ZF IT Generation

ZF IT Generation. Start-up pitch. Liviu Şerbănoiu şi Octavian Belu, cofondatori. O echipă de medici şi specialişti în tehnologie dezvoltă CardiOnline, o aplicaţie mobilă destinată pacienţilor cu probleme cardiovasculare

7 iul 2021 Autor: Adrian Seceleanu

O echipă de medici şi specialişti în aplicaţii web şi mobile lucrează la dezvoltarea CardiOnline, o aplicaţie mobilă de reabilitare online, destinată sănătăţii pacienţilor ce au trecut prin anumite probleme cardiovasculare acute. Soluţia propusă este concepută pentru a facilita recuperarea pacienţilor prin identificarea timpurie a factorilor de risc potenţiali.

Astfel, scopul aplicaţiei CardiOnline este de a reduce riscul de mortalitate asociat bolilor cardiovasculare, spri­jinind pacienţii să trăiască sănătos.

Fondatorii vor să ajute cât mai mulţi pacienţi să se recupereze reducând pe cât posibil drumurile la spital, a explicat Liviu Şerbănoiu, unul dintre fondatori. „Noi vrem să ajutăm cât mai multe persoane care au probleme cardiovasculare să se recupereze, şi să nu mai aibă un al doilea eveniment acut, care le poate fi fatal. Per ansamblu noi vrem să ajutăm aceste persoane cu ajutorul telemedicinei pentru că este ceva inovativ să facă aceste exerciţii fizice, să aibă o dietă personală, să aibă o medicaţie personalizată, să aibă la îndemână un psiholog. Totul începe după ce evenimentul acut se termină, prin eveniment acut înţelegând un infarct miocardic sau o angioplastie sau o operaţie pe cord deschis pentru bypass. Ulterior pacienţii trebuie să urmeze un program de recuperare medicală. Acesta este un proces supervizat medical, cu medic cardiolog, cu kinetoterapeut şi aşa mai departe. Noi vrem să aplicăm tot ce ţine de acest proces într-o aplicaţie online pentru a putea realiza pacienţii aceste lucruri de acasă, din sânul familiei, să nu se mai deplaseze până la spital, să nu mai aibă alte cheltuieli cu transportul, să nu irosească timpul“.

Cum a apărut ideea proiectului, care este acum şi parte a programului Innovation Labs? „Totul a început cu ajutorul unui alt cofondator, doctorul Ştefan Busnatu, care este şi prodecan al Facultăţii de Medicină Carol Davilla din Bucureşti şi care este şi coordonatorul inovaţiei în facultate“, a explicat Liviu Şerbănoiu.

„El m-a luat pe mine în mai multe proiecte anul trecut şi ne-am completat destul de bine iar ulterior am venit cu o idee pentru a ajuta ţi mai mulţi pacienţi. Iniţial a fost destul de sceptic pentru că nu aveam o echipă în spate foarte bine fundamentată, dar i-am spus că voi lua legătura cu foştii mei colegi din liceu şi aşa am făcut. Eu sunt medic rezident cardiolog, Ştefan Busnatu este medic specialist cardiolog, iar Octavian Belu este pe partea de web a aplicaţiei şi mai avem doi colegi Marius Cucu şi Cristian Cristache care se ocupă de zona de Android, respectiv iOS pentru dezvoltarea aplicaţiilor şi integrarea device-urilor“

Care sunt mai exact paşii în utilizarea aplicaţiei? „Totul va începe cu un test de efort cardiopulmonar pentru a vedea capacitatea maximă de efort a fiecărui pacient. Prima vizită va fi la medic pentru ca acesta să poată defini parametrii maximi pe care poate o persoană să îi atingă. Ulterior parametrii vor fi crescuţi treptat pentru a forţa, într-un sens bun al cuvântului, fiecare organism să îşi depăşească limitele. După un infarct miocardic, spre exemplu, capacitatea de efort a unei persoane este limitată şi ea poate fi recuperată dar cu ajutorul exerciţiilor fizice. După prima vizită şi determinarea parametrilor maximi cu ajutorul unui echipament - ceas inteligent sau o bandă pentru EKG - vom monitoriza în timp real funcţiile vitale ale pacienţilor şi îi vom prescrie o dietă, o medicaţie personalizată iar funcţiile vitale ale acesor pacienţi vor fi urmărite de către un medic cardiolog care atunci când vor fi probleme va contacta pacientul şi îi va spune ce trebuie să facă - ori să se oprească din efortul fizic, sau să aştepte o ambulanţă“, potrivit lui Şerbănoiu.

Proiectul are şanse să dezvolte pentru că are specialişti din lumea medicală şi a tehnologiei, spune Octavian Belu, cofondator al CardiOnline. „Eu am o experienţă de aproximativ 8 ani în dezvoltare web, însă de ceva vreme cochetez cu ideea de a intra în lumea aceasta a antreprenoriatului. Având discuţii în ultimul timp cu Liviu el ştia că dacă va apela la mine aş fi dispus să accept o asemenea provocare, la fel şi cu colegii noştri Marius şi Cristi care sunt experţi în zona de dezvoltare pentru echipamente mobile. După ce ne-am întâlnit şi am discutat s-a închegat echipa. Din punctul meu de vedere proiectul se poate dezvolta foarte frumos întrucât avem specialişti de ambele părţi, acesta este un mare plus care m-a făcut să intru <<all in>> în acest proiect. Nici nu a fost nevoie de o investiţie foarte mare din partea noastră pentru a începe aplicaţia iar resursa principală de care avem nevoie în prezent este timpul. După ce finalizăm aplicaţia colegii noştri vor începe testarea ei într-un mediu clinic pentru a putea merge mai departe pentru o lansare pe piaţa reală.“

În viitor proiectul s-ar putea extinde în străinătate dar şi către noi patologii, afirmă Liviu Şerbănoiu. „Aceasta este doar o idee iniţială a proiectului nostru, pentru recuperarea cardiacă, vrem ulterior să mergem şi pe celelalte patologii, nu vrem să ne axăm doar pe recuperarea cardiacă, putem să dezvoltăm mult mai multe din această aplicaţie cum ar fi şi nişte aplicaţii de monitorizare a unor persoane sănătoase, de ce nu?“

Liviu Şerbănoiu, cofondator CardiOnline: Aceasta este doar o idee iniţială a proiectului nostru, pentru recuperarea cardiacă, vrem ulterior să mergem şi pe celelalte patologii.

Octavian Belu, cofondator CardiOnline: După ce finalizăm aplicaţia colegii noştri vor începe testarea ei într-un mediu clinic.

 

O campanie Ziarul Financiar Partener: InnovX-BCR