ZF IT Generation

ZF IT Generation. Start-up Pitch. Liviu Huluţă, CEO: Platforma de închiriere de echipamente mobile INKI.TECH are în plan două runde de finanţare în 2022. În 5 ani vrem să avem 400.000 de echipamente gestionate

19 ian 2022 Autor: Adrian Seceleanu

♦ „La sfârşitul anului suntem destul de sigur că vom avea echipamente în gestiune în valoare de 1 milion de euro”

Start-up-ul INKI.TECH, care a dezvoltat un serviciu de închiriere de dispozitive de lucru, precum laptopuri, tablete şi telefoane, exclusiv pentru companii, are în plan să deruleze în acest an două runde de finanţare, pentru a susţine expansiunea proiectului.

Prima dintre runde, care se află deja în derulare, este discutată cu investitori de tip business angel. „De ce am ales asta? O rundă de tip angel ni se pare că ne ajută să ne creăm un network foarte bun de oameni care ne pot da sfaturi utile, cu experienţă de antreprenor relevantă, şi cu contacte relevante pentru noi, pentru a creşte accelerat. Noi nu am vrut foarte mulţi bani, am vrut granularitate, am vrut mulţi business angels să ne susţină. Suntem într-un moment în care noi am cerut o sumă şi ni s-a oferit triplu per total, deci va trebui să gestionăm momentul”, a declarat în cadrul emisiunii ZF IT Generation Liviu Huluţă, CEO al INKI.TECH.

Tot în acest an, compania are în plan să deruleze o nouă rundă, de această dată cu fonduri de capital de risc. „Apoi vom merge în zona de venture capital, de fund raising ce presupune să vorbeşti cu foarte mulţi actori din foarte multe ţări. Noi suntem bucuroşi că avem discuţii avansate cu fonduri de VC locale dar şi foarte multe internaţionale care au avut contact cu modelul acesta de business şi au văzut cât de repede poate să crească.“

„Noi avem nevoie de două tipuri de finanţare: debt financing - un credit de la bancă sau ceva de genul acesta, care e deja securizat şi pe care doar trebuie să-l îmbunătăţim pentru diversele tipologii de clienţi pe care-i avem. Acesta este un pas pe care noi l-am făcut. Dar pentru tot ce înseamnă creştere, echipă, dezvoltări tech fie că sunt de infrastructură, fie că sunt de software, pentru asta urmărim zona aceasta de venture capital”.

Discuţiile despre finanţare au loc într-un context în care businessul companiei creşte accelerat. „Noi în 2021 am pornit de la zero. Am luat cinci clienţi cât să vedem că totul merge bine. Am avut o rată de conversie de 100% la început bineînţeles şi ce ne-a bucurat foarte mult a fost că fiecare dintre clienţi ne-a adus minim 2 alţi clienţi, ceea ce pentru noi a fost un semn că piaţa e foarte receptivă la aşa ceva. Noi creştem cu 30% de la lună la lună.”

Compania îşi propune să rezolve provocările pe care companiile le au cu deţinerea şi gestionarea echipamentelor de lucru, activităţi ce sunt costisitoare şi de obicei ineficiente, spune Huluţă. Multe companii nu îşi asigură şi nu îşi securizează dispozitivele, comportament care aduce riscuri legate de securitatea datelor şi generează costuri cu repararea şi înlocuirea dispozitivelor stricate, pierdute sau furate. Prin comparaţie, dispozitivele închiriate prin INKI sunt securizate folosind technologii de criptare a datelor, sunt livrate cu un sistem modern de device management, şi sunt asigurate de un pachet de asigurare comprehensiv, rezultând în final în securitate sporită şi costuri mai mici de mentenanţă. „Noi ne definim ca primul serviciu device on demand all inclusive creat vreodată. De fapt vrem să schimbăm felul în care companiile îşi gestionează echipamentele şi aici vorbim device-uri mobile fie că vorbim de laptopuri, telefoane sau tablete. Ele sunt gestionate destul de ineficient astăzi şi e o chestiune pe care noi vrem să o schimbăm transformând achiziţia de echipamente într-un serviciu all inclusive”.

La baza INKI stau 4 membri fondatori: Liviu Huluţă, Cristian Darie, Karoly Kiss şi Andrew Shailer-Smith, cu o experienţă cumulată de peste 40 de ani în zona de distribuţie şi asigurare a dispozitivelor mobile. „Unul din atuurile companiei noastre este că avem o echipă cu mare experienţă. În businessul acesta sunt nişte cofondatori cu o experienţă foarte relevantă aş zice eu: îl avem pe Cristi Darie, care este CTO care face acest lucru pentru start-up-uri de 20 de ani, el a lucrat la okazii.ro când platforma avea o cotă de piaţă de 50%; îl avem pe Karoly Kiss - care nu e aşa de cunoscut poate în România - dar la nivel regional el a făcut toată zona aceasta de servicii ataşate device- urilor (after sales services) pentru Deutsche Telekom - la Magyar Telekom, pentru Nokia, pentru Sony Ericsson, pentru Sony Mobile şi cel mai recent în ecosistemul Apple pentru reţeaua iStyle la nivel de Europa Centrală şi de Est. Deci sunt oameni cu experienţă în zona aceasta. Eu vin din zona de asigurări şi asigurarea este o componentă foarte importantă a businessului nostru pentru că reduce riscul atât pentru noi cât şi pentru clienţii noştri cât şi pentru finanţatorii noştri. Eu mă ocupam de programe regionale de distribuţie de asigurări pentru cel mai mare broker de asigurări din lume. Andrew Shailer-Smith aduce cu el o vastă experienţă profesională atât din zona corporate, cu experienţă de 10 ani la GlaxoSmithKline în multiple roluri inclusiv Head of Business Analytics, cât şi din zona de startups, cu un istoric de poziţii cheie în numeroase companii din Marea Britanie”.

 

Urmăreşte zilnic emisiunea pe www.zf.ro şi pe pagina de Facebook a Ziarului Financiar de la ora 19.00 sau accesează platforma www.zf.ro/zf-it-generation.

O campanie Ziarul Financiar Partener: BCR