♦ „Ne concentrăm să comercializăm produsul în pieţele din Uniunea Europeană şi pe măsură ce creştem ne vom uita spre o nouă rundă de investiţii, poate într-un an, doi“.
Start-up-ul de inteligenţă artificială (AI) Etiq AI, care a dezvoltat o platformă care oferă specialiştilor vizibilitate asupra fluxului din codul ML (machine learning) şi AI, recomandă testele necesare pentru a întări pipeline-urile şi activează agenţi RCA ce identifică probleme şi propun soluţii, se pregăteşte să adauge în portofoliu primii clienţi din România.
„În perioada următoare, o să avem discuţii cu firme din România. Suntem foarte interesaţi de acest lucru. Credem că totul va decurge foarte bine pentru că oamenii din România înţeleg foarte bine detaliile tehnice şi construiesc modele destul de avansate şi asta înseamnă că înţeleg şi problemele care vin apoi“, a spus Raluca Crişan, cofondator şi CTO al Etiq AI, în cadrul emisiunii ZF IT Generation, rubrica Start-up Pitch.
În prezent, start-up-ul londonez fondat de românca Raluca Crişan alături de Iris Anson are în portofoliul de clienţi companii mari şi mici active pe piaţa din Londra, unde are şi sediul. Produsul Etiq AI este dedicat companiilor financiare, de asigurări şi celor din supply chain.
„Avem câţiva clienţi importanţi. Printre ei se numără o companie de birou de credit din Anglia – cel mai mare birou de credit din ţară. De asemenea, colaborăm cu o companie de asigurări cu sediul în SUA, însă lucrăm cu birourile lor din Anglia - şi ea o firmă foarte mare. Pe lângă aceştia, avem şi clienţi mai mici. Nu lucrăm foarte mult cu start-up-uri, ci mai degrabă cu scale-up-uri, companii care au trecut deja de faza iniţială, au ajuns la un anumit nivel de venit şi dispun de echipe capabile să dezvolte astfel de modele.“
Recent, Etiq AI a atras o finanţare de tip seed în valoare de 900.000 de euro, într-o rundă condusă de fondul de investiţii GapMinder VC.
Finanţarea a venit după un grant anterior de 1 milion de lire sterline obţinut de la Innovate UK şi va fi folosită pentru a scala platforma „Data Science Copilot“, lansată recent şi destinată să accelereze procesul de testare şi depanare a modelelor de machine learning, a explicat Raluca Crişan în cadrul emisiunii.
„Ne concentrăm acum să comercializăm produsul, să-l vindem în pieţele din Uniunea Europeană şi pe măsură ce creştem probabil că ne vom uita spre o nouă rundă de investiţii, să ajungem la seria A poate într-un an, doi, pentru a pune compania pe direcţia cea bună.“
În cadrul Etiq AI lucrează o echipă de 12 persoane în prezent, iar planurile reprezentanţilor companiei vizează extinderea echipei.
„Avem planuri să mai recrutăm oameni tehnici, mai ales din România. Mai avem un român în echipă. Suntem o echipă destul de diversă şi suntem doi români. Ne concentrăm pe piaţa din România, pentru că oamenii au cunoştinţe de care avem noi nevoie şi găsim oameni cu expertiză şi cu un nivel de experienţă destul de bun pe care vrem să-i atragem în echipa noastră.“
Ce a mai spus Raluca Crişan la ZF IT Generation
Companii mari, corporaţii sau chiar firme mai mici încep să folosească tot mai mult inteligenţa artificială în produsele lor şi s-o integreze direct în procesele de business. Dar, din păcate, când fac asta, apar tot felul de probleme. Algoritmii de AI, uneori, produc rezultate incorecte. Toţi avem experienţe cu ChatGPT sau alte modele care spun lucruri neadevărate. În alte cazuri, aceste modele încearcă să prezică corect, dar de fapt discriminează — de exemplu, în recrutare sau în domeniul financiar. Sunt probleme reale şi ceea ce ne propunem noi la Etiq AI este să ajutăm echipele să le identifice şi să le corecteze mult mai uşor. Ce am construit este, practic, un fel de copilot pentru echipele care lucrează cu modele de inteligenţă artificială. Le ajută să-şi vizualizeze sistemele, să sintetizeze componentele acestor modele şi apoi să le testeze, una câte una. Dacă ceva nu funcţionează bine, sistemul nostru le arată unde e problema şi le oferă ghidaj pentru a o rezolva.
Am pornit de la dificultăţile pe care le-am avut noi în trecut, când construisem astfel de modele. E un proces care durează foarte mult dacă vrei ca sistemul final să aibă cât mai puţine erori. Iar noi exact asta vrem să facem: să reducem timpul, efortul şi rata de eroare. Pentru că, altfel, apar consecinţe grave. Poate cineva nu primeşte un credit, sau o slujbă, doar pentru că algoritmul din spate a avut o problemă. Noi credem că toate aceste lucruri contează — pentru companii, dar şi pentru societate şi consumatori.
Suntem foarte interesaţi de piaţa din România, pentru că nivelul tehnic este ridicat, iar utilizatorii sunt deschişi la soluţii care îi ajută să ajungă mai repede la rezultate. Poate chiar mai mult decât în alte pieţe, România e o piaţă dinamică, unde comunităţile tech sunt bine conectate. Eu sunt din Arad, dar ştiu cât de activă este comunitatea din Timişoara, din Oradea, din Cluj. E mai uşor să interacţionezi direct cu oamenii, să înţelegi ce le trebuie şi să construieşti împreună cu ei un produs pe care chiar vor să-l folosească.
Am avut provocări pe partea tehnică. Am vrut ca produsul să nu necesite integrare complicată cu alte platforme. De aceea l-am gândit ca un ‘copilot’ — adică un tool pe care îl poate folosi direct cineva care dezvoltă modele AI, fără să aibă expertiză extinsă în testare. Scrii codul, apoi rulezi testele prin aplicaţia noastră. În plus, nu doar oferim opţiuni de testare, ci şi recomandăm unde şi ce fel de teste ar trebui făcute. Asta lipsea de pe piaţă — existau tool-uri de testare, dar utilizatorii tot trebuiau să se descurce singuri cu detaliile tehnice. Iniţial, am lansat partea de testare propriu-zisă. Iar în ultimele şase luni am dezvoltat această componentă de copilot, care oferă şi ghidare. Este partea mai recentă a produsului şi răspunde direct nevoilor pe care le-am observat la utilizatori.
Suntem acum o echipă de 12 oameni — deci, o companie mică în termeni de headcount. Dar ce facem este tehnic foarte dificil. Cei care vin la noi sunt atraşi tocmai de complexitatea problemei şi de impactul ei real. Vedem imediat cum ceea ce construim poate face diferenţa pentru companii, dar şi pentru oameni. Şi credem că, în timp, companii din tot mai multe industrii vor avea nevoie de astfel de unelte.
Poate în Anglia companiile sunt ceva mai avansate în folosirea AI-ului sau au adoptat metode moderne de mai mult timp. Dar nici acolo lucrurile nu sunt perfecte. Este loc de mai bine şi acolo. SUA este, desigur, cea mai dezvoltată piaţă, urmată de unele ţări din Asia. Dar România are un avantaj important: există o înţelegere profundă a detaliilor tehnice şi se construiesc modele avansate, ceea ce înseamnă că există şi conştientizare a riscurilor implicate. De aceea, ne uităm cu interes la această piaţă.
Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.
ABONEAZĂ-TE