♦ Start-up-ul a lansat recent şi un asistent AI, numit Camy, care ajută utilizatorii să-şi clarifice gândurile înainte de a începe terapia.
Start-up-ul local Calmly, care a dezvoltat o platformă menită să faciliteze găsirea psihoterapeutului potrivit, a intermediat peste 1.000 de şedinţe de psihoterapie de la începutul acestui an, colaborând în prezent cu 21 de terapeuţi. Platforma a fost lansată în august 2024, start-up-ul atrăgând până în prezent investiţii în valoare totală de 65.000 de euro.
„Fără să facem public numărul total de clienţi, putem spune că de la începutul anului până acum am avut peste 1.000 de şedinţe intermediate şi, lună de lună, am crescut cu circa 33%. Deci suntem într-un punct în care e un început mai mult decât promiţător, care ne îndreaptă spre o creştere accelerată“, a declarat Radu Bendic, cofondator al Calmly, în cadrul emisiunii ZF IT Generation.
Proiectul Calmly a fost demarat anul trecut după ce echipa a explorat anterior şi alte abordări în zona de sănătate mintală. Ideea fundamentală a apărut dintr-o nevoie resimţită personal de membrii echipei şi observată frecvent în rândul celor care apelează la terapie.
„Cred că toată lumea de la noi din echipă a fost la un moment dat la terapie şi s-a gândit «cum de n-am făcut asta mai devreme?». Şi ne-am dat seama că această realizare, «de ce nu am făcut asta mai devreme?», este foarte frecventă. Corelând asta cu un studiu pe care l-am făcut, din care a reieşit că 70% din oameni ajung la un terapeut prin recomandare, am realizat că e nevoie de un nivel foarte mare de încredere în terapeutul ales. Cum se traduce asta în termeni de business este că, în momentul în care îţi cauţi un terapeut, îţi asumi un risc. Rişti ca vulnerabilitatea ta să fie exploatată şi rişti ca banii pe care îi investeşti să îi investeşti fără să vezi rezultate. Aşa că noi la Calmly ne-am propus să eliminăm riscul acesta“, a explicat Radu Bendic motivaţia din spatele proiectului.
Cum funcţionează platforma Calmly?
Pentru a reduce riscul nepotrivirii, Calmly îmbină tehnologia cu interacţiunea umană printr-un proces de potrivire în două etape.
„Sunt două moduri mari prin care facem asta. Primul este procesul nostru de matching, care este format din două componente. Prima dată este formularul pe care îl completezi online, care face matching-ul bazat pe nevoile tale, aşteptările de la terapeut, unele aspecte de personalitate şi buget. Iar al doilea stadiu este un apel cu terapeutul însuşi. Rolul apelului este să îţi dai seama dacă într-adevăr rezonezi tu cu terapeutul. Iar, pe zona aceasta de reducere a riscului, rolul terapeutului este să determine dacă într-adevăr el este cea mai bună opţiune pentru client. Şi dacă îşi dă seama că nu este el cea mai bună opţiune, atunci o să recomande alt terapeut de la noi. Deci e îmbinarea asta dintre tehnologie şi uman“, a detaliat cofondatorul Calmly.
Odată ce potrivirea este realizată, întreaga experienţă terapeutică este facilitată digital.
„Şedinţa se desfăşoară pe Google Meet, facilitată de platforma noastră. În momentul în care clientul decide să înceapă terapia cu noi, îşi creează un cont pe platforma noastră, unde poate să achite şedinţele şi poate să completeze diverse evaluări pe care le dă terapeutul”, a precizat Radu Bendic. Platforma se integrează şi cu Google Calendar pentru programări, automatizând procesul atât pentru client, cât şi pentru terapeut. „Tot ce are nevoie terapeutul, ca să stabilească o şedinţă nouă, este să o treacă în calendar cum face deja. Deci se integrează cu modul de lucru pe care îl are deja un terapeut. Iar acolo se face o sincronizare automată între calendar şi platforma noastră, ca apoi clientul să poată achita şi banii să ajungă în final la terapeut.”
Cristina Georgescu, head of psychology, Calmly: Avem chatbot-ul Camy, un asistent în procesul de dinainte de terapie, care te ajută să-ţi clarifici gândurile, să-ţi clarifici emoţiile, poate chiar să-ţi ofere câteva soluţii rapide sau tehnici validate ştiinţific. Ne-am asigurat că nu face rău, ne-am asigurat că răspunsurile pe care le dă sunt validate de echipa noastră de terapeuţi.
Asistent AI pentru terapie
Recent, Calmly a introdus şi un asistent AI, numit Camy, dezvoltat în parteneriat cu start-up-ul Nicobot, pentru a oferi un prim pas de suport utilizatorilor. Lansat în aprilie 2025, Camy a purtat deja peste 400 de conversaţii.
„Avem chatbot-ul Camy, un asistent în procesul de dinainte de terapie, care te ajută să-ţi clarifici gândurile, să-ţi clarifici emoţiile, poate chiar să-ţi ofere câteva soluţii rapide sau tehnici validate ştiinţific. Ne-am asigurat că nu face rău, ne-am asigurat că răspunsurile pe care le dă sunt validate de echipa noastră de terapeuţi. Noi am citit conversaţii, am venit cu input în fiecare săptămână şi am tot adus îmbunătăţiri, să ne asigurăm că este sigur de utilizat de către publicul larg. Iar în momentul de faţă, oamenii îl pot accesa, pot discuta cu Camy ca să-şi facă un pic de lumină în problema lor şi, dacă au nevoie şi îşi doresc, îşi pot programa ulterior şi o şedinţă gratuită cu unul dintre terapeuţii Calmly”, a explicat Cristina Georgescu, Head of Psychology în cadrul Calmly.
Calmly are în prezent 21 de terapeuţi, toţi specializaţi în terapie cognitiv-comportamentală şi acreditaţi de Colegiul Psihologilor din România. Procesul de recrutare este extrem de selectiv, dintr-un lot recent de 106 aplicanţi fiind selectate doar 7 persoane.
„Ţinem foarte mult la acest proces de recrutare pentru că ne ajută să aducem în echipă doar persoanele care pun accent pe procesul terapeutic, care chiar iau în serios relaţia terapeutică şi care oferă un proces evidence-based, pentru ca efectul resimţit de client să nu fie unul placebo, ci să fie chiar rezultatul intervenţiei terapeutului”, a subliniat Cristina Georgescu. Criteriile includ acreditarea, formarea în terapii validate ştiinţific (evidence-based), dar şi componenta umană. „Ne uităm atât la partea profesională (…) precum şi la partea umană, respectiv la spiritul de echipă. Pentru că, aşa cum spunea şi Radu, scopul nostru nu este să aducem un client unui terapeut, ci scopul este să găsim terapeutul potrivit pentru acel client.”
Modelul de business actual al Calmly se bazează pe reţinerea unui comision din şedinţele intermediate, al căror cost mediu este de aproximativ 220 lei pentru 50 de minute. Acest model, deşi nu este bazat pe abonament, asigură recurenţă datorită continuităţii procesului terapeutic.
„Este mecanismul prin care creşte business-ul: prin faptul că reuşim să aducem un flux constant de clienţi noi, iar clienţii existenţi rămân. Şi asta asigură o bază stabilă care ne-a permis să ajungem şi la sustenabilitate”, a menţionat Radu Bendic despre evoluţia veniturilor şi creşterea lunară de 33%.
Până acum, start-up-ul a atras finanţări totale de 65.000 de euro: 50.000 de euro printr-un incubator în 2023 şi un grant EIT Health de 15.000 de euro anul trecut.
„Din finanţările primite, momentan am investit 30.000 de euro, pe care i-am folosit să găsim abordările care funcţionează cel mai concret în piaţă. Restul de bani pe care îi mai avem o să-i folosim ca să punem la punct procesele care ne permit să fim scalabili”, a explicat cofondatorul Calmly.
Următorul pas este pregătirea pentru o rundă privată de investiţii, planificată după consolidarea operaţiunilor interne. „Vrem în primul şi în primul rând să continuăm trendul acesta de creştere pe care îl avem acum. După aceea, să ne stabilizăm sistemele şi să facem moduri de lucru care sunt uşor de replicat. (…) Am vrea să avem sisteme care sunt atât de bine documentate şi uşor de implementat încât să poţi lua pe cineva şi în două săptămâni, acea persoană, în mod ideal, indiferent de nivelul de experienţă, să poată produce aceleaşi rezultate pe care le producem şi noi acum. Şi când avem şi asta, luăm în considerare şi o potenţială rundă de investiţie. Până la final de an ar trebui să ajungem acolo. Sunt optimist”, a adăugat el.
Pe termen lung, viziunea pentru Calmly depăşeşte graniţele României. „Cu siguranţă ne vedem la nivel internaţional. Eu văd Calmly ca pe o companie care generează semnificaţie pentru toată lumea implicată: atât pentru clienţii pe care îi servim, terapeuţii cu care lucrăm, cât şi pentru noi, ca business owneri. (…) Mi se pare că suntem acum într-un punct în istorie în care avem posibilitatea să creăm o companie care are efectul acesta de fluture şi care este şi super profitabilă”, a concluzionat Radu Bendic, menţionând Europa Centrală ca primă zonă vizată pentru expansiune.
Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.
ABONEAZĂ-TE