ZF IT Generation

ZF IT Generation. Start-up Pitch. Rareş Păşcuţ, fondatorul Typing AI – soluţie AI de autentificare biometrică prin tastare: Căutăm 300.000 de euro pentru marketing şi vânzări, dar şi pentru dezvoltarea unei soluţii noi – un ChatGPT pentru cybersecurity

23.05.2025, 08:00 Autor: Niţu Maria

Compania, care a primit anterior o investiţie de 50.000 de euro de la Fil Rouge Capital, are peste 1.300 de utilizatori înregistraţi pentru soluţia sa principală de autentificare biometrică. Aceasta se bazează pe modul unic în care fiecare persoană tastează Typing AI a lansat şi un asistent pentru documente, HiFiles, şi pregăteşte pentru luna iunie un nou produs: un asistent AI dedicat securităţii cibernetice.

Start-up-ul Typing AI, care a dezvoltat o soluţie de autentificare bazată pe modul unic în care fiecare persoană tastează, şi-a propus să atragă o nouă rundă de finanţare de tip pre-seed/seed în valoare de 300.000 de euro pentru a accelera creşterea, axându-se pe marketing şi vânzări.

Până în prezent, Typing AI a beneficiat de o singură finanţare, în valoare de 50.000 de euro, primită în urma participării la acceleratorul Fil Rouge Capital din Croaţia, moment care a marcat şi înregistrarea oficială a companiei, în martie 2021. Soluţia sa principală de biometrie are deja peste 1.300 de utilizatori înregistraţi, iar portofoliul start-up-ului s-a extins recent cu un nou produs lansat, HiFiles – un asistent inteligent pentru managementul documentelor, care numără aproximativ 100 de utilizatori. În plus, urmează ca în luna iunie să lanseze un al treilea produs, un asistent AI dedicat zonei de cybersecurity.

„Dorim să ridicăm o rundă pre-seed/seed de 300.000 de euro. Această rundă ne-ar ajuta, în primul rând, să creştem echipa şi nu aş zice neapărat să putem dezvolta mai mult şi mai repede, cât să ne axăm mai mult pe marketing şi vânzări, pentru că aici este nevoie de un plus şi încercăm să mergem pe direcţia asta. Până în prezent ne-am concentrat 99% pe partea de dezvoltare a soluţiilor“, a declarat Rareş Păşcuţ, fondatorul Typing AI.

Ideea din spatele Typing AI a început să prindă contur încă din 2018, când Rareş Păşcuţ a început să lucreze la conceptul de identificare a utilizatorilor pe baza modului unic în care aceştia interacţionează cu tastatura. „Am lucrat la o soluţie de autentificare prin biometrie care să identifice utilizatorii pe baza modului în care scriu la tastatură încă din 2018. Am avut un MVP şi, începând cu anul 2019, am început să caut programe de accelerare pentru start-up-uri”, a explicat fondatorul, punctând faptul că firma a fost înfiinţată în 2021 în Croaţia ca cerinţă a fondului Fil Rouge Capital odată cu investiţia realizată în start-up.

Ce face concret soluţia Typing AI? Aceasta analizează peste 30 de factori specifici modului de tastare al unei persoane – cum ar fi viteza, ritmul, presiunea aplicată pe taste, timpul dintre apăsări şi chiar modul în care este mişcat telefonul în cazul utilizării pe mobil – pentru a genera un ID unic de scriere. „Noi când scriem la calculator avem mai multe criterii prin care ne diferenţiem unii de alţii. Toate acestea sunt unice fiecărui utilizator”, a subliniat Păşcuţ. Un avantaj major al tehnologiei este rapiditatea cu care poate crea o semnătură biometrică: „Este nevoie ca un utilizator să introducă minim 8 caractere, ca să îi putem crea o semnătură. Asta înseamnă că poate fi numele, poate fi o adresă de email, poate fi orice frază. Mulţi concurenţi cer 200-300 de caractere ca să antreneze algoritmul.”

Această tehnologie se adresează unei game variate de clienţi, de la instituţii de învăţământ care doresc să prevină frauda la examenele online, până la bănci şi aplicaţii fintech care necesită un nivel superior de securitate. „Să zicem că este vorba de cursantul pe nume Rareş care a intrat de 3 ori pe platformă, iar mâine are examenul. Algoritmul nostru a verificat de fiecare dată modul în care şi-a completat numele, a introdus datele. Şi îţi poţi imagina un grafic care este efectiv plat, iar în momentul în care o să vină ziua examenului şi o să vină altcineva să susţină examenul în locul cursantului Rareş, o să fie un spike în grafic. La fel, un astfel de caz de utilizare ar putea fi pentru o bancă. Banca o să vadă într-un grafic că este un spike destul de mare pentru angajatul respectiv şi o să poată ulterior să ia măsuri”, a dat ca exemple fondatorul Typing AI.

De la o soluţie iniţială strict de „typing biometrics”, Typing AI a evoluat către o platformă de „multi-factor authentication” (MFA), răspunzând cererii clienţilor mai mari. „Ne-am orientat spre 2-factor authentication şi multi-factor authentication, deoarece clienţii mai mari nu vor doar un singur factor de autentificare, ci mai mulţi. Acum ştim informaţii despre adresa de email introdusă, despre IP-ul utilizatorului, despre telefonul introdus, ştim să-i facem un „fingerprint” al persoanei înainte să înceapă să tasteze”, a detaliat  el.

Soluţia se integrează la client sub forma unui SDK (Software Development Kit) sau printr-un API, permiţând flexibilitate în afişarea datelor şi a analizelor. „Noi avem soluţia noastră oferită sub forma unui SDK. Clientul va vedea la noi în aplicaţie toate informaţiile, însă noi avem şi un API astfel încât clientul, dacă are o soluţie mai complexă, poate să îşi acceseze, să îşi ia datele şi poate să şi le afişeze cum doreşte”, a explicat Păşcuţ, adăugând că toate datele sunt criptate şi accesibile exclusiv clientului.

Modelul de business este unul freemium SaaS (Software as a Service). „Avem o variantă gratuită (free) în care utilizatorii pot să integreze soluţia şi să aibă, în medie, verificări pentru o mie de autentificări lunare. Ulterior, pentru clienţii mai mari, planurile pornesc de la 20 de dolari şi ajung la peste 2.000 de dolari pe lună”, a precizat el. Pentru soluţiile white-label, unde brandul Typing AI nu este vizibil, preţurile pornesc de la 2.000 de dolari lunar.

Majoritatea clienţilor actuali ai Typing AI provin din Statele Unite ale Americii şi Marea Britanie, cu interes manifestat şi din alte regiuni, precum Argentina.

Soluţie AI pentru mediul academic

Pe lângă soluţia de autentificare, echipa a dezvoltat şi HiFiles – o soluţie tip „document assistant” care le permite utilizatorilor să încarce diverse documente şi să pună întrebări, primind răspunsuri la ele într-un timp scurt. Iniţial gândit pentru mediul academic şi de cercetare, permiţând analiza rapidă a unor volume mari de text, HiFiles s-a extins şi către zona de business. „Ne gândim la profesori, la cercetători, cei care au o grămadă de documente. Cu ajutorul HiFiles, pot o să încarce în câteva secunde toate cărţile şi ulterior o să pună o întrebare, iar HiFiles o să le dea un răspuns foarte detaliat, dar o să precizeze şi locaţia documentului. Am gândit HiFiles ca pentru început să se adreseze domeniului academic, dar în ultima vreme am adăugat funcţionalităţi noi, astfel încât să ajungem şi la business-uri fiindcă soluţia se poate comporta ca un asistent de vânzări. Oferim un widget care poate fi integrat în cadrul unui site.” Acest produs are şi el o variantă gratuită, iar accesul la funcţionalităţi extinse costă 10 dolari pe lună.

Dezvoltarea HiFiles a fost impulsionată şi de participarea la programul Google for AI Startups. „Am primit foarte multe credite pe care le putem folosi la Google în valoare de 200.000 de dolari, pe care deja le-am folosit în decurs de un an”, a menţionat Păşcuţ, subliniind că Google încurajează inovaţia, chiar şi pentru produse similare cu ale sale. Aceasta nu este singura experienţă de acest tip pentru fondator: „Eu am trecut şi prin Startup School de la Y Combinator şi prin Advancing AI de la Techcelerator şi alte astfel de programe, dar, de departe, acceleratorul de start-up-uri de la Fil Rouge Capital a fost cel mai intensiv, cel mai util pentru noi.”

Echipa Typing AI, formată în prezent din cinci oameni, lucrează la integrarea capabilităţilor de generative AI cu expertiza în cybersecurity pentru a lansa o a treia soluţie. „Planul este să combinăm cele două produse (n.r. – Typing AI Biometrics şi capabilităţile AI generative testate cu High Files), astfel încât în lunile următoare o să lansăm o soluţie, un asistent AI pentru cybersecurity. Nu prea sunt astfel de soluţii pe piaţă şi am zis că avem deja toată baza de date de la Typing AI, avem funcţionalităţile de la Typing AI, pe care, combinându-le cu un AI Assistant, am putea da nişte răspunsuri şi am putea ajuta utilizatorii din domeniul cybersecurity să facă mai rapid audituri de securitate, respectiv să pregătească mai rapid posibile soluţii la problemele de care se lovesc”, a explicat Rareş Păşcuţ. Acest nou asistent, ce va fi accesibil iniţial pe domeniul iwashacked.com, se va adresa într-o primă fază utilizatorilor individuali (B2C), oferind resurse educaţionale gratuite.