă şi o acurateţe şi o obiectivitate mai mare. Din ce cauză? Pentru că de foarte multe ori când vine vorba de conturaj există o variabilitate foarte mare - chiar şi în cazul aceluiaşi medic. Dacă un medic încearcă să contureze acelaşi pacient la distanţă de câteva săptămâni, rezultataul va fi puţin diferit, e ca şi cum ai încerca să pictezi un tablou de două ori la distanţă de câteva săptămâni. Nu o să-l faci exact la fel şi atunci softul oferă şi un plus de obiectivitate prin faptul că o să se contureze tot timpul la fel acelaşi input.”

Start-up-ul are în plan să vândă produsul direct către unităţile medicale. „Modelul de business este unul de tip B2B, dorim să vindem acest soft clinicilor sau spitalelor care care au departamente de radioterapie. Care este câştigul lor? Ei vor putea să trateze mai mulţi pacienţi cu costuri mai mici pentru că acest soft va prelua o parte din muncă. Este un câştig atât pentru ei cât şi pentru pacienţi.”

Start-up-ul s-a înscris şi în cadrul Innovation Labs ca parte a strategiei de dezvoltare a produsului şi de atragere a unor noi finanţări şi parteneri. „Ne-am înscris la mai multe acceleratoare printre care şi Innovation Labs în primul rând pentru a cunoaşte oameni noi, pentru a beneficia de networking, a cunoaşte startup-uri care se află în aceleaăi stadii ca şi noi şi care se confruntă cu aceleaşi probleme şi bineînţeles pentru oportunităţi de colaborare cu investitori, cu clinici, cu tot felul de alte instituţii şi pentru expertiza celor care au mai făcut lucrul acesta în trecut.”

O campanie Ziarul Financiar Partener: InnovX-BCR